Instellen en configureren van Linux Mint

Na de installatie wilt u natuurlijk uw systeem instellen om bijvoorbeeld e-mail en software te installeren. Om u daarmee op weg te helpen heb ik een aantal handleidingen gemaakt.

Is het niet gelukt met de installatie ? Kijk dan hier of er een (bekende) oplossing voor is.

De meeste handleidingen zijn voor de cinnamon versie van Linux Mint. Gebruik je Mint 13 xfce, dan zullen er een aantal handleidingen niet kloppen (wat logisch is omdat het een andere grafische werkomgeving is).

Uiteraard komen er hier in de toekomst meer handleidingen bij.

Tip: Bekijk ook eens mijn nieuwe video handleidingen die ik onlangs gemaakt heb.

99 reacties op Instellen en configureren van Linux Mint

 1. ben zegt:

  heb mint 14 geinstalleerd en alles op Nederlands gezet echter krijg geen Nederlandse Mint versie

  • Karel zegt:

   Normaal gesproken kun je bij taalinstellingen (configuratiescherm) de juiste taal installeren. Als het niet volledig is geïnstalleerd dan zal hij daar een melding van geven. Zo niet, installeer dan alsnog de Nederlandse taal opnieuw.

   Succes !

   • Henk Wijng zegt:

    Karel, het is niet de kat maar wat anders. Via internet ben ik er achter gekomen dat aan de voorkant van de laptop zit een lampje en als je daar op drukt schakel je fysiek de wifi aan. Nu ziet hij de opties om verbinding te maken en geeft ook de twee opties aan van de wifi schakelaar de interne en de usb. Het verbinding met internet via de wifi lukt nog niet helemaal, maar daar zal wel een andere reden voor zijn. Bedankt.

 2. Michel zegt:

  Ik heb alles in orde dacht ik ,maar dan stelde ik vast dat ik niet op het net kan inloggen,er verschijnt steeds de melding Server not found Firefox cant find the server at docs.xfce.org zowel draadloos als verbonden met de cabel,Ik naar network connections add wireless stel mijn naam van de router in connection name Ssid wat moet ik hier invullen ? Mode er staat infrastructuur
  BSSID wat moet ik hier schrijven
  Device Mac addres. ,?
  Clooney Mac address
  MTU automatic

  • Karel zegt:

   Als je draadloos wil internetten moet je eerst koppelen met je eigen draadloze netwerk. Zie je ook andere draadloze netwerken ? Zo ja, kies dan degene die van jou is. Kijk eens onder je router en zoek naar een sticker met daarop de info over SSID en je wachtwoord (WPA2). Als deze info goed wordt ingevuld dan zou er geen problemen moeten zijn om te kunnen internetten.

   Zie je geen enkel ander draadloos netwerk, dan is hoogstwaarschijnlijk je netwerk adapter niet goed geïnstalleerd. Ga naar nieuwe extra stuurprogramma en laat hem zoeken naar ‘niet vrije stuurprogramma’s’. Lukt het dan nog niet dan moet je op zoek naar het type van je netwerk kaart en zoeken in Google.

   Succes !

   • kim zegt:

    help
    ik heb een belkin stik in mijn PC gestopt en er brand een groen lichtje en een oranje lichtje.
    daarna ben ik naar netwerkverbinding gegaan en mijn internet naam staat er niet bij wat moet ik nu doen?

   • Karel zegt:

    Ik neem aan dat u wil internetten via een dongle ? Bij netwerkverbinding zit een tabblad mobiel. Daar kun je kiezen welke provider je wil gebruiken. Belangrijk ! Haal de pincode eraf (kun je in je telefoon doen).
    Anders even op google zoeken op merk en type nummer.

    Groeten van Karel,

   • kim zegt:

    joepi de lichtjes branden groen
    maar nu is mijn probleem dat de stik van belkin wel in orde is maar nu geeft de pc aan dat er geen netwerkverbinding is (vanonder rechts op het scherm)
    als ik naar voorkeuren en dan netwerkverbinding ga
    krijg ik een scherm waar mijn draadloze netwerken staan en er staat daarachter nooit
    en bij wired connection 1 staat 3 uur geleden hoe kan ik dit veranderen zodat hij op de stik komt te staan (bij het aanmaken van de draadloze verbinding stond de naam belkin er niet op ik heb het op draadloos aangemaakt)

   • Karel zegt:

    Staat er een vinkje bij ‘draadloze verbinding inschakelen’ ? Als dat het geval is kun je bij het scherm met draadloze netwerken gewoon de jouwe kiezen (meestal zijn er meerdere wifi netwerken aanwezig in de buurt). Sleutel invoeren en verbinding maken. Staat er geen vinkje bij (of hij is grijs) dan is je wifi adapter niet goed ingesteld.

    Het feit dat hij zegt ‘nooit’ betekend dat hij nog nooit verbonden is. Die 3 uur staat voor de tijd dat je online bent via een netwerkkabel (wired).

