Wie ben ik ?

Even voorstellen: Mijn naam is Karel Sterrenburg en ik ben 48 jaar. Ik ben getrouwd met Simone en heb een zoontje van 14 jaar oud.

Met deze website wil ik u zo eenvoudig mogelijk over laten stappen op het gratis besturingssysteem Linux Mint. Linux is al lang niet meer iets voor Nerds ! Zo heb ik bij mijn vrouw (na een Windows crash) op haar laptop ook Linux Mint geïnstalleerd en ze zegt “deze Windows is beter dan de vorige, schat”. Niet verder vertellen hoor !

Ik ben ook een steunpunt voor Linux Mint & Ubuntu. Wat houdt dat precies in ?

 • Indien u wilt overstappen naar Linux Mint of Linux Ubuntu en u heeft problemen met het downloaden en of branden met het ISO bestand. Dan kunt u bij mij een zelf gebrande (en geteste) cd/dvd bestellen waar u alleen de porto kosten voor betaald. Woont u in de buurt van Lelystad, dan kunt u hem ook ophalen (of ik breng hem langs in overleg).
 • Of u durft de installatie gewoon niet aan (daar hoeft u zich niet voor te schamen). Tevens kan ik u helpen met het installeren van Linux Mint/ Ubuntu op uw computer of laptop (zelfs bij u thuis als u in Lelystad woont). Maar u mag ook uw computer of laptop langs brengen en installeer dan gratis Linux Mint of Linux Ubuntu (vaak kunt u er op wachten, want het gaat razend snel).
 • Als u niet zonder Windows kunt of wilt werken vanwege werk of school, dan kan ik ook een dualboot systeem voor u maken. U krijgt dan bij het opstarten een keuze uit Linux Mint of Windows.
 • Let op! Ik ben geen professional en kan dus niet op alles een antwoord geven want dat kunnen professionals ook niet.

Email: kakysan@gmail.com.

Advertenties

70 reacties op Wie ben ik ?

 1. michiel zegt:

  Beste Karel
  Ik Draai al zeker 7 jaar op linux
  de laatste 3 jaar draai ik linux mint 8 en 10
  Het instaleren was geen probleem.
  Ik krijg mint 13 niet ge boot en ge instaleerd !!
  Als jij me een goede cd kan leveren met mint 13 dan maak je ons zeer blij
  Groetjes Michiel van de pol.
  info@stormglas.nl
  website http://www.stormglas.nl

  • Heb je al eens geprobeerd om op een USB te zetten ? Kijk anders ook eens naar je hardware en of andere mensen ook problemen hebben met Linux Mint 13 (google er eens op). Vaak staan er goede tips bij.

   Groeten van Karel,

 2. mischa72 zegt:

  Beste Karel,
  Leuk dat je er zoveel aandacht aan geeft. Zowel zakelijk als privé werk ik al een tijdje afwisselend met Ubuntu/Windows7. Deze laatste voor programma’s waarmee ik onder WinDoos heb leren werken en nog geen vergelijkbaar alternatief gevonden heb onder Linux. Mint ziet er erg leuk uit, maar ik vraag me af wat een reden zou kunnen zijn om Mint te gebruiken in plaats van Ubuntu. De gebruikte hardware is een HP 6730b met een P8400 dualcore @2260MHz. Daarnaast zit er 4GB geheugen in het systeem. Ik wil binnen afzienbare tijd overstappen naar een SSD voor het OS, waarbij de huidige HD als dataschijf in het systeem blijft zitten (cdrom opofferen of via USB).
  Ik heb de indruk dat Mint meer van mijn systeem vraagt door de GUI, maar misschien kun jij aangeven of dit vermoeden juist is.
  Groeten,
  Mischa

  • Bedankt Mischa voor je reactie.

   Wat betreft je vraag over Ubuntu of Mint, het is gewoon een kwestie van smaak. Als het goed is de hardware ondersteuning nagenoeg hetzelfde als Ubuntu. Alleen heeft Ubuntu gekozen voor Unity als grafische omgeving en dat is heel anders vorm gegeven. Dat is erg wennen als je de oude Ubuntu gewend bent.

