Outlook expres overzetten naar Mint

Als u overstapt van Windows XP naar Linux Mint dan vraagt u zich af ‘hoe zit het met mijn email en contact personen’ in outlook expres. Hoe krijg ik die fatsoenlijk in het email programma van Mint?

Linux Mint gebruikt als standaard email programma Mozilla Thunderbird (makers van Firefox webbrowser). Outlook expres is van Microsoft en laat zich niet gemakkelijk exporteren naar Linux. Maar met Thunderbird gelukkig wel. Volg de onderstaande stappen en u zult zien dat het vrij eenvoudig is.

 1. Installeer Thunderbird in Windows; tijdens de installatie zal hij voorstellen om de e-mails en instellingen van Outlook te importeren. Ga daarmee akkoord.
 2. Kopieer in Windows het profiel van Thunderbird op een USB-stick. Bekijk hier waar u dit (het profiel) kunt vinden. https://support.mozillamessaging.com/nl/kb/profielen.
 3. Vervang tenslotte in Linux Mint het bestaande Thunderbird profiel (mits aanwezig) door het profiel wat u op het USB stick (die van Windows Thunderbird) heeft gekopieerd.
 4. Waar moet ik dat naar toe kopiëren ? Zet eerst verborgen bestanden zichtbaar maken aan (ctrl+H). Het Thunderbird profiel staat in de map .thunderbird (puntje ervoor houd in dat het een verborgen map is) in je persoonlijke map.
 5. Heeft u in Mint nog geen Thunderbird opgestart, dan bestaat er nog profiel en geen verborgen map Thunderbird. Dus start eerst Thunderbird op en annuleer de setup (ik had een button “Dit overslaan en mijn bestaande email adres gebruiken”) en sluit Thunderbird. Nu bestaat er wel een verborgen map .Thunderbird en een profiel map. Kopieer nu de profiel map van de usb stick (die vanuit Windows) er bij.
 6. De laatste stap is het bestand ‘profiles.ini’ aan te passen. In dit bestand staat nog een verwijzing naar het profiel wat we daarnet hebben geannuleerd. Door het bestand te openen met teksteditor (rechter muis knop) kunnen we onderaan het ‘path=’ veranderen. Vul hier de naam in van het nieuwe (van usb) profiel.
 7. Start Thunderbird nu opnieuw op en verwijder het andere geannuleerde profiel (je mag het ook laten staan).

Installeer in het begin altijd Linux Mint naast Windows zodat u later deze handeling (later) kunt uitvoeren. Overige bestanden (foto’s, documenten en muziek) kunnen eenvoudig uit de Windows mappen in Linux gekopieerd worden omdat die bereikbaar zijn in de bestandsbeheerder.

Gebruik je outlook van het office pakket, dan kun je ook eenvoudig je adresboek en email berichten overzetten. Bekijk deze website maar waar met afbeeldingen het wordt voor gedaan.

Advertenties

8 reacties op Outlook expres overzetten naar Mint

 1. Beste Karel, kun je ook bij het kopiëren van morzilla thunderbird ook naar program files gaan en van daaruit morzilla thunderbird kopieren naar de e-schijf en hem zo dus op de USB stick zetten?

  Bedankt, maarten

  • Karel zegt:

   Je kunt zowel in Windows als in Mint gewoon naar program files gaan (navigeren). Snap eigenlijk je vraag niet zo goed.
   In mint moet je wel eerst even de Windows partitie aankoppelen (eenmalig aanklikken), maar daarna kun je gewoon erdoor heen bladeren.

   Groeten van Karel,

   • Beste Karel, ik zal mijn vraag even verduidelijken. Het lukt me niet zo goed om om het profiel van Thunderbird te lokaliseren in windows. Het lukt me wel om de map van Thunderbird onder programm files te vinden en te kopieren. Ik vraag me af of ik, met een kopie van de map van thunderbird op mijn usb stick, hetzelfde doe als mijn profiel van Thunderbird te kopieren. Maw: is dat ook een manier om mijn gegevens uit Outlook express mee te nemen naar Linux?

    Met vriendelijke groet,
    Maarten

   • Karel zegt:

    Thunderbird naast outlook expres installeren en alles laten importeren is de beste manier. Daarna het thunderbird profiel map kopiëren en in Linux plakken. Werkt echt hoor ! Ik kan het niet makkelijker voor je maken.

    Groeten van Karel,

 2. Ha Karel, hier ben ik nog een keer.
  Inmiddels heb ik het thunderbird profiel op Windows XP gevonden en succesvol gekopieerd. Ook heb ik Linux Mint 13 geïnstaleerd op mijn computer, naast Windows XP nog wel. De volgende hobbel is nu om het thunderbird profiel in Linux Mint te vinden. Dat gaat mij niet makkelijk af. Waar moet ik precies zoeken? Ik heb in verschillende programma-onderdelen gedrukt op control H maar dan zie ik toch niets voorbij komen wat op het thunderbird profiel lijkt.

  Dank alvast,
  Maarten

  • Karel zegt:

   Je hoeft niets te zoeken, je moet het profiel map kopiëren naar de bewuste map (.thunderbird). Die is standaard dus verborgen en daarom moet je ctrl+h combinatie toets gebruiken om hem zichtbaar te maken.
   Daarna is het een kwestie van kopiëren en plakken. Bij mij heet de map “wrn52g8s.default” en daar zitten weer mappen onder wat verder niet uitmaakt. Dus in mijn geval kopieer ik de bewuste map naar .thunderbird.

 3. Ginger zegt:

  Hoi Karel,
  Dank voor het linkadres om Outlook Express te importeren.
  Om Outl Expr te importeren dien ik eerst Thunderbird in Windows te installeren. Op mijn desktop heb ik LinuxMint 16 en geen Windows. Hoe moet ik nu verder?
  Groet,
  Ginger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s