    Groeten van Karel,

   • Henk Wijn zegt:

    hallo Karel, goede adviezen geef je dank daarvoor. Ben een acer xp laptop aan het opknappen voor een vriend. Maya 13 geïnstalleerd alles werkt prima. Alleen wifi niet. bovenstaande advies uitgevoerd, maar zie geen wifi verbindingen . Veel al gezocht op YouTube. maar het lukt niet . Ik probeer een netgear n150 usbadapter wna 1100 te installeren. Graag advies reeds volgende zaken gedaan https://sites.google.com/site/computertip/direct-doen-mint-xfce

   • Karel zegt:

    Waar heb je dan precies advies voor nodig Henk ? De nieuwe wifi adapter (N150) of de bestaande van de laptop ?

   • Henk Wijn zegt:

    Karel, goede vraag, graag de wifi van de laptop zelf en niet de usb adapter. het betreft een http://www.cnet.com/products/acer-aspire-1642wlmi-pentium-m-740-1-73-ghz-512-mb-ram-80-gb-hdd/specs/
    met 512 mb ddr2

   • Karel zegt:

    Henk, de intel pro wireless zou zonder installatie moeten werken (staat op internet). Geen idee waarom hij bij jou niet werkt. De netgear moet je handmatig installeren:
    http://askubuntu.com/questions/216066/installing-driver-for-netgear-wna1100-wifi-adapter-ubuntu-server-12-04

    Succes !

   • Henk Wijng zegt:

    Hallo Karel, bedankt voor je antwoord.Ik snap ook niet waarom het niet werkt
    bij zoeken van stuurprogrammas krijg ik dit en is geïnstalleerd
    This package contains Broadcom 802.11 Linux STA wireless driver for use with Broadcom’s BCM4311-, BCM4312-, BCM4313-, BCM4321-, BCM4322-, BCM43224-, and BCM43225-, BCM43227- and BCM43228-based hardware.

    en bij lsusb in terminal krijg ik
    Bus 001 Device 014: ID 0846:9030 NetGear, Inc. WNA1100 Wireless-N 150 [Atheros AR9271]

    cd Desktop <–or wherever the downloaded files are
    sudo cp htc_9271.fw /lib/firmware
    sudo cp htc_7010.fw /lib/firmware
    en sudo modprobe -r ath9k_htc && sudo modprobe ath9k_htc uitgevoerd

    Maar geen succes. Ik zag in een reactie dat de laatste versie van Ubuntu het heeft opgelost. Als ik het intern geheugen verhoog van 500 mb naar 2 GB is het dan een verstandige zet om van Linuxmint naar Ubuntu over te stappen?

    Ik ben wel aan het einde van het zoeken voor wifi met dit systeem. Heb zelfs nog alle knoppen van het toetsenbord geprobeerd. Bij mijn vrouw loopt af en toe de kat er over op een Dell. " De wifi doet het niet!" ! Bedankt en groet Henk

 3. Dave zegt:

  https://sites.google.com/site/computertip/direct-doen-mint-xfce.
  op deze link wordt geadviseerd om dit meteen te doen na installatie xfce, maar geldt dit ook voor de werkomgeving Cinnamon.
  en is het nog nodig om de swapneiging te verlagen naar bijv. 10

  • Karel zegt:

   Als je Mint xfce geïnstalleerd hebt kan het sowieso geen kwaad om het te doen. Je krijgt er een hoop ondersteunende programma’s bij.
   Cinnamon is een grafische omgeving gemaakt door Mint zelf. In de versie 2.0 (is net uit) is het niet meer nodig omdat die volledig op zich zelf draait. Tot die tijd gewoon doen dus.
   Wat betreft de swapneiging “heb je weinig intern geheugen ? Verlagen die handel. Heb je 1 gb of meer, dan maakt het niet uit maar het kan geen kwaad als je het alsnog doet (je merkt er gewoon weinig van).

 4. Helga zegt:

  Ik ben voor het eerst met Linux ( 13 Mint) bezig. Heb hem geinstalleerd op een externe harde schijf. Hij start vandaaruit op, maar ‘ onhoudt’ niets: geen bookmarks in Firefox bijvoorbeeld, maar ook geen updates. Misschien moet ik ergens ( waar?) schrijfrechten verlenen?

  • Karel zegt:

   Mint op een externe schijf installeren is geen goed idee. Je mist dan de snelheid van Mint (het gaat via usb kabel) en hebt inderdaad last van schijfrechten. Je kan dan nog beter op een live cd/dvd/usb draaien.
   Installeer hem gewoon naast of volledig op een hd, dan ben je van een hoop ongemak af.