   Mint heeft besloten om niet te veranderen qua grafische omgeving. Het blijft het vertrouwde menu structuur hebben en dat spreekt veel mensen wel aan. De programma’s zijn wel gewoon hetzelfde (Mint blijft een Ubuntu afgevaardigde).

   Ubuntu daarin tegen heeft gekozen voor een innovatiever grafische omgeving. Het werken met de dash is wennen voor oude Ubuntu gebruikers, maar voor nieuwe gebruikers juist super eenvoudig. Kortom het is dus een kwestie van smaak.

   Ik zelf gebruik Ubuntu het meeste omdat ik het zeer eenvoudig vind in gebruik (en er intussen aan gewend bent). Maar van het weekend heb ik Mint 14 getest en moest ik toegeven dat het wel weer vertrouwd was om in de Mint omgeving te werken. Het lijkt ook erg op Windows gebruik (start knop en afrol menu). Maar Unity heeft nog steeds mijn hart gestolen.

   Er is dus geen winnaar of verliezer, je kan gewoon kiezen tussen twee verschillende werk omgevingen. Prachtig toch ?

   Groeten van Karel,

 3. mischa72 zegt:

  Hallo Karel,
  Dank je voor je duidelijke uitleg. Omdat ik niet kon wennen aan Unity start ik Ubuntu met de laatste (volgens mij) Gnome shell. Merk jij een snelheidsverschil tussen Ubuntu en Mint? Ik heb de indruk dat er in Mint wat meer gewerkt wordt aan een fancy uiterlijk, wat wellicht wat meer van de hardware zou kunnen vragen.
  Groeten,
  Mischa

  • Ik vind Unity sneller werken dan Mint (Cinnamon). Als je hardware krachtig genoeg is zal je daar niets van merken (het verschil). Maar vergis je niet over hoeveel je uiteindelijk maar nodig hebt (de hardware). Een laptop van een jaar of drie/vier oud kan prima met de laatste versie’s van Mint of Ubuntu werken.

 4. Jeffrey Rhemrev zegt:

  Hallo Karel,

  Ik heb via een usb mint 13 geïnstalleerd en ik kom een heel eind, maar ik krijg geen draadloos netwerk geïnstalleerd. Iedere keer als ik de additional driver probeer te activeren, dan download hij het programma, maar dan vlak voor het eind gaat mijn beeldscherm op tilt en zie ik alleen een streepjespatroon.
  Ik heb een Dell Inspiron 1521. Ik kan dus alleen via de kabel een internetaansluiting krijgen. Verder start het systeem niet op als ik de bootorder weer via de hard disk laat lopen.

  Hoop dat jij mij kan helpen.

  Mvg
  Jeffrey

 5. Peter zegt:

  Beste Karel, ik heb op een Asus EeePc 1005HA Windows XP vervangen door Linux Mint 13 XFCE. Dit draait naar volle tevredenheid.
  Echter ik heb een vraag.
  Als ik opstart krijg ik de melding dat er draadloze netwerken beschikbaar zijn (zwart blok op bureaublad).
  Nu wil ik een draadloos netwerk kiezen, maar ik kom nergens een lijst tegen waar deze draadloze netwerken weergegeven worden. Ook in netwerkverbindingen staat niets.
  Is er een mogelijkheid om ergens een lijst te zien met de beschikbare netwerken?
  (Op een oude PC met Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat kon dit wel, maar binnen Mint 13 Maya heb ik deze mogelijkheid nog niet gevonden)

  Groet Peter

  • Karel zegt:

   Vreemd probleem (en tegenstrijdig). Mint meld dat er draadloze netwerken zijn, maar hij geeft de beschikbare netwerken niet weer ! Ik neem aan dat ze er wel zijn. Het lijkt erop dat dan de netwerk adapter niet helemaal goed werkt. Heb je al gecontroleerd of er nieuwe drivers beschikbaar (extra stuurprogramma) zijn ? Weet je toevallig welk type het is ?

