Installeren van Linux Mint

Als u voor het eerst Linux Mint wil installeren komen er best wel veel vragen/kreten op u af. Ik ga proberen u te helpen om het wat duidelijker te maken.

Let op: Neem de tijd om alles goed door te nemen (voorkom teleurstellingen en ergernissen). Linux Mint is geen Windows en werkt gewoon anders.

We beginnen met het kiezen van een werkomgeving. Wat is dat eigenlijk ? Omdat Linux opensource is heeft u ook meer vrijheid in het kiezen van een werkomgeving. Linux Mint heeft dus ook verschillende werkomgevingen waaruit u kunt kiezen.

 • De standaard keuze van Linux Mint is de Cinnamon werkomgeving. Dit lijkt erg veel op Windows en is daarom de grote favoriet bij de meeste beginners.
 • U kunt ook kiezen uit KDE, Mate en XFCE werkomgeving. Die laatste is weer erg bekend als Windows XP vervanger vanwege de lage systeem eisen.

Misschien heeft u nog nooit een besturingssysteem geïnstalleerd omdat Windows meestal voor geïnstalleerd is op de nieuwe pc. Het installeren van een besturingssysteem lijkt misschien moeilijk maar als u goed en aandachtig de handleidingen doorleest, kan het bijna niet fout gaan. Gaat er toch wat fout ? Kijk dan bij FAQ waar veel voorkomende problemen staan.

Je kunt ook Mint installeren via Wubi. Lees hier (Ze hebben het op deze website over Ubuntu en dat is de grote broer van Mint) meer info over deze manier. Het heeft persoonlijk niet mijn voorkeur. Geloof mij maar doe het maar op de juiste manier en dat is via een live USB of dvd. Een installatie via Wubi is veel moeilijker ongedaan te maken dan als je alleen maar opstart via een dvd of usb.

De eerste stap:

De eerste stap is het downloaden van Linux Mint in een vorm van ISO (ingepakte dvd/usb). Ga hiervoor naar http://www.linuxmint.com en dan naar downloads en dan all versions. Kies daar naar de laatste versie Cinnamon. Bekijk deze pdf handleiding maar eens (let niet op het oude versie nummer) waarin u stap voor stap begeleid wordt “Downloaden van Linux Mint“.

Om Linux Mint te installeren moet u een opstartbare usb schijf/stick maken. Kijk hier Linux_mint_13_op_USB (Let maar niet op het oude versie nummer) om dit stap voor stap te doen. In deze handleiding wordt gebruikt gemaakt van Unetbootin. Er is ook een alternatief genaamd Rufus. Rufus is sneller dan Unetbootin en ook zeer eenvoudig in gebruikt. U kunt er ook voor kiezen om een opstartbare dvd maken. Dit kunt u doen vanuit Windows. Lees hier voor meer informatie hoe u het ISO bestand op een dvd brand. Gebruik anders het gratis programma Imgburn waarmee je ook gemakkelijk een opstartbare (bootable dvd) dvd maakt.

Is het u nog onduidelijke ? Bekijk dan hier een (Engelstalige) YouTube filmpje hoe u een opstartbare USB stick moet maken vanuit Windows. Deze jongen die het filmpje gemaakt heeft laat ook zijn moeder leuke dingen doen met (Linux) computers (soms hilarisch).

De tweede stap:

Als het gelukt is om een dvd of usb te maken start dan met die dvd of usb op. Let op is uw Bios ingesteld dat hij vanaf dvd of usb moet starten? Of misschien heeft u wel een mooi boot (opstart) menu waarin u kunt kiezen vanaf welke medium (dvd, usb netwerk etc) u wil opstarten. Zie hoofdstuk ‘bios instellen voor opstartbare cd/dvd, of bekijk het YouTube filmpje nog een keer.

Als u het nog niet zeker weet of u (meteen) Linux Mint wil installeren dan kunt u ook het eerst proberen. We noemen dat de live mode. Start uw pc op met de dvd of USB en snuffel lekker rond in de Mint omgeving. Weet u het (nu wel) zeker dat u Linux Mint wil installeren, klik dan meteen het install snelkoppeling aan, en volg de instructies op.

Laptop met UEFI

De meeste laptops zijn tegenwoordig uitgevoerd met UEFI wat vroeger wel bekend stond als BIOS. UEFI is veel veiliger dan de ouderwetse BIOS en daar loop je dan met Linux Mint ook direct tegenaan als je wil installeren. Standaard staat in UEFI de ‘secure boot’ aan. Om Linux Mint te installeren moet je dit uitzetten (Bij Ubuntu niet want die heeft een officiële sleutel voor secure boot).

Optie ‘secure boot’ grijs en niet aan te passen

Het kan voorkomen dat deze bewuste optie ‘secure boot’ grijs ofwel spook is en niet is aan te passen. Door een wachtwoord in je EUFI te maken kan dit gelukkig wel. Onthoud dan heel goed welk wachtwoord je hiervoor gebruikt want als je dit vergeet kun je nooit meer in je UEFI. Op zich kun je dan de computer nog wel gebruiken alleen niet meer aanpassen.

Durft het u ondanks de handleidingen het niet aan, dan kan u altijd een afspraak maken met mij. Klik hier om een e-mail te sturen.

Tip: Als het niet lukt om een normaal beeld te krijgen bij het opstarten van de dvd/usb, kies dan eens de tweede optie. Dat is de compatibility mode ofwel veilige mode. Nu wordt het systeem opgestart met een lage resolutie en kun je toch de installatie doen. Na installatie wel even controleren op nieuwe hardware, zodat je stuurprogramma’s van je grafische video kaart kunnen worden geactiveerd.