   Groeten van Karel,

 5. André de Weijert zegt:

  Er is op mijn laptop LinuxMint13 geïnstalleerd. Om vervolgens met het systeem te kunnen werken heb ik wat gegevens moeten invullen, onder andere een “wachtwoord”. Toen ik een paar jaar geleden mijn persoonlijke omgeving “Mijn KPN” moest instellen, moest ik een gebruikersnaam (pidi57so) en wachtwoord invullen Nu wil ik het e-mailprogramma van LinuxMint13 instellen en wordt ook weer gevraagd naar een wachtwoord. Ik heb mij afgevraagd of ik nu één van de eerder gebruikte wachtwoorden moet gebruiken of een nieuw wachtwoord moet/kan invoeren

  Alvast bedankt voor het antwoord.
  André de Weijert.

  • Karel zegt:

   Naar aanleiding van uw verhaal denk ik dat u wat door elkaar haalt. Het eerste wachtwoord wat u gemaakt heeft is voor Mint. Dat gebruikt u om software te installeren of aanpassingen te maken (o.a updates etc). Het tweede wachtwoord is voor KPN en heeft niets te maken met Mint.
   Misschien heeft u de brief nog van KPN waar alle gegevens in staan (of u kan uw wachtwoord laten resetten). Alleen op die manier kan u e-mail weer instellen. Ik geef toe dat het een paswoord jungle is hoor.

   Groeten van Karel,

   • Andr de Weijert zegt:

    Dank voor de reactie. Bijgaand stuur ik u een reactie van n van de medewerkers van Seniorenweb. Ik ben lid van Seniorenweb en heb hun gevraagd in hoeverre ik ondersteuning kan verwachten bij het gebruik van LinuxMint. Het antwoord wil ik u niet onthouden omdat u daar waarschijnlijk anders tegenover staat en het wellicht te overwegen is deze mensen te informeren over het tegendeel.

    Rijst bij mij de vraag of een lidmaatschap bij HCC wel ondersteuning bij het gebruik van LinuxMint kan worden verwacht.

    Met vriendelijke groet,

    Andr de Weijert

   • Karel zegt:

    Hallo Andre,
    Ik geef Linux ondersteuning aan iedereen die het maar wil weten. Ook Seniorweb leden die mij om advies/ondersteuning voor Linux Ubuntu/Mint vragen geef ik dat gewoon (Ondanks het negatieve advies van Seniorweb). Helaas kan ik natuurlijk niet in het hele land ondersteuning aan huis geven. Ik weet dat HCC wel ondersteuning geeft voor Linux maar heb geen idee of dat landelijk is. Ik zou hun website bezoeken en desnoods ernaar vragen. Ik ben trouwens ook HCC lid (regio Huizen, Almere en Lelystad).

    Groeten van Karel,

    Ps: stuur de bijlage maar naar mijn normale email Andre.

 6. Koos zegt:

  Hallo Karel,

  Hoe kan ik mijn gebruikersnaam en wachtwoord wijzigen in het opstartscherm van Mint 13?

  Gr,

  Koos

  • Karel zegt:

   Hallo Koos,
   Bedoel je dat je je gebruikersnaam en wachtwoord bent vergeten ? Of alleen wijzigen ? Heb je dan meerdere gebruikers aangemaakt ? Wachtwoord kun je veranderen als je bent ingelogd.

   Ben je het wachtwoord vergeten dan kun je bij FAQ (deze weblog) vinden hoe je het wachtwoord veranderd (voor als je het bent vergeten).

   Groeten van Karel,

  • catharina zegt:

   Ik heb ook Mint 13 geÎnstalleerd op mijn oude computer maar ik weet mijn gebruikersnaam en mijn wachtwoord niet meer. Hoe kan ik mijn gebruikersnaam en wachtwoord terugvinden of wijzigen in het opstartscherm ?

 7. Koos zegt:

  Hoi Karel,

  Ik wil het wachtwoord en gebruikersnaam wijzigen maar kan in Mint onder Systeeminstellingen geen mapje Gebruikers / Accounts vinden. Ik maar één wachtwoord en gebruikersnaam aangemaakt tijdens de installatie van Mint vanaf een DVD.

  Gr,

  Koos

  • Karel zegt:

   Je kunt bij systeeminstellingen-systeem-gebruikers en accounts nieuwe gebruikers toevoegen, maar niet veranderen. Ik moet nog uitzoeken hoe dat gaat. Het wachtwoord wat je aangemaakt hebt tijdens de installatie heb je nodig voor alle systeem aanpassingen (updaten, en ook nieuwe gebruikers aanmaken).

   Groeten van Karel,

   PS: Kijk hier maar de uitleg voor alle systeeminstellingen.

 8. Paul zegt:

  Heb Mint tot grote tevredenheid.Kan echter niet bijv. bij SDB naar mijn salarisgegevens etc kijken.Moet Silverlight ,dus Moonlight bij Linux op.
  Moonlight wordt niet meer ontwikkeld lees ik en ik zou ook niet weten hoe ik het zou moeten installeren.
  Iemand een idee hoe ik dit probleempje oplos?
  Of moet ik me in de toekomt behelpen ,door via mijn dual boot, op XP dan maar in te loggen?