   Groeten van Karel,

   • Peter zegt:

    Karel,
    Ik heb inmiddels gevonden hoe ik de netwerklijst en andere zaken op kan roepen.
    Door met de linker muisknop te klikken op het netwerksymbool in de werkbalk.
    Inderdaad ik was in de veronderstelling dat er iets aan de hand was, en dat ik de beschikbare netwerken via Menu-Instellingen-Netwerkverbindingen op kon roepen.

    Toch bedankt voor het meedenken.
    Groet Peter

 6. Beste Karel,

  Ik heb met veel aandacht de discussie gevolgd omtrent de opvolger op Windows-XP in het seniorenweb wereldje.
  Zie dat er daar veel aversie is om over te stappen op Linux/Ubuntu of LinuxMint.

  Ik ben al jaren een gebruiker van Linux-Ubuntu en heb onlangs op ons helpdesk adres in het wijkcentrum de “LinumMint” versie geïnstalleerd. (via USB).

  Met “Linux” heb ik al veel vastgelopen laptops en desktops kunnen kunnen herstellen.

  Als je alleen mail/internet gebruiker bent is dit gratis alternatief een meer dan 100% vervanger voor XP.

  Wij gaan in ieder geval door met de “Open Source” software Linux-Ubuntu en LinuxMint.

  Op beide systemen draaien ook twee grafische programma’s t.w. draftSight ( een programma om technische 2D tekeningen te maken, een gratis programma voor vervanging van autocad,) en Google Sketchup om 3D tekeningen te maken, Dit draait goed via “PlayonLinux”.

  Zelf heb ik al met linux “externe SMS-boxen” kunnen gebruiken, VPN verbindingen werken ook goed. Ook heb ik al videos uit Amerika (ntsc) om gezet naar het hier te gebruiken systeem (pal).

  Ik hoop dat Seniorenweb zich nog eens bezint om Linux buiten de deur te houden.

 7. Reza Soeleman zegt:

  “Ik hoop dat Seniorenweb zich nog eens bezint om Linux buiten de deur te houden.”
  Komt dat niet door commerciële belangen, sponsors, partners, enz.?
  Vooroordelen spelen waarschijnlijk ook een rol.
  Bij artikel van de Consumentenbond staan ook achterhaalde, onjuiste kanttekeningen. Gelukkig wel positieve ervaringen van gebruikers zelf.
  mvg
  Reza

 8. Jack zegt:

  Beste,
  Heb Linux Mint 13 nu draaiende op mijn computer naast Windows XP.
  Heb alleen nog een probleem om mijn printer te installeren in Linux Mint.
  Heb een Lexmark X4950 en hier vind ik geen drivers voor.
  Is er een mogelijkheid om de printer vanuit Linux Mint een opdracht te geven naar de geïnstalleerde printer in Windows XP of hier op een andere manier gebruik van te maken?
  Alvast bedankt.
  Mvg.,
  Jack

 9. Pieter 78 zegt:

  Beste Karel,
  ik heb linux mint 13 Xfce eerst vanaf de DVD geprobeerd. Werkte helemaal goed. Nu op de C schijf blijft m’n schermresolutie 800×400 en kan ik het welkomscherm niet sluiten. CTRL+ESC kan ik het menu wel openen maar en naar display gaan. Als ik dat dan selecteer blijf ik alleen maar het welkomscherm zien wat ik niet kan wegklikken.
  groeten,
  Pieter

 10. Joke zegt:

  Ik heb een Asus Eee PC en wil Windows XP vervangen door Linux. Kan ik dat eenvoudig zelf doen en hoe ?
  gr. Joke

  • Karel zegt:

   Hallo Joke,
   Je bent hier op het goede adres. Lees aandachtig de handleidingen door doorloop ze stap voor stap, en dan kan het eigenlijk niet verkeerd gaan. Probeer het anders eerst even uit met een opstart bare dvd of usb (ik heb hier handleidingen voor gemaakt hoe je dat zelf kunt maken).

   Succes !

   Groeten van Karel,

 11. Rob Roeleveld zegt:

  Geweldig. Vandaag 2 PC’s voorzien van Linux Mint. Wat werkt dat makkelijk en zit het (voor mij tenminste) logisch in elkaar! Bedankt voor alle tips en handleidingen op deze site!