Advertentie

416 reacties op Installeren van Linux Mint

 1. Ati zegt:

  Hartelijk dank voor deze handleiding! Een hele opluchting om een begrijpelijk stukje tekst te vinden in deze wereld van niet te volgen insiders. Het is mij hiermee gelukt om Linux op mijn netbook te zetten. Wel zou ik nog vermelden dat jet het ISO-bestand niet hoeft te unzippen want daar liep ik nog even op vast.

 2. Gogan zegt:

  Kan de Linux 13 mint op usb installeren nergens vinden via de opgegeven link !Daar is dus nog wel wat werk te verrichten !

 3. sandre zegt:

  moet je eerst windows xp eraf halen , voordat je linux mint 13 erop zet ,weet iemand dat!!.

 4. huntedjohan zegt:

  kan iemand mij ff helpen met installatie. ik wil linux mint gewoon uitproberen naast mijn huidige windows 7. als ik nu bij installatie voor deze optie kies moet ik de grote gaan bepalen van de partitie’s. is linker partitie voor windows bedoeld en bepaal ik met de slider de grote van de rechter partitie voor linux? linker part kan ik tot max 77 gb verkleinen, dus lijkt mij dat die part voor windows is?

  • Karel zegt:

   Is de linker partitie voor Windows bedoeld en bepaal ik met de slider (schuifbalk) de grote van de rechter partitie voor Linux?
   Klopt helemaal ! Meestal is de verdeling prima, maar kan uiteraard naar eigen wens aangepast worden.

   Linker part kan ik tot max 77 gb verkleinen, dus lijkt mij dat die part voor Windows is?
   Klopt ook ! Maar ik zou hem wel groter houden (Windows groeit snel i.v.m vele grote updates etc).

   Leuk om te horen dat u Linux Mint wil proberen.

   Succes met installeren !

 5. johan zegt:

  installatie gelukt. zit nu alleen te stoeien met bootchar. ik wil het boot menu aanpassen en heb bootchar geinstalleerd maar kan het nu nergens terug vinden om op te starten. vind het zonde om in het start menu windows onderin te hebben met 2 optieś (denk dat de systeem reserve disk ook als opstart optie gezien word) en wil windows als main boot hebben. de vrouw gebruikt laptop voornamelijk en die gaat alleen in windows werken dus het is voorlopig puur een hobby project om mezelf meer in linux te verdiepen.

  • Karel zegt:

   Ik ken bootchar niet !
   Ik bewerk het opstart menu (grub) met het programma ‘grub custumizer’ en dat werkt prima. Daar kun je alles mee omhoog en omlaag zetten (of verbergen). Voorheen gebruikte ik Burg (grub omgedraaid) maar die was buggie (wellicht nu niet meer).

   Succes !

 6. johan zegt:

  heb partitie van kleine 40 gb gemaakt. lijkt me voorlopig meer dan genoeg om met linux te stoeien of niet?

 7. johan zegt:

  waar kan ik grub custemize vinden? vind ik niet terug in de software centre. en kom er met bootchar niet uit want ik kan nergens vinden hoe ik het moet opstarten.

 8. huntedjohan zegt:

  heb grub aangepast via grub customizer. toch kunnen vinden en ben er redelijk tevreden over. en moet zeggen dat ik tot nu toe meer tevreden met Linux mint ben als met ubuntu. blijft even zoeken naar de verschillende mogelijkheden maar valt me niet tegen

  • Karel zegt:

   Ik ben al een tijdje geen gebruiker meer van Mint (maar ondersteun het nog wel) en gebruik al meer dan een jaar Unity (Ubuntu 12.04). Ik ben een voorstander van snel handelen in een systeem (poweruser) en kan dan met Unity beter uit te voeten. Maar het blijft een kwestie van smaak en waaraan je wil wennen. Gelukkig hebben we de vrije keuze in Linux !

 9. thomas zegt:

  linux zegt dat ik mijn harddisk niet kan openen. Kan ik dat op 1 of andere manier oplossen? want ik zou het wel fijn vinden als ik hem kon gebruiken

  • Karel zegt:

   Hallo Thomas,
   Een paar vraagjes om een idee te krijgen wat er gebeurd is: Wat staat er oorspronkelijk op ? Windows ? Is hij wel correct afgesloten ?
   Kijk anders eens naar gparted en bekijk of de HD wel zichtbaar/aanwezig is.
   Vaak wil opnieuw opstarten met de stick/cd ook wel eens helpen. Wat ook kan is dat er teveel primaire partities (max 4) aanwezig zijn.

   Zoals je ziet zijn er vele mogelijkheden wat het probleem kan zijn.

   Succes !

   • Thomas zegt:

    Beste Karel,
    Opnieuw opstarten maakte niks uit. En er draait windows 7 oorspronkelijkop. Correct afgesloten was hij. Ik weet niet wat gparted inhoudt.

    Maar toch bedankt

   • Karel zegt:

    Gparted is een programma waarmee je je partities kan bekijken/veranderen. Je zegt dat Mint de harddisk niet kan openen en met het programma gparted (wat in de live omgeving van Mint aanwezig is) kun je zien of de harddisk wel gevonden wordt. Zoals ik al eerder vertelde mogen er maar 4 primaire partities aanwezig zijn. Als je bijvoorbeeld win 7 hebt, zit daar gelijk een aparte (primaire) partitie bij voor het virtueel geheugen. Als je dan ook nog een recover partitie hebt en nog een d: schijfletter, dan zit je al aan het max van 4 primaire partities (dit komt heel vaak voor).
    Ik weet dat dit allemaal erg ingewikkeld klinkt, maar het is niet anders. Bepaal voor jezelf welke partitie eventueel weg kan.