 9. Paul zegt:

  Karel ,blijkt toch suf simpel te zijn .
  Die Ubuntulink kwam ik niet uit .Toen maar dom Googlepics op mijn bureaublad geplaatst en via daar via rechtsklikken in 1 keer als achtergrond in te stellen…
  De meeste pakken zo prima uit.

 10. Paul zegt:

  Hier iemand die uit frustratie zelfs zijn hele Linux om die reden heeft geherinstalleerd.
  http://www.linuxmintusers.be/forum/index.php?topic=2155.0
  Dus ik verwachtte iets heel complex te moeten doen..

  Simpelweg afbeelding opslaan op bureaublad blijkt voldoende..
  Lentebloesem HD in huis .
  http://wallpaperswide.com/white_japanese_cherry_blossom-wallpapers.html

  Dat Linux wordt steeds leuker;)

 11. Patrick Reichl zegt:

  Aangezien XP verloopt,moet er toch een ander besturingsprogramma op mijn pc komen.De Linux Mint 13 ziet er zo wel goed uit. Het probleem is, dat ik geen brander heb en dus geen DVD/CD kan branden met het programma erop. Kan dit ook op een USB stick en is de installatie vanaf een USB stick te doen? Moet ik dan rare dingen doen, om hen erop te krijgen en draaiende te hebben?

  Verders zit er geen Firefox op maar Google Chrome.Werkt Chrome ook op Linux?

  Groetjes,Patrick

  • Karel zegt:

   Patrick, bekijk deze website maar eens goed en dan zul je zien dat er een handleiding bestaat om een opstartbare usb te maken. Je hoeft geen rare dingen te doen.
   Je kan Google chrome ook in Linux Mint gebruiken.

   Succes !

 12. Ronald zegt:

  Hallo Karel, heb al een aantal keren mint Maya succesvol geïnstalleerd, nooit problemen. Tot nu, ik ben nu bezig op een Dell laptop (iets ouder model). Kennelijk heeft deze een WiFikaart van broadcom, de bcm4312. Bij additional drivers staat dit pakket drivers wel (broadcom sta wireless driver). Als ik hem probeer te activeren krijg ik een foutmelding:
  Sorry, installation of this driver failed.
  Please have a look at the log file for details: /var/log/jockey.log

  Hoe kan ik dit oplossen?
  Ronald

 13. R'emon zegt:

  Hallo,
  zojuist ben ik bezig met installeren van Linux Mint 16 maar tijdens de installatie ziet die geen besturingssysteem, te weten Windows 8. Nu kan ik de partities niet indelen.
  Wat doe ik fout.
  Ik hoor het graag!
  Remon

  • Karel zegt:

   Kijk maar eens bij FAQ ! Staan wat oplossingen tussen !

  • Remon zegt:

   Hallo hallo
   Ik had nog een laptop met vista. Dit ging goed, hij gaf zelf aan dual boot of niet.
   De windows 8 laptop lukt nog niet. Hier schakel ik wat hulp bij in.
   Maar me eerste uren linux mint zitten erop. Erg leuk en heerlijk soepel.
   Nog musthaves software programma’s die jullie aanraden?

   • Karel zegt:

    Remon, ik heb een installatie log boek waarin staat wat ik allemaal installeer op mijn machine. Staat bij handleidingen. Maar ik hou het meestal basic. Met de standaard programma’s kun je heel goed uit te voeten.

    Groeten van Karel,

 14. André de Weijert zegt:

  Waar vinden wij FAQ? Ik had hetzelfde probleem, ik was Windows 7 kwijt. Advies, mijn hele computer laten recouveren. Kosten € 540,00. Dat heb ik dus mooi niet gedaan. Gelukkig een mannetje gevonden die mij geholpen heeft de computer weer aan de praat te krijgen, maar ben wel veel belangrijke zaken kwijt. Voordat je LINUX gaat installeren een backup maken.

  • Karel zegt:

   € 540,- voor het opnieuw herstellen van een computer ? Welke oplichters vragen die bedragen ? Daar koop je een complete nieuwe computer voor. Maar goed, kijk maar eens goed in het menu, dan vind je FAQ wel.

 15. Remon zegt:

  Ok ik ga kijken!
  Ik zou het liefst 100% over willen stappen. Jammer genoeg zit je dan met bijvoorbeeld tomtom update wat niet werkt.

 16. Remon zegt:

  Een vraag betreft Software.
  Ik heb u-torrent gedownload maar hoe open ik deze zodat ik het programma kan gebruiken.
  En is het verstandiger om software te downloaden via “software beheer” Linux mint of kan het ook daar buiten?