 12. santje zegt:

  Beste Karel,
  We hebben nu MInt geinstalleerd, maar de spelletjessites zoals Zigiz enZylom werken niet. Evenals uitzendinggemist .
  Wat kunnen we daaraan doen ?

  groeten , santje.

  • Karel zegt:

   Beste Santje,
   Heb je al de handleiding gevolgd van Linux Mint afwerken na installatie ? Hiermee installeer je de benodigde software die je nodig hebt voor o.a uitzending gemist en online spelletjes zoals Zigiz en Zylom.

   Groeten van Karel,

   Ps: De belangrijkste stap is deze:

   Multimedia ondersteuning volledig maken. In Mint zit al heel veel ondersteuning voor muziek en film, maar het is niet volledig. Zoek in softwarebeheer op ‘restricted’ en selecteer ‘niet-vrije multimedia-extra’s voor Ubuntu’.

   • santje zegt:

    Beste Karel,

    Ik heb nu ubuntu-restricted-extras geinstalleerd, maar helaas komt beeld en geluid nog steeds niet door, o.a bij Youtube. Wel zie ik soms eventjes een zwart scherm alsof de computer het filmpje wil starten. Zijn er nog andere opties om een en ander werkend te krijgen. De handleiding om Linux af te werken na installatie heb ik gevolgd

   • Karel zegt:

    Het zou gewoon moeten werken. Ik weet eigenlijk niet of de vlc speler standaard geinstalleerd is. Anders zou je die nog kunnen installeren. Daar zitten een hoop extra plugins bij voor video.
    Ook heb ik wel eens gelezen dat bij Youtube de hardware acceleratie moet uitzetten (in het filmpje op rechtermuis en dan eigenschappen, daar zit een vinkje wat je dan uit moet zetten). Wie weet werkt het ! Zelf heb ik hier geen last van.

 13. santje zegt:

  Karel,
  Ik heb de flash plug-in voor 11 uitgezet en nu kan ik wel filmpjes van you-tube bekijken ,
  echter niet die van Duk ( op you tube), want daar is flash nodig .
  Datzelfde geldt voor Zigiz.com en uitzendinggemist.
  Vlc staat ook geinstalleerd evenals Totem.

  maar als ik flash moet installeren staan er 3 opties : moet ik dan YUM kiezen?

  Ik hoop maar dat ik je niet al teveel tijd van je vraag,
  helaas ben ik een beetje lastig!
  groeten, santje.

  • Karel zegt:

   Flash wordt in Mint 13 slecht bijgehouden en loopt dus vaak achter met veiligheidsupdates. Vervang het dus door het Ubuntupakket met Flash Player, dat wel goed en tijdig wordt bijgewerkt.

   Dat doet je als volgt:
   Menuknop – Terminalvenster

   Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal:

   sudo apt-get remove mint-flashplugin mint-flashplugin-11 && sudo apt-get install adobe-flashplugin

   Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

   Hiermee verwijdert u trouwens ook automatisch het pakket mint-meta-codecs, maar dat kan geen kwaad. Want dat is slechts een loos metapakket, dat uitsluitend van belang was tijdens de installatie van Mint op uw harde schijf.

   Groeten van Karel,

   PS: ik maak van het bovenstaande wel even een handleiding.

 14. Dorothé zegt:

  Ook ik heb linux Mint geinstalleerd op mijn oude xp computer. Ik heb verschillende handleidingen gevolgd en het werk nu. Ik kan software dowloaden…..alleen ik weet nog steeds niet hoe ik de software moet openen. Ook lukt het mij niet om Linux in het nederlands te krijgen wat het voor mij toch wel iets makkelijker zou maken……

  • Karel zegt:

   Geïnstalleerde programma’s kun je vinden door in het zoekveld de naam in te vullen, of gewoon het afrol menu afstruinen.
   Hoe je Mint in het Nederlands zet, staat in het afwerk lijstje.

 15. Danny zegt:

  Hallo Karel,

  ik heb gewoon een vraag,

  Jullie hebben het hier allemaal alleen maar over Linux Mint of Ubuntu maar
  hebben jullie als is gekeken bij Linux (Open)Suse?
  persoonlijk vindt ik dit ook een goede vervanger voor XP.
  het is in de basis wel iets zwaarder dan de andere twee besturingssystemen maar qua besturing komt het overeen.
  Het valt en staat dan wel wat voor desktop je kiest Gnome/KDE of de andere versies.