    Succes verder !

 10. Peter zegt:

  ik heb 2 dagen geleden linux mint 14 geinstalleerd en alles is zeer makkelijk en duidelijk beschreven. Ben nu al te vreden over linux heb alleen nog problemen met sites die MS Sliverlight gebruiken. Voor de rest niets anders dan lof voor deze versie van linux mint.
  Maar bedankt voor de duidelijke handleiding.

  succes

 11. pieter zegt:

  hallo,
  ik heb zojuist linux mint geinstalleerd, en na installatie start mijn pc terug op, automatisch in windows. mn harde schijf afgaand vind ik niets terug van linux mint. Ik heb linux geinstalleerd op de grootste partite van mijn harde schijf, een kleinere partitie staat win vista op. ligt daar het probleem ergens?
  mvg,
  Pieter

  • Karel zegt:

   Wat er hoogst waarschijnlijk gebeurd is (tijdens de setup) de bootloader (grub) niet juist is geïnstalleerd. Tijdens de setup wordt de harde schijf heringedeeld en dat moet te merken zijn in je Windows (minder ruimte beschikbaar).
   Ik weet niet of je bekend met partitie managers ? Met zo’n programma kun je zien wat er is gebeurd (verdeling van je partities). In de live cd/dvd van Mint zit zo’n partitie programma (gparted), en anders zijn er wel partitie managers voor Windows.

   Ik ga er vanuit (gezien je vista hebt) dat je pc/laptop geen secure boot manager heeft (is alleen met Windows 8). Want dan is dat de oorzaak.

   Oplossing: Check of de partities juist zijn aangemaakt. Zoja, opnieuw installeren en kies dan de juiste partitie tijdens de setup. Is alles nog hetzelfde, dan doe je het gewoon helemaal opnieuw.

   Er kunnen zoveel mogelijke redenen zijn waarom iets wel/niet lukt met installeren. Ik heb met installeren van Windows wel gekkere dingen mee gemaakt kan ik je zeggen. Maar als je (als beginner ?) tegen dit soort dingen aan loopt is nooit leuk.

   Succes !

  • Karel zegt:

   Mocht je mijn verhaal te ingewikkeld vinden, kijk dan hier of er een steunpunt in de buurt is. Die willen je vast helpen.

   http://kaart.ubuntu-nl.org/

 12. René zegt:

  Heb eerst in W7 via mint4win linux mint geïnstalleerd om uit te proberen, maar nadat ik deze verwijdert hebt blijft de keuze staan bij opstarten van de laptop w7 of linux mint.

  Wil dit eerst weg hebben voor dat ik hem hem als dual boot installeert buiten W7 om.
  Ben zeer tevreden hier over, meer dan Windows.

  • Karel zegt:

   Hoi Rene,
   Hieronder een how to om Dualboot verwijderen en terug naar Windows (geen keuze menu meer).

   Met de Windows XP installatie-CD.

   Let op: hiervoor kunt u geen Recoveryschijf gebruiken! Het moet een echte installatie-CD zijn.

   6.1. Start de computer vanaf een Windows XP installatie-CD en kies R voor herstellen of repareren. Er komt nu een consolescherm met een menu.

   Kies het nummer van de Windowspartitie (normaal gesproken 1 voor C:\Windows) en tik het administrator-wachtwoord in.

   Installeer NT Loader met de achtereenvolgende twee opdrachten:

   fixboot C:

   Druk op Enter

   fixmbr

   Druk op Enter

   Hierbij is C: de letter van de Windows-schijf.

   Met de Windows 7 installatie-DVD
   Let op: hiervoor kunt u geen Recoveryschijf gebruiken! Het moet een echte installatie-DVD zijn.

   6.2. In Windows 7 gaat het iets anders dan in Windows XP. Namelijk als volgt:

   a. Stop de Windows 7 installatieschijf in het DVD-station en start de computer daarvan op.

   b. Druk desgevraagd op een toets (spatiebalk is altijd veilig)

   c. Kies eventueel uw taal en toetsenbord, en druk op Next.

   d. Klik op Repair your computer.

   e. Klik op het besturingssysteem dat u wil “repareren”, en klik daarna op Next.

   f. In de System Recovery Options klikt u op Command Prompt.

   g. Nu krijgt u een terminalvenster voor ogen (DOS-venstertje). Tik in: Bootrec.exe /Fixboot en druk daarna op Enter.

   Let op: er staat een spatie tussen Bootrec.exe en /Fixboot.

   h. Tik daarna in: Bootrec.exe /FixMbr en druk op Enter

   Let op: er staat een spatie tussen Bootrec.exe en /FixMBR.

 13. René zegt:

  Sorry dat het even geduurd heeft.

  Heb het gedaan zoals het hier boven staat voor W7.
  Gaf aan dat succes was verandert.
  Maar helaas blijft de keuze bij opstarten nog steeds komen.

 14. Remi zegt:

  Na veel zoeken is het me gelukt om die duo boot vermelding weg te halen met een progje genaamd Éasybcd” (freeware).
  Je kunt zelf ook een duo boot bij aanmaken met dit progje.

 15. Erik zegt:

  Ik zit er over te denken om Linux te installeren op mijn PC met XP. Maar zit nog met een paar vragen. Ik ben een leek op gebied van een besturingssysteem installeren.
  -Welke versie is het beste voor mijn pc, AMD Athlon 64X2 Dual, Core Prosessor 5200+, Kloksnelheid 2.60GHz 1,87GB
  -Ik werk voor het maken van website met Studio Webdesign 5pro waarbij alle bestanden in mappen op mijn pc staan. Is het zo dat ik dat gewoon kan laten staan en dat Linux alles in de zelfde mappen laat staan, of kan het gebeuren dat door de installatie ook bestanden verschuiven of een andere naam krijgen?
  – Zoals ik hier ergens lees kan ik Linux naast XP laten draaien, maar is dit wel verstandig?
  – Zij alle programma’s die ik gebruik wel geschikt voor Linux?