  Ik hoor het graag!
  Reḿon

  • Karel zegt:

   Het is verstandiger om software te downloaden via softwarebeheer. Ben je wat meer gevorderd en weet je wie de leveranciers zijn van de software die je wil installeren, dan kun je op andere manieren software installeren.
   Er zit een standaard programma in Mint/Ubuntu voor torrent bestanden genaamd “transmission bittorrent client”. Hiermee kun je prima downloaden en heb je u-torrent eigenlijk niet nodig (tenzij je er niet mee kunt werken natuurlijk). Maar utorrent installeren is niet makkelijk.

   • Remon zegt:

    Ok dank je Karel.
    Dus gewoon downloaden via bijvoorbeeld piratebay proxy en “transmission bittorrent client” doet de rest. Zonder gekke virussen e.d.

    alvast bedankt

   • Karel zegt:

    Je kunt inderdaad de torrent bestanden downloaden en uploaden (importeren) in transmission. Virussen kun je nog steeds binnen krijgen alleen hebben ze onder Mint/Ubuntu geen uitvoer rechten. Dus let op als je het aansluit op een Windows machine.

 17. ik vind het een leuke OS. Maar bij een korte inactiviteit moet men steeds het wachtwoord in geven. Kan je de tijd aanpassen alvorens de “screensaver” aanslaat?

 18. Benny zegt:

  idd, gevonden bij : menu>systeeminstellingen>voorkeuren>instellingen voor schermbeveiliging en vergrendeling. TX

 19. BButs(Tom) zegt:

  Karel,
  Ik heb na installatie nog steeds problemen met de toetsenbord indeling.
  Ik heb al verschillende keren via lxkeymap de toetsenbordindeling van -Nederlands- naar -Verenigde Staten; Engels (US, internationaal met dode toetsen)- gezet.
  Maar na iedere opstart staat de indeling weer op Nederlands.
  Een ander probleem wat ik tegenkwam is dat ik ergens een keer een nieuwe sessie heb gestart.
  Ik heb geen idee wat daarvan het nut en de mogelijkheden zijn , maar nu moet ik bij elke aanmelding kiezen uit -Default- en -sessie1- zoals ik die klaarblijkelijk genoemd heb.
  Als je me daar enig informatie over zou kunnen verschaffen?
  Ik wil graag weten hoe ik de sessie weer kan laten verdwijnen.
  En soms heb ik na opstart of een herstart last van een trillend scherm waarbij ik twee muisaanwijzers zie en en een trillend beeld.
  Vaak verswijnt dit na een nieuwe herstart maar toch de vraag of dit iets is waar ik wat aan kan doen.
  Vriendelijk dank alvast

  • Karel zegt:

   Is het een bijzonder toetsenbord ? Of doet een ander toetsenbord hetzelfde ?
   Een sessie is een andere werkomgeving. Je kunt met meerdere werkomgevingen werken, maar standaard staat hij op cinnamon. Je moet dit ook niet veranderen tenzij je weet wat je ermee kunt doen.
   Het trillend scherm kan veroorzaakt worden door slecht driver van de video kaart. Al gekeken of er niet gesloten hardware aanwezig is ?

   Groeten van Karel,

 20. BButs(Tom) zegt:

  …o, en als je me kunt vertellen wat de melding:

  -Waarschuwing
  Kon e-mailspoolbestand niet lokaliseren.-

  betekent ?
  Dat bericht krijg ik steeds als ik Thunderbird start en de mails binnenkomen.
  Ik heb een e-mail account dat ik niet goed geconfigureerd krijg omdat hij mijn wachtwoord niet lijkt te pakken. Het betreft mijn hoofd e-mail account van Caiway (kabelfoon)

  • Karel zegt:

   Ik denk dat je even moet uitzoeken welke email instellingen je moet invullen. Dit is te vinden bij je ISP (internet service provider = Caiway). En anders even erop googlen. Bij het toevoegen van een email account moet je handmatig je pop en smtp instellen.

   Groeten van Karel,

 21. Paul zegt:

  Voor de lol maar weer eens een W7 computer in huis gehaald ,draait redelijk ,maar al die meldingen hè.Meteen vindt hij weer malware .Dus gauw er weer Mint XFCE naast .Is wat zwaardere comp ,filmpjes lopen lopen hier itt mijn eerder geklaag ,vlot op.
  Gek genoeg krijg ik er in Chromium gele storende confetti-sneeuw bij,in alle youtubes .Al het andere filmmateriaal geen probleem.In Firefox geen probleem .Andere comp. ook niet ,wat dat mag zijn?

  Ook hier trouwens weer geen draadloos aan de praat te krijgen Karel.

  • Karel zegt:

   Ik gebruik al jaren firefox en kan er alles mee wat ik wil. Ik lees wel veel over chromium en gekkigheden maar heb er geen ervaring ermee, dus kan je er niet mee helpen.
   Wat betreft de wifi is gewoon balen dat de hardware zo slecht ondersteund wordt. Ik gebruik daarom HP en Dell computers bij voorkeur. Die werken nagenoeg altijd. De rest is gewoon een kwestie van geluk of het werk (eigenlijk welke hardware ze gebruiken dus).