  Ik werk al jaren met Linux, ik zelf ben begonnen met Linux Red Hat (de Nerd versie) alles zelf programmeren enzo. Daarna naar linux OpenSuse en toen naar Linux Mint/ Sabayon/ Slackware & Fedora.

  En op het moment draai ik met Linux Mint 17 (Gnome) & Linux OpenSuse 13.1 (Gnome)

  • Karel zegt:

   Hallo Dany,
   Ik heb wel eens gelezen over Open suse (heb ooit een dvd bij een tijdschrift gekocht). Deze heb ik toen geprobeerd en het zag er leuk uit hoor. Maar ben er nooit verder mee gegaan. Voor de rest vind ik persoonlijk dat het ook niet thuis hoor omdat het nou eenmaal een “overstappen 2 mint” weblog is (en niet suse). Misschien in de toekomst ?? Een weblog maken van overstappen 2 suse !! Ik weet dat Pjotr (computertip) wel wat geschreven heeft over suse.

   Groeten van Karel,

  • Een terechte vraag Danny, maar een XP-gebruiker (en dat is de gebruikersgroep waar Karel op doelt) is gewend dat tijdens de installatie alles voor hem gedaan wordt. Dat soort mensen moet je eigenlijk al niet de keuze voor een bepaalde desktop gaan geven. Ook geef je aan dat (Open)Suse iets zwaarder is. Dat wil je op een systeem waar XP op draait al helemaal niet hebben, want het betreft hier meestal oudere systemen.

   Ik kan me ook goed de reactie van Karel voorstellen, want ondanks dat je misschien een goed alternatief aandraagt voor Mint, gaat het hier om overstappen naar Mint en niet vanaf Mint.

   Groeten,
   Mischa

 16. Inge Verlaat zegt:

  Hallo,

  Ik heb op de oude xp computer van mijn dochter linux mint geinstalleerd. Alles werkt, Ik krijg alleen haar nieuwe all in one printer niet aan de gang.
  Printer is Canon MG3550 ik heb de drivers gevonden op de site van Canon, alleen engelstalig maar dat is geen probleem. Ik weet niet welke procedure gevolgd moet worden om deze geinstalleerd te krijgen. Kunt u uitleggen hoe ik dit zou moeten doen en welke van de drivers die Canon mij laat zien, ik exact nodig heb, ik ben verder volledig leek als het gaat om Linux.

  Alvast bedankt voor het antwoord.

 17. Roger zegt:

  Beste Karel,
  ik heb een vraagje, ik heb Linux Mint 13 Cinamon 32-bit geinstalleerd.
  Na installatie duurde het langer dan een half uur, dat de laptop een herstart uitvoerde, dit heb ik toen handmatig gedaan.
  Echter krijg ik na het opstarten 2 meldingen
  * [12.033661] phy1 -> rt2800_init_eeprom: Errror – Invalid RF Chipset 0x3070 detected.
  * [12.033752] phy1 -> rt2x00lib_probe_dev: Error – Failed to allocate device

  Weet je hoe ik dit kan oplossen.

  In afwachting van je reactie.

  Groet en alvast bedankt.

  Roger

  • Karel zegt:

   Beste Roger,
   Als je met google zoekt op merk en type + Ubuntu komt er wellicht het antwoord tevoorschijn. Met de informatie die ik nu heb kan ik niets. Ik vermoed dat het gaat om de herkenning van de juiste hardware.

   Groeten van Karel,

 18. DeDoopys zegt:

  Hallo Karel,

  bedankt voor je reactie, echter kom ik met google niet veel verder, het betreft een Acer Aspire 3680. Heb ik alleen met Mint dit probleem of zou een andere versie dit probleem niet hebben.

  Wederom bedankt voor je reactie.

  Groeten Roger

  • Karel zegt:

   Als ik terug ben van vakantie zal ik eens voor je zoeken. Ik lees wel (even snel gezocht op google) dat er problemen zijn met de wifi met deze laptop. Maar goed, zoals ik al zei heb ik niet zoveel data hier dus stop ik ermee.