  • Karel zegt:

   Hallo,
   Een leek zijn met installeren van hoeft geen probleem te zijn hoor ! Gewoon goed lezen en gezond verstand gebruiken.
   Voor de opgenoemde pc is Mint ruim voldoende.

   Installeer Mint gewoon naast Windows XP want dan blijft alles gewoon hetzelfde. Je kunt dan wennen aan beide Besturingssystemen. Ideaal dus ! Je kan op internet heel goed vinden welk alternatief er is voor Ubuntu/Mint. Een heleboel programma’s zijn er voor zowel Linux als Windows. Het is net als een andere auto, je moet wennen waar alles zit.

   Een vervanger voor Studio webdesign weet ik niet of die beschikbaar is voor Linux maar je kunt hier bekijken wat het alternatief is.

   Houd er rekening mee dat XP volgend jaar geen ondersteuning meer heeft. Dan wordt hij extra gevoelig voor hackers etc en kun je beter een ander OS nemen.

   Succes !

 16. jan beyers zegt:

  om terug te komen op de silverlight, die iemand hierboven aanhaalt.
  volg hier de instructies (engels) maar werkt wel.
  http://www.webupd8.org/2013/08/pipelight-use-silverlight-in-your-linux.html

 17. Dave zegt:

  Ik gebruik nu ubuntu 12.04 op een oud (9jaar) Medion laptop. Hij begint nu kuren te vertonen. wat zijn de voor en nadelen tussen ubuntu en mint. kan ik ubuntu en mint naast elkaar installeren?
  hoe doe ik dat
  wat ik er mee doe: de standaad dingen, internet, email, tekst, word, excel, muziek luisteren, internetbankieren, foto’s bekijken

  • Karel zegt:

   Hallo Dave,
   De keuze Ubuntu of Mint is een kwestie van smaak.
   Maar een vuist regel is: Heb je minder dan 512 mb intern geheugen ? Ga dan voor de werkomgeving XFCE omdat die een licht gewicht is. Heb je 1 gb of meer ga dan voor de normale versie van Ubuntu of Mint.
   Hoe Ubuntu of Mint installeert kun je op deze website wel vinden (handleidingen genoeg). Ubuntu heeft een aparte weblog (overstappen2ubuntu).
   Alles wat je opnoemt wat je ermee doe kun je prima met Ubuntu of Mint.
   Lees de handleidingen goed door ga er gewoon mee aan de slag.

   Succes !

   Groeten van Karel,

 18. jan beyers zegt:

  ik heb hier nog een ouwertje, A7V400 mx moederbord, Athlon 1400 met 910 mb ram, de rest word gebruikt door de KM400, maar deze via unichrome weigert flash bestanden, ook geprobeert met gnash, maar niks, iemand een suggestie, of een Nvidia kaartje bijsteken ?

 19. Dave zegt:

  Bij bovenstaande link “linux mint 13 installeren” bent u vanuit gegaan van ‘Schijf wissen en Linux Minst installeren’. heeft u ook een pdf met installeren linux mint 13 naast Windows. hierna wordt de hardeschijf verdeling linux-windows bepaald. wat ik zou willen is installatie op een schjif/paritie naar keuze, zou dat ook kunnen

 20. dave zegt:

  het is niet gelukt om mint13 naast w7 te installeren. mint13 gedownload en gebrand. daarna opnieuw opgestart. komt netjes met mint. ik kan alles uitproberen. nu dubbelklik ik op installeren. alles gaat goed. hierna vraagt mint om een opnieuw opstarten, maar komt niet meer terug. zelfs windows doet het niet, mijn beeldscherm blijft zwart. ik heb het goed verkloot, maar waar is het fout gegaan

  • Karel zegt:

   Er is denk wat fout gegaan bij het installeren van de grub (boot manager). Ik hoor het wel vaker maar heb het zelf nog nooit mee gemaakt.
   Je kunt dit herstellen door mint opnieuw te installeren of een grub herstel te doen. Dat laatste is lastiger en voor gevorderden. Maar het is mogelijk.

   Succes !

 21. Dave zegt:

  dat zal niet gaan, omdat windows ook niet meer opstart. mijn beeldscherm blijft zwart. ben nu ehct radeloos. ben ook bang dat alles naar de knoppen is

  • Karel zegt:

   Dat Windows niet start betekend niet automatisch dat het weg is ! Als Windows erop stond voordat je mint ging installeren, dan staat het er nog gewoon op (tenzij je gekozen hebt voor verwijderen van Windows en hele schijf gebruiken).
   Zoals ik dus al vermelde, gewoon opnieuw beginnen en de installatie van Mint opnieuw doen en met een beetje geluk krijg je dan wel een goede grub installatie, en kun je zowel Windows als Mint kiezen.

   Succes !

 22. drie wiel zegt:

  Zou het mogelijk zijn om een live-usb aan te passen zodat ‘ie meteen Nederlands is zonder installatie?

  • Karel zegt:

   Het zou mogelijk zijn, maar je levert in op snelheid omdat het via usb gaat. Ik gebruik de Live usb al jaren als redding stick bij Windows crash. Als je bij het opstart kiest voor Nederlands, dan is het gewoon Nederlands. De installatie icoon laat je dan gewoon links liggen.