   Groeten van Karel,

 22. Paul zegt:

  Karel ,ik gebruik alleen maar HP en Dell ;).Nu al een stuk of 6 ,maar geen wifi….
  Het zal de XFCE wel zijn .

  Over yellow snow in Chrome staat het internet idd vol.Maar oplossingen zijn er niet altijd.
  https://www.google.com/search?q=yellow+snow+chrome+youtube&gws_rd=ssl

  Heb je zelf dat wifi-dingetje nog getest,je zei dat je dat ging doen?

  • Karel zegt:

   Ik bedoel laptops van HP en Dell waarvan de wifi vaak herkend wordt, of bedoel je dat ook ? Ik heb nog niet zo’n klein wifi adapter gekocht/getest maar wel gezien dat hij probleemloos werkt onder Mint 17 en Ubuntu 14.04. Vorige versies helaas met aanpassingen (wat ik gelezen heb). Ik heb straks vakantie en zal er eens eentje kopen en testen.

   • ngrid zegt:

    ik heb een wifi adapter gekocht voor de pc. de pc ziet nu wel draadloze netwerken maar maakt geen verbinding. heb Linux mint silvia. de usb wifi is geschikt voor Linux maar als ik de cd er in doe om de driver te installeren geeft Linux steeds een archief fout. ik kom er niet uit

   • Karel zegt:

    Hallo,
    Ten eerste, de cd daar heb je vaak niets aan omdat daar alleen maar Windows stuurprogramma’s (drivers) op staan. In Linux werkt dit gewoon anders (daar worden drivers geladen in de kernel tijdens het opstarten van de computer)
    Het feit dat je wel draadloze netwerken ziet, zou moeten betekenen dat je wifi adapter het doet.
    Als ik u was zou ik een (klein) zoektochtje doen op Google en zoek dan op merk van de wifi adapter en Linux Mint (want ik weet die gegevens nu niet). Vaak komen er dan snel oplossingen te voorschijn.

    Succes.

 23. Paul zegt:

  5 desktops en 1 laptop(Dell).Geen van alle pakten .

  Wel grappig overigens dat die yellow snow optrad op de meest luxe comp.(duo core)
  Supersimpele oude 512 MB-tjes geven geen enkel probleem met Chrome.
  Alsof er een andere video- instelling gebruikt wordt voor die duo-core bij installatie.

 24. dave zegt:

  Goedemorgen Karel,
  Ik hoop dat je het volgende probleem herkent. Zowel firefox als chrome en chromium laten de knoppen rechtsboven van de minimalisatie en afsluiten niet zien. Bij chromium kan ik ook niet het beeld oppakken en wegslepen. Best lastig als je een beeldscherm/software niet kan afsluiten. Is dit ergens een instelling die niet goed staat bij mij?
  alvast weer bedankt.

  • Tom zegt:

   Dit probleem heb ik ook. Daarbij ook nog dt dit in ieder programma zo is. Venster van bijv. fierefox blijft ook klein. Kan het dus niet vergroten.
   Hoe heb jij dat opgelost?

 25. Dave Kloet zegt:

  Karel,
  Heb het zelf al gevonden, de oplossing.
  groet,
  Dave

 26. N zegt:

  Karel,

  hopelijk volg je nog deze pagina?
  Ik kan maar niet mijn internet-acecount aanmaken. Hij geeft telkens aan dat hij de gegevens niet vindt? Is er een andere oplossing?

  Met vriendelijke groet,
  YN

 27. a.boogaart zegt:

  Eindelijk gelukt om bestanden te delen via het netwerk tussen windows 7 en linux mint
  Probleem zat in de instellingen van windows netwerk

 28. Henk Wijn zegt:

  Hoi Karel, ik weet niet of je mijn antwoord hebt gezjen, het was toch een “kat” lopend over de laptop aan de voorkant zit een lampje en daarmee kan je de wifi fysiek aanzetten, jouw adviezen hebben goed geholpen dank daarvoor. Want ik zag nu bij neterrk dat de wifi fysiek uitgeschakeld was, ben op internet gaan zoeken en het gevonden. Het draait als een speer. Leuke hobby heb je. Succes en groet Henk

 29. Ruud zegt:

  hallo ik heb mint 17.1 op een sony vgn-n21e 32 bit geïnstalleerd.
  dit werk ontzettend goed. ook alle media bestanden kan ik afspelen.
  met wine kan ik de programma’s draaien welke linux niet levert, dit werkt ook erg soepel.
  voorheen draaide de machine op Windows 7.
  niets geeft problemen iphone, ipad diverse media plagers een standaard op de computer aanwezige SD en memostick ingang alles is feilloos geïnstalleerd.
  heb nu weer een lekker soepel draaiende laptop.
  groetjes Ruud Leibbrand

 30. Frank zegt:

  Afgelopen weekend mede met gebruikmaken van deze mooie website weer twee Windows computers omgetoverd tot Linux Mint machines van familie en vrienden. Ik ben al over de twintig stuks totaal. Zelf nu ook een Xubuntu pc staan, alsmede 3 Mint machines. Wat heerlijk, een Windowsloze wereld. Alles werkt feilloos. Linux is erg verbeterd de afgelopen jaren qua gebruiksgemak. Alleen dat vreselijke Unity van Ubuntu…….dat is niet te doen.