 19. Roger zegt:

  Hallo Karel,

  en ik heb nog een vraag, tijdens installatie is mijn schijf in partities ingedeeld is er een mogelijkheid om dit weer ongedaan te maken. Bij iedere nieuwe installatie krijg ik de vraag om weer een nieuwe partitie aan te maken. Dus mijn schijf wordt steeds kleiner!

  Groeten Roger

  • Karel zegt:

   Je kunt ze met het programma gparted weg halen. Zie handleiding handmatig installeren waar je op moet letten.

  • Mischa Gielen zegt:

   Hallo Roger,

   Je hebt waarschijnlijk elke nieuwe installatie nieuwe partities aangemaakt. Als je de mogelijkheid hebt om Mint eens op een compleet schone harddisk te installeren ben je van het probleem af. Alle partities verwijderen zoals Karl al zei met gparted en vervolgens de hele schijf laten gebruiken voor de installatie. Dan moet het goed gaan.

   Groeten,
   Mischa

 20. Ik heb op een pc linux mint cinnemon gezet en eigenlijk alles wel aan de praat gekregen Alleen :
  De printer ( Canon prixma) ligt dwars
  Als ik bij bestanden een pdf selecteer en aanklik kan ik hem printen
  Maar uit libreoffice of firefox zien wel de printer met alles er op en eraan maar er komt geen snipper papier uit de printer
  Zonder foutmelding je selecteerd printen en op welke printer en dan is het weg foetsie
  Selecteer ik printen als file en maak er een .pdf van kan ik het achteraf uit printen

 21. Peter L. zegt:

  Beste Karel,

  Mijn complimenten voor al je werk, hulde.
  Waar haal je de energie en tijd vandaan!

 22. Hans bakker zegt:

  Karel , ik ben een zeer< groot voorstander van linux geworden Draai mint 13 maya.
  nu wil ik upgraden naar mint 17 qiana .
  Kun jij mij helpen hoe ik dit moet doen?
  ik heb een oude laptop (ibm T43 al op qiana gezet )herinstallatie.
  maar deze wil ik upgraden van mint 13 maya naar mint 17 qiana maar kan geen instruktie vinden.

  Windows? wat is windows ?

  vrgr Hans

 23. Bert Huijser zegt:

  Hallo Karel,

  Ik ben een beetje aan het experimenteren met een oude desktop waarop Windows XP sp 3 op heeft gestaan. Ik heb er met succes Linux Mint Mate 16 op gedraaid ( geen Windows meer) Ik heb de HDD omgewisseld voor een grotere en het RAM geheugen vergroot nu 2 Gb. De HDD wordt herkend en het geheugen getest met mem test. Hierna wilde ik er Linux Mint 17.1 cinnamon op installeren na ca. 60% breekt de installatie af. Het lijkt iets te zijn met een broken link initgd.mg wilde nu weten of Linux Mint mate 16 er wel op wilde draaien. Deze kreeg ik er wel op geïnstalleerd, maar na herstart blijft hij staan op het scherm met de usernaam . Wat kan ik doen ? Repareren met een herstel CD ? Uiteindelijk wil ik er Linux Mint 17.1 cinnamon er op hebben.

  Mvg. Bert

  • Karel zegt:

   Zoals ik het lees heeft het alle schijn dat er wat mis is gegaan met het schrijven naar de dvd. Om dat uit te sluiten kun je de dvd op een andere pc proberen. Ik zou Mint 16 geen energie meer insteken, daar komen geen updates meer voor (was een tussen versie).
   Je kan ook nog voor de zekerheid van te voren de schijven verwijderen en formatteren (gparted is een mooi programma daarvoor). Weet je zeker dat het daar niet aan ligt.

   Succes !