   Groeten van Karel,

 23. Dave zegt:

  Ik heb W7 weer terug, dankzij mijn broer die geholpen heeft. blijkt dat de video kabel naar beeldscherm niet goed zat. toch vreemd, al die maanden geen last van gehad.
  Maar goed, ik ga Mint 13 niet installeren, tenzij ik ergens iemand kan vinden die mij kan helpen (een steunpunt of zo)

 24. Jan zegt:

  Hulp gevraagd ,probeer al een tijdje mint op mijn oude laptop te installeren ,maar zodra de schijfpartatie begint te draaien gaat het bij ongeveer 15 procent van het installatie proces elke keer mis ,laptop loopt vast .Heb meerdere versies geprobeerd ook puppy precise lts maar telkens weer wilt het installeren op harde schijf niet lukken.Harde schijf is leeg en er zijn ook geen errors/bad sectors op de schijf te vinden .Iemand suggesties ? Alles draait overigens wel prima vanaf een live cd ?
  bij voorbaat dank,Jan

  • Karel zegt:

   Hallo Jan, als je in de luxe positie bent om een andere HD erin te zetten zou ik zeker doen. Dan sluit je het uit of het wel of niet de HD is. Het kan ook zo maar een slecht ondersteunde chipset zijn. Helaas zijn er nog veel fabrikanten die denken dat er alleen maar Windows als OS op de wereld bestaat.

   Succes !

 25. Dave zegt:

  bij mij draait de live cd ook goed, maar zodra je gaat installeren dan gaat het fout..
  dan maar geen mint

 26. Axel zegt:

  Naast Windows7 draai ik Linux Mint 16 op de pc: draait erg snel en soepel. Wat verademing t.o.v. Windows.

 27. Axel zegt:

  Ter aanvulling: ik heb 2x SSD in de pc. Op elk een andere OS.

 28. roger vanderkelen zegt:

  kan men mint of ubuntu ook installeren en Windows XP er afgooien

  • Karel zegt:

   Jazeker ! Je kunt dit aangeven tijdens de installatie. Ik zou het alleen als beginner niet meteen doen. Eraf gooien kan altijd nog. Nooit oude schoenen weg gooien voor je weet dat je tevreden ben met je nieuwe.

   Groeten van Karel,

   • Axel Mecklenfeld zegt:

    Het handig om Windows naast Linux op je computer te hebben, omdat er nu eenmaal programma’s zijn die niet in de Linux-versie beschikbaar zijn, zoals Nikon Capture NX2.

 29. roger vanderkelen zegt:

  Dank je Karel ga je raad volgen

 30. Dave zegt:

  Beste Karel,
  is het mogelijk om met jouw hulp mint 13 te installeren. ik kom wel naar de locatie
  gr.
  dave

 31. SoulBrotherSix67 zegt:

  Ik heb een paar weken geleden zonder problemen Ubuntu naast m’n W7 staan. Maar ik wil liever Linux Mint 13 erop hebben. Kan ik deze gewoon over die Ubuntu heen zetten? Of moet ik eerst Ubuntu verwijderen en dan pas Linux Mint erop los laten?

  Ik heb zelf erg veel problemen gehad om te proberen Ubuntu (6 pogingen)/Linux Mint 13 naast W8 te zetten. Vooral die Uefi is een hel … gevolg: splinternieuwe laptop naar de haaien. Dus ik ben een beetje huiverig om te experimenteren. Ik wil echter graag Linux Mint 13 naast W7 hebben, omdat ik dat gefrunnik met die terminal me aan m’n oude Apple MacBook herinnerd.

  • Karel zegt:

   Je kan inderdaad Mint over Ubuntu heen zetten. Dit moet je doen tijdens de installatie. Kies dan ‘iets anders’ en selecteer dan de partitie waar je Ubuntu op hebt staan. Formatteer hem als ext4 en selecteer het koppelpunt als “/”. Je swap partitie kan hetzelfde blijven. Daarna de installatie vervolgen. Uiteraard wel eerst even je belangrijke bestanden backup-en voordat je Ubuntu eraf gooit.

   Jammer dat het mis is gelopen met het Uefi verhaal. Ik heb zelf geen ervaring ermee, maar lees veel berichten dat het vrij simpel is. Als je het maar weet (dat is met alles zo).
   Succes met het installeren van Mint.

   • SoulBrotherSix67 zegt:

    Ik heb het geprobeerd, maar ik ben onzeker over welke partitie nu de ubuntu-partitie is. Volgens een site kon je met Gparted zien welke het is. Maar daar werd gezegd dat de partitie onder de kop ‘mount point’ met “/” zou beginnen. Maar dat kan niet: http://i359.photobucket.com/albums/oo34/Izegrim/Screenshot-01202014-084859PM_zps3c5ed95c.png
    Hier zou dat betekenen dat het mijn Acer partitie is. In de terminal (command: df) wordt alleen maar melding gemaakt van sda3. Hier gaf de “/” naast sda3 ook iets van /dev/loop0 aan …

    Ik denk dat het niet anders dan sda1 kan zijn, want sda2 is de herstelpartitie en sda3 het windows-deel (vanwege de grootte). Klopt dat?

   • Karel zegt:

    Kijk maar eens op deze website: https://sites.google.com/site/computertip/schijfindelen
    Zoals ik al eerder schreef, ext4 is de ubuntu partitie. Gparted is inderdaad het programma waar je partities kunt indelen. Tijdens de installatie kom je in gparted. Maar je kunt het ook van te voren instellen.