 31. Linus Straub zegt:

  Beste allemaal,

  Afgelopen weekend Linux Mint 13 op mijn laptop geïnstalleerd en ik ben er romdom gelukkig mee. Nu heb ik, net als tijdens mijn windhoos jaren, een tweede scherm aangesloten. Op zich geen probleem, maar ik loop tegen een paar probleempjes op waar ik geen oplossing voor weet:
  – op mijn laptopscherm ben ik de startbalk kwijt (alsof de onderste paar centimeter mist);
  – op het tweede scherm zzie ik de taaknalk staan en die werkt ook normaal, maar tussen de taakbalk en de onderkant van het groene Mintscherm zit een grijs gedeelte;
  – de schermen werken synchroon, als ik bijvoorbeeld mijn emailprogramma (of welk ander programma dan ook) open dan wordt het op beide schermen tegelijketijd geopend.

  Hoe laat ik op het externe beeldscherm de taakbalk en het groene Mintscherm weer op elkaar aansluiten en hoe haal ik op mijn laptopscherm de taakbalk weer terug ? Ook zou ik het handig vinden als ik op het externe scherm bijvoorbeeld een tekstbestand kunnen openen en op mijn laptopscherm mijn stamboomprogramma om zo gegevens over te kunnen nemen.

  Groet, Linus Straub

 32. Paul zegt:

  Maya werkt geweldig.
  Echter 1 klein probleempje krijg ik niet weg.
  Libreoffice opent bijna alles .Maar ik merkt dat Word/excel bestanden die ik download ,bijv van de site van mijn werk,dat die niet geheel correct weergegeven worden,teksten worden op ongelijke hoogte in de kolommen weergegeven.Is er een tool om dit te veranderen?

 33. ruud zegt:

  hallo heb linux mint 17.1 op mijn machine staan.
  nu wil ik graag de utc tijd op mijn balk zichtbaar hebben, hoe moet ik dit nu doen?
  hoop op een oplossing, al vast bedankt.

  • Karel zegt:

   Met de rechtermuisknop op de werkbalk klikken en paneelinstellingen. Dan wijst alles vanzelf.

   • ruud zegt:

    Bedankt voor het advies, maar de gewone tijd staat al op de balk.
    gebruik gqrx sdr voor amateur radio te ontvangen.
    wil graag de UTC tijd permanent zichtbaar hebben op de balk, kan dan makkelijk mijn QSL kaartjes invullen. hoop op een antwoord, alvast bedankt.
    Ruud.

   • Karel zegt:

    Ik ben bang dat ik je niet kan helpen. Je hebt de tijd op de balk staan, waarom dan nog extra UTC tijd ? Ik begrijp dat niet. Misschien kun je beter werken met een screenlet zoals conky. Daarin kun je veel systeem info laten zien op je bureaublad.

 34. Axel zegt:

  In de uitleg hoe je bestanden en mappen kunt delen tussen Windows en Linux Mint, staat bij werkgroep (in Linux), dat er in “Voorkeur” je de server instellingen kunt aanpassen.
  Echter ik kan dat in “Voorkeur” niet vinden. Ik draai Linux Mint 17.2 op de pc.
  Wat moet ik installeren om de server instellingen te kunnen aanpassen?
  Alvast bedankt.

 35. Axel Mecklenfeld zegt:

  In de uitleg hoe je bestanden en mappen kunt delen tussen Windows en Linux Mint, staat bij werkgroep (in Linux), dat er in “Voorkeur” je de server instellingen kunt aanpassen.
  Echter ik kan dat in “Voorkeur” niet vinden. Ik draai Linux Mint 17.2 op de pc.
  Wat moet ik installeren om de server instellingen te kunnen aanpassen?
  Alvast bedankt.

  • Karel zegt:

   Het klopt, zoals bij de tekst al staat is het verouderd maar geld nog wel voor oudere versies.
   Mappen delen kan eenvoudig via de (nemo) bestandsbeheerder. Klik een map aan en daarna met de rechtermuisknop op “sharing options”. Nu kun je alles instellen.