 24. Bert Huijser zegt:

  Hallo Karel,
  N.a.v. je tip heb ik het Linux Magazine 2015 gekocht daar zat een live DVD’tje bij met 6 distributies, waaronder Mint 17.1 / 32 bit. Voordat ik dit DVD’tje in huis had heb ik ter controle van mijn desktop Mint 16 geïnstalleerd, dat lukte en werkte prima. Daarna heb ik vanaf een gebrande live CD Ubuntu 14.04 geïnstalleerd. Het installeren lukte, maar het werkt niet lekker, stroperig en traag als wat. Ik denk dat het aan de driver van Nvidia FX 5200 LE ligt. Ik kan uit 2 drivers kiezen beide geprobeerd, de 173 geeft een zwart scherm en de ander doet het dus niet lekker. De schermresolutie is ok. Ik lees op diverse fora dat het een bekent probleem is, maar vind geen goede oplossing. Nu dus de nieuwe live dvd met de 6 distributies. Mijn voorkeur is Mint 17.1 ik krijg 17.1 nauwelijks gestart om te installeren. Loopt gelijk vast en als het dan uiteindelijk lukt om hem aan het installeren te krijgen verdwijnt het installatiescherm na ca. 60% van de installatie je ziet dat hij wel blijft draaien, maar er gebeurt niets. Heb je nog een suggestie ?
  Mvg. Bert

  • Karel zegt:

   Hoeveel intern geheugen heb je ? Mint 17 werkt pas leuk met 1gb intern geheugen. Mint 13 (xfce) werkt met 512 mb intern geheugen al aardig (lubuntu ook).
   Als het de video kaart is, andere kaart ? Als je die hebt uiteraard. Of de moederbord kaart (mits aanwezig). Het blijft lastig als hardware niet goed wordt ondersteund (ligt niet aan Mint/Ubuntu) maar aan de leverancier die geen drivers (meer) wil maken.
   Ik werk voornamelijk met HP & Lenovo computers en dat werkt vaak goed (out of the box). Je moet gewoon geluk hebben met de hardware dus. Altijd al geweest met Linux omdat het markt aandeel te klein is.

 25. Bert Huijser zegt:

  RAM-geheugen genoeg, 3 Gb. Vandaag nog even geprobeerd om Linux Mint 17.1 mate ( Gnome 2) te installeerde, precies hetzelfde geduvel, rond 60 % van de installatie nokt hij af. Wel startte het installeren makkelijker op. Ik pruts nog wel even door. Mocht er iets positiefs uit komen laat ik het je via de site weten.

  Mvg. Bert

 26. Bert Huijser zegt:

  Na vele uurtjes is het me gelukt Linux Mint 17.1 Mate te installeren. Het draait naar behoren. De L.M. cinnamon lukt nog steeds niet. Voor Mate heb ik achtereenvolgens Ubuntu 14.04 en Ubuntu 14.10 geïnstalleerd gehad, draaide voor geen meter. Traag en schokkend. Ik vermoed geen goede driver van de videokaart Nvidia GeF. Lunix Mint 17.1 Mate heb ik zo kaal mogelijk, skip en zonder updates tijdens installeren, over de Ubuntu heen geïnstalleerd en dat lukte.

  Groet Bert

 27. Bert Huijser zegt:

  Nieuw probleempje. Geïnstalleerd L.Mint 17.1 Mate. Ik heb na de installatie een andere monitor aangesloten. De resolutie staat goed en het beeld is prima, maar ik kan geen schermaanpassingen doen, loopt vast. Er staat scherm onbekend. Kan geen schermen detecteren. Scherm AOC 931 Sw. 19″ hiervoor met Ubuntu werd hij wel herkend, maar was toen tijdens de installatie ook aangesloten. Driver niet geïnstalleerd ? Heb je een aanwijzing ?

  Mvg. Bert

 28. Bert Huijser zegt:

  Hallo Karel,
  Ik kan geen You Tube filmpjes afspelen. Linux Lite is op mijn desktop geïnstalleerd. Probleem beschrijving; Grafisch. Adapter beschrijving nouveau – Gallium 0.4 on NV34. GPU- versnelde vensters 0/2 Basic geblokkeerd voor grafische kaart vanwege onopgeloste problemen met stuurprogramma. Web GL-renderer Geblokkeerd voor grafische kaart vanwege onopgeloste problemen met het stuurprogramma. Stuurprogramma versie 1.5 Mesa 10.1.3

  Is er een ander stuurprogramma beschikbaar waarmee ik dit probleem kan oplossen? Verder geen display problemen. Monitor wordt herkend. Kleuren zijn goed. Het afspelen van de filmpjes lijken meer op een slow motion dia presentatie.
  Mvg.Bert

  • Karel zegt:

   Ik heb geen idee met welke hardware je te maken hebt ? Al gezocht op merkt+type+ubuntu in Google ? Je zal vast niet de enige zijn die hier tegenaan loopt nietwaar ?