    Groeten van Karel,

 32. roger vanderkelen zegt:

  welke ubuntu kan ik draaien op een xp 2002 intel pentium(R) M
  processor 1,86GH

 33. roger vanderkelen zegt:

  vond het een beetje raar omdat ik eerst uitgeprobeerd heb van schijf en liep vast op instellingen de rest werkte wel

 34. harmen50 zegt:

  Ik heb een Dell Latitude D800 waarbij het tijdens het installeren al fout gaat, nadat alles op de hd gezet en je een inlognaam moet geven plus computernaam, klik ik op verder en er gebeurt niets meer. Ik kan wachten tot sint juttemis. Kan het zijn omdat ik een andere inlognaam gebruik dan de naam van de computer?

  • Karel zegt:

   Ik heb een vermoeden dat Windows niet goed is afgesloten (als dat erop stond). Start Windows normaal op en sluit hem normaal af en probeer het nog een keer. Ik heb dat een keer gelezen dat de HD geblokkeerd was. Proberen kan altijd. Ik zal ook even erop Googlen.

   Groeten van Karel

 35. vuhuvava31 zegt:

  Bedankt voor je snelle antwoord, Karel. Ik was eigenlijk van plan om de gehele partitie te verwijderen en dan totaal opnieuw te installeren. Het is niet de bedoeling dat Windows in een aparte partitie aanwezig blijft. Op zich stond er Windows7 Ultimate op, hetgeen behoorlijk en redelijk snel draaide en dat voor een single core. Is de partitie verwijderen en opnieuw aanmaken een goed idee?

  • Karel zegt:

   Als je het toch van plan was moet je het gewoon doen. Op zich hoeft Windows er niet af, het moet alleen wel netjes zijn afgesloten. Soms doet NTFS moeilijk en Linux kan daar niet mee omgaan (het blijft een Microsoft product, dus gesloten).

   Dus tijdens de installatie aangeven dat je de schijf wil wissen en Mint/Ubuntu erop zet. Dan wordt je hele schijf geformatteerd en krijgt je schijf een andere indeling (EXT4).

 36. harmen zegt:

  Nu ik probeer het gewoon, ik zie wel hoever ik kom. Ik laat het je wel weten. Tot nu toe ben ik een echte Windows-freak. Maar met de afsluiting van XP, een blunder van Microsoft, stap ik toch maar eens over. En ik denk velen met mij, terwijl MS denkt nog veel operatingsystems te slijten. En dat na de miskleun van Windows 8.0

 37. harmen50 zegt:

  Nu het is gelukt, ik schijf nu vanaf mijn computer die is geïnstallleerd met Linux Mint Xfce. Ik wilde eerst nog Ububtu 10.10 installeren, maar dat kan niet vanwege het bekende pae probleem.
  Mint ziet er op zich goed uit. Het is wel heel anders dan Windows dat voor mij weinig problemen kent. Problemen bedoel ik dan bijvoorbeeld de structuur van de harddisk met b.v. Program Files al dan niet x86. Je kunt van daar uit gewoon allerlei snelkoppelingen naar het bureaublad slepen en eventueel het pictogram zelf aanpassen met bepaalde programma’s. Ik vraag me af of er voor Linux bepaalde “cursussen” bestaan. In sommige gevallen vind ik Mint toch wat omslachtig. Qua snelheid moet ik nog zien wat dit OS kan. Deze labtop die ik alleen gebruik om systemen te testen draait behoorlijk snel met Windows 7, ondanks dat dit apparaat een singlecore processor heeft met slechts 1024 Mb RAM geheugen. Natuurlijk heb W7 Ultimate behoorlijk getweaked. Daarnaast moet Windows regelmatig worden gecleaned met b.v CCleaner, TuneUp Utilities, Amigo360 en dergelijke. Doe je dit niet loopt het systeem uiteindelijk vast. Ik vraag me daarom af of Linux daar ook last van heeft zoals zeer vervuild register, gefragmenteerde schijf enzovoort.
  Ik ben benieuwd naar jouw antwoord. Voorlopig ziet Liux er voor mij behoorlijk uit.

  • Karel zegt:

   In principe hoef je geen tools te gebruiken zoals ccleaner, tuneup etc. Als je veel software erop en eraf gooit wordt hij wel wat langzamer maar niet zo erg als Windows. Er zijn wel programma’s die vergelijkbaar zijn met ccleaner (bleachbit), maar die zijn bij normaal gebruik echt niet nodig.
   Je moet gewoon even omschakelen en het afleren om Windows te denken. Zal als ik thuis ben wel wat links voor je opzoeken voor meer info en cursus stuff.

   Groeten van Karel,

 38. harmen zegt:

  Beste Karel,

  Ik wacht graag even af. Ik heb deze wat oudere labtop gewoon hiervoor bewaard om Linux te ontdekken. Overigens hoe sleep ik snelkoppelingen naar het bureaublad, b.v. write e.d. V.w.b. snelkoppelingen naar bepaalde sites heb ik al ontdekt, bij Mozilla Firefox type je de website als vartiabele tussen aanhalingstekens achter de opdracht. En dat werkt uitstekend. Maar ik heb nog wel veel te doen. Bedankt voor je reactie.

  Groet,

  Harmen.

 39. Paul zegt:

  Het is me uiteindelijk gelukt om Mint 13 te dualbooten via een stick.Hij kan alleen nu alleen het draadloos netwerk niet vinden ,tevens zie ik nergens in de balk staan of er überhaupt mijn Avast-virusscanner meedraait op wellicht helemaal niet is opgestart..
  Hij start trouwens automatisch op in Firefox bij het aanklikken van de browser,die oogt nogal grijs tov de versie in Windows.
  Verder gaat het browsen zelf prima(met een draad dan).
  Kan ik nog iets veranderen zodat ik bijv mijn meedraaiende programma’s kan zien(Avast)?