 36. Jan Trompet zegt:

  Hallokes iedereen, is er ook een oplossing om in “mint sarah cinnamon” een canon pixma mg 7750 SCANNER aan de praat te krijgen (het PRINTERgedeelte van deze “all in one” DOET HET prima) (Volgens mij deugd de scandriver die men moet downloaden bij canon gewoon niet. Als ik de betalende vue scan installeer doet hij het wel…. Maar dan ben ik beter af bij een printer/scanner van een ander merk …

 37. Jan zegt:

  Jammer, maar toch bedankt 🙂 Na allerlei zoeken en proberen ben ik er al achtergekomen dat hij niet in die sane “lib” files staat … De pixma mg 5200 enz … wel . nu wordt het volgens mij zoeken hoe ik de juiste regel daar kan toevoegen 🙂

 38. ruud zegt:

  Prachtig al die geleverde informatie.
  Maar om een dubbel boot te maken moet er wel steeds meer gebeuren alvorens te kunnen beginnen met installeren.
  Al dat gedoe met UEFI, csm en Boot manager
  Opstart volgorde enz
  Voor een leek zoals ik maken ze het steeds moeilijker.
  Het is een stuk makkelijker om alleen linux op de machine te installeren.
  Groetjes Ruud

  • Karel zegt:

   Ruud, ik ben ook geen voorstander voor dual boot. Ik heb zelf voor elke OS (Ubuntu, Mint, Zorin etc) een aparte hd. Het enige gedoe waarover je dan praat is het uitschakelen van secure boot (bij Ubuntu hoeft dit niet). Maar goed je moet dan wel de luxe hebben dat je een stapel met oude hd heb liggen. Linux gebruiken is eenvoudiger dan Windows, installeren iets lastiger maar niet onoverkomelijk. Windows configureren is ook niet voor iedereen weg gelegd.

 39. Gamze zegt:

  Beste Karel,

  Ik probeer mijn ma te helpen met haar nieuwe computer. Het is een linux mint. Ik keek bij instellingen voor netwerken maar het lukt mij maar niet om met wifi te verbinden. Wat moet ik doen? Alvast heel erg bedankt.

 40. wonen2014 zegt:

  Hallo
  Ik heb een vraag…
  Heb linuxmint 16 op een mini compac
  En deze heeft een jaartje stilgelegen ivm kapotte oplader . Hij is niet al te jong maar deed het wel. WiFi is niet intern meer mogelijk maar met een linksys sticky deed hij het.

  Nu heb ik gisteren een oplader gekocht en wil weer op het net middels WiFi.
  Ik krijg een scherm waar meerdere WiFi gebruikers op tevoorschijn komen en zie mijn WiFi naam ook ertussen staan.
  Ik klik erop en krijg een scherm
  ” het draadloos netwerk vereist authenticatie
  Ik voer mijn wachtwoord in en klik op verbinden.

  Hij is vervolgens aan het instellen

  Krijg weer hetzelfde scherm over authenticatie en onderin blijft hij maar draaien en zoeken om verbinding.

  Ik zie mijn naam wel verschijnen en signaalsterkte maar toch blijft hij draaien en zoeken.
  Onder mijn WiFi naam nog mogelijkheid verbinding verbreken maar heb geen verbinding want als ik op het net wil krijg ik melding dat de server niet gevonden is.

  Later springt KPN fon wel aan..

  Wat doe ik fout? .en hoe kan ik wel weer WiFi gebruiken?

  Alvast bedankt voor reactie
  Mvg
  Meriander

  • wonen2014 zegt:

   O… Nog iets vergeten
   Mijn datum en tijd staat ook plots jaren terug en krijg die in configuratie scherm ook niet meer goed…
   Is dit mogelijk in terminal?
   Zo ja wat moet ik dan als commando gebruiken?
   Mvg

   • Karel zegt:

    Meestal is de batterij die op het moederbord zit leeg. Dit is vaak een platte knoop batterij en kun je eenvoudig vervangen. Die batterij onthoud o.a. de datum en tijd.

  • Karel zegt:

   Hmmm, begrijp ik goed dat u wil inloggen op KPN fon ? Dat moet toch met gebruikersnaam en wachtwoord? Of gaat het om een ander wifi netwerk?

 41. Patrick de cock zegt:

  Hoe kan ik mijn tablet dat geïnstalleerd is met linuxmint 18.2 instellingen met proximus wifi B box 3 graag info

 42. Meneertje Anoniem zegt:

  Als ik mijn computer afsluit word alles gerised. Super irritant! De talen gaan weg, de insttellingen naar standaard, de gebruikers weg en nog veel meer

  • Karel zegt:

   Dat is niet zo leuk! Maar met zo weinig info over uw probleem kan ik geen advies of tips geven. Ik bedoel dan met weinig info, welke Mint versie, heeft u hem naast Windows staan, heeft u UEFI? Dat soort info is van belang. Als ik het kan inschatten heeft het te maken met hardware detectie binnen Mint.

   Gr Karel,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s