   Succes.

 29. Luc Eukerdt zegt:

  Hallo
  Ik ben zinnens over te stappen naar LinuxMint en zonder er al mee gewerkt te hebben toch al een vraag.
  In Windows XP heb je de mogelijkheid om in het venster dat opent na “openen” te klikken (in Word bijvoorbeeld) te navigeren/manoeuvreren via de verkenner en meer bepaald is er een werkbalk links van het venster waar je veel gebruikte mappen kan in plaatsen.
  Ik werk daar enorm veel mee en vraag mij af of dit of iets soortgelijks ook bestaat in LinuxMint (waar dan zal gewerkt worden met LibreOffice).

  Bedank voor een antwoord.

  Luc

  • Karel zegt:

   Waarom probeer je niet gewoon een live dvd/usb ? Weet je gelijk ook of je pc Linux vriendelijk is (qua hardware).
   Dan kun je alles testen voordat je uiteindelijk echt gaat overstappen.

   Succes !

 30. spideywestland zegt:

  Hallo Karel,

  Wij krijgen vaak wat vragen waarom de paneel/taakbalk, “die onderin staat” weg is gegaan tijdens de update/upgrade van Linux Mint.

  Zijn hiervoor er wat tips om die paneel/taakbalk.

  Dan kunnen we die repareren bij de aanvragers in ons hulp-centrum

  • Karel zegt:

   Over het algemeen verdwijnt niet zomaar het paneel/taakbalk (althans niet ik ooit mee gemaakt heb wat natuurlijk geen garantie is). Meestal gebeurd dit door onvoorzichtig klikken van een gebruiker. Het herstellen is een kwestie van opnieuw toevoegen van het ‘menu’ via applets.

   Als de taakbalk/panel helemaal weg is heb je een grafisch probleem waardoor Cinnanmon niet goed is opgestart. Vaak werkt een herstart of anders een herstart van het paneel zoals “mate-panel –reset” (voor als je een mate omgeving gebruikt).

 31. Karel zegt:

  Hallo naamgenoot. Zou je eens op https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/07—onder-andere/05—linux willen kijken en je mening er over geven? Ben benieuwd wat je ervan vind.

 32. Karel zegt:

  Dank je.
  Mocht je fouten vinden of aanbevelingen hebben, laat het me alsjeblieft weten!

 33. Ramon Blaisse zegt:

  Ik heb een vraag. Ik heb op een HP Compaq van 2007 Linux Mint 15 Olivia geïnstalleerd. Alleen sommige programma’s kan ik niet installeren via software center. Het is een Cinnamon Editie op een 60GB harde schijf.

 34. Anita zegt:

  Beste Karel, Als het aan windows had gelegen had ik nu mijn oude peezeetje bij het grof vuil kunnen zetten omdat mijn harde schijf de updates niet meer kon verwerken. Ik ben geen hoogvlieger maar heb overwogen en Linux Mint geinstalleerd. Ik wil graag verder mijn computer inrichten maar loop tegen de opmerking: Draait in modus voor programmatuur…enz Pc draait om die reden niet op volle toeren en nog een opmerking over mijn grafische kaart. Ik heb gezocht maar kom er niet goed uit. Weet u wat het probleem is en beter…hoe ik het oplos? Vriendelijk bedankt Anita (mailprogramma is nog niet ingesteld dus vandaar maar via deze weg……)

 35. Angela zegt:

  De steunpuntenpagina is van mijn website af. Ik was er helemaal klaar mee. Ben zelf uiteraard wel steunpunt. Mensen vinden mij door heel Nederland en dat is best lastig. Zo had ik iemand uit Heerlen en Almelo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s