  • Karel zegt:

   Beste Paul,
   Mooi dat het gelukt is om Mint te installeren. Dat het draadloos netwerk niet meteen gevonden wordt, kan liggen aan dat je wifi netwerk drivers niet geïnstalleerd zijn. Start naar nieuwe hardware zoeken op om te zien of er ‘gesloten drivers’ beschikbaar zijn en activeer deze. Wellicht heb je na een herstart wel draadloos internet.
   Je hebt voor Mint geen Avast of wat voor antivirus pakket nodig. Lees deze website maar eens goed door waarom dat zo is.

   Groeten van Karel,

 40. Paul zegt:

  Dus als ik het goed begrijp worden er andere drivers gebruikt dan die eerst wel voor verbinding zorgden bij XP?
  De meningen zijn wat verdeeld over antivirus ,is ook meestal eerste vraag van de bank als er geld wordt weggesluisd van je rekening ,dus die zou ik er toch wel graag ophebben,al is het maar als ”bankgarantie” .Waarom is deze scanner niet zichtbaar bij Mint en wel bij andere systemen?

  • Karel zegt:

   Je kunt Windows XP en Linux Mint niet met elkaar vergelijken ! Twee hele verschillende werelden dus ook andere drivers.

   Ik heb me nooit verdiept in Antivirus voor Mint. Ga eens zoeken voor je.

   Groeten van Karel,

 41. Paul zegt:

  ”Start naar nieuwe hardware zoeken op om te zien of er ‘gesloten drivers’ beschikbaar zijn en activeer deze. ”

  Waar moet ik dat doen ?
  Kan in het menu niets vinden nl.

  • Karel zegt:

   Menuknop – Instellingen – Extra stuur-programma’s.
   Daarna het netwerk icoon selecteren (vlak bij de klok) en wifi netwerk kiezen.

   • Paul zegt:

    Additional drivers geselecteerd ,blok is leeg.
    Enige wat er staat:
    No propetary drivers are in use on this system.

    Mijn Ziggo connectie die ik normaal gebruik probeer ik al de hele dag te activeren met mijn code ,maar hij pakt m niet .Blijft langdurig zoeken in de balk maar pakt hem niet

   • Karel zegt:

    Hallo Paul,
    Ik denk dat je te maken hebt met een niet of slecht ondersteunende chipset van je netwerk (wifi) kaart. Probeer eens uit te zoeken (google) wat voor type netwerk kaart in je machine zit.
    Je Ziggo verhaal en activeren staat los van Mint en ik heb geen idee wat het is (behalve het dat je probeert verbinding te maken met je router).
    Als je draadloze netwerk kaart niet juist geïnstalleerd is kun je nooit draadloos verbinding maken. Het is dus een kwestie van de juiste drivers vinden (wat helaas niet automatisch gaat bij jou).
    In Windows komt zoiets ook vaak voor en moet je ook drivers downloaden en installeren.

    Heel vaak wordt alles meteen herkend door Mint (helaas in jou geval niet) en heb je dit soort gedoe niet. Dit ligt niet aan Mint maar aan de slechte ondersteuning van de fabrikant (netwerk kaart) die het vertikken om (vaak commerciële belangen) Linux drivers beschikbaar te maken.

 42. Paul zegt:

  Linux-Firewall staat trouwens standaard op uit,hoort dit zo?

 43. Paul zegt:

  ”De meningen zijn wat verdeeld over antivirus ,is ook meestal eerste vraag van de bank als er geld wordt weggesluisd van je rekening ,dus die zou ik er toch wel graag ophebben,al is het maar als ”bankgarantie” ”

  @mezelf

  Elsevier:
  ” Ook banken geven vandaag een waarschuwing af voor Windows XP. Klanten kunnen, als zij veilig willen internetbankieren, maar beter afscheid nemen van dit besturingssysteem, zeker omdat vanaf 1 januari nieuwe regels gelden voor internetbankieren.

  Zo is het de verantwoordelijkheid van klant om zich afdoende te beveiligen tegen virussen. Alleen als de gebruiker zich aan die strengere regels houdt, bestaat er recht op een compensatie wanneer hackers onverhoopt weten door te dringen tot bancaire gegevens.”

  Dus ook al zou Linux volkomen veilig zijn ,dan toch maar een Avastje erop bij mij,om van eventuele banktrucs om zich van hun verantwoordelijkheid te onttrekken bij calamiteiten maar af te zijn….

  Bitcoinsystemen zouden ook volledig veilig zijn ,nu blijkt de zaak compleet gehackt en bestolen.
  http://marketupdate.nl/dossiers/bitcoin-dossiers/bitcoin-platform-mt-gox-voor-350-miljoen-gehacked/

  • Karel zegt:

   Ik denk dat de meeste banken niet moeilijk zullen doen voor Linux machines, aangezien een gemiddelde Linux gebruiker wel zijn spulletjes goed voor elkaar heeft (updates etc). Maar heb je twijfels dan kun je altijd nog Clam Antivirus erover heen gooien. Deze wordt vaak gebruikt door Linux mensen om Windows machines te scannen.

 44. Pim zegt:

  Beste Karel,

  Ik heb een oude Dell laptop em wil graag Linux Mint gaan installeren.
  Klein probleempje is dat ik de bios niet kan bereiken, omdat daar ooit een wachtwoord opgezet is door een ander. Dit wachtwoord is niet bekend.
  Toen ik XP opnieuw installeerde, heb ik eerst opstartdiskettes gedownload en daarna via cdrom XP netjes geinstalleerd. Lastig, maar is wel gelukt.
  Nu kom ik straks met linux voor hetzelfde probleem te staan, dat de bios niet als eerste de cdromspeler aanspreekt.
  Wat kan ik nu het beste doen?
  Graag je advies.

  Pim.

  • Karel zegt:

   Beste Pim,
   Het gebeurd heel vaak dat (bios) wachtwoorden worden vergeten of niet bekend zijn. Vaak is de oplossing de batterij eruit halen en de computer zonder batterij op te starten. Je moet dan vaak de datum en tijd opnieuw instellen maar dat maakt niet uit. Je kunt nu wel de bios in.
   Ik heb ook wel eens gelezen dat dit niet werkt en moet je de bios opnieuw flashen. Google anders even op je merk plus type laptop en dan wachtwoord vergeten. Meestal is er wel iemand die en YouTube filmpje heeft gemaakt of zo.
   Als de laptop niet opstart vanaf cd/dvd (usb) dan kun je geen nieuw besturingssysteem (Win of Linux) installeren. Heb je geen boot menu ? Meestal F2 of F9 of F10 of F12 (staat vaak in beeld als je de pc opstart). Gaat dit te snel ? Houd dan je vinger bij de pauze knop en wacht tot je het ziet, het beeld wordt dan bevroren.

   Groeten van Karel,

   • Paul zegt:

    Heb nu ook mijn desktop aangepakt met Mint,was in een kwartiertje geregeld.geweldig ,alles werkt als een trein.Nu nog Avast erop ,er is idd een linux-versie blijkt .

    Ben geen programmeur,maar me viel op dat via F2 ,het ´Pim´ probleem optrad ,er werd om een wachtwoord gevraagd(balen dus) ,toen F12 maar eens geprobeerd,toen kon de USB wel moeiteloos worden geaccepteerd.
    Na installeren van de proefversie via het bureaublad van Mint gewoon dualboot geïnstalleerd .Zelden was installeren zo simpel en snel.

    Nog iets Karel,wilde uit oude gewoonte flash playerzaken installeren uit de softwarelijst.Dat begon hij dan ook te doen ,onder vermelding dat hij dan Mintonderdelen eerst ging verwijderen .Is Flash dan wel nodig in Mint .Heb uit voorzorg de installatie ervan maar afgebroken.

 45. Maria zegt:

  Ik heb begin dit jaar een nieuwe PC gekocht vanwege het verlopen van Windows XP. Mijn oude PC heb ik bewaard om daar Linux op te proberen. Ik hoop dat het bevalt want Windows 8/8.1 vind ik zelfs met Classic Shell helemaal niets. Omdat het bijna 8 april is wil ik geen XP meer op mijn PC. Kan ik de HD van mijn PC formatteren en daarna, m.b.v. bovenstaande instructies, Linux installeren ? Dank voor uw reactie.

  • Karel zegt:

   Beste Maria,
   Als er op uw oude pc geen belangrijke bestanden meer staan, kunt u gewoon Linux installeren en alles eraf gooien (is een keuze tijdens de installatie). Je kunt de bovenstaande handleiding gebruiken (velen zijn u voor gegaan).

   Succes !

 46. Paul zegt:

  Krijg bookmarks volgens je aanwijzingen trouwens nog niet geïmporteerd

  Bij chose file kies ik desktop ,maar er gebeurt niets.Rechts onder zie ik een soort printerembleem met open er naast.
  Heb het op t bureaublad gezet,levert hoop brabbeltekst op bij openen.Doe ik iets fout?
  Hoe krijg ik het bij mijn bookmarks?

  Is het lettertype trouwens nog aan te passen? In mijn hotmail zien de letters er wat simpeltjes en soms wat verdikt uit.

  • Karel zegt:

   Help me op weg, welke aanwijzingen bedoel je ? Ik gebruik Xmarks (addon van firefox) om mijn favorieten te beheren. Wat je hieronder vraagt zegt me niets.
   ===============================================================
   Krijg bookmarks volgens je aanwijzingen trouwens nog niet geïmporteerd

   Bij chose file kies ik desktop ,maar er gebeurt niets.Rechts onder zie ik een soort printerembleem met open er naast.
   Heb het op t bureaublad gezet,levert hoop brabbeltekst op bij openen.Doe ik iets fout?
   Hoe krijg ik het bij mijn bookmarks?
   =====================================================================
   Jazeker, zie mijn afwerklijstje bij xp vervanger (Mint 13). Daartussen staat het beschreven. Anders gewoon via softwarebeheer of synaptic extra lettertypes installeren.
   ====================================================================
   Is het lettertype trouwens nog aan te passen? In mijn hotmail zien de letters er wat simpeltjes en soms wat verdikt uit.

 47. Paul zegt:

  Komt weer aardig leven in de commentsectie zie ik , Karel :))) April nadert…

  Heb het lettertypeverhaal al ontdekt op je site(je denkt ook aan alles).Ziet er al beter uit.
  Taalinstellingen gewijzigd conform je tips .Gek genoeg staan er in het meldvak onder Nederlands nu Chinese tekens ,heb echter niets uit Azië geïnstalleerd ;)…

  Bookmarks overplanten snap ik nog niet ,volg je tips maar hij pakt ze nog niet.

 48. Pim zegt:

  Hallo Karel,

  De eerder genoemde Dell laptop is helemaal uit elkaar gehaald en de batterij losgehaald. Daarna het wachtwoord van de bios gereset. Gelukt. In de bios nu de cdrom bovenaan geplaatst met opstarten. Gelukt.

  Ander probleempje doet zich nu voor: de laptop heeft alleen een cdromspeler (geen dvd) en het gedownloade bestand van linux mint is te groot (830 mb) om op een cdrom te branden. De laptop kan ook niet opstarten via een usb poort.

  Is het nu een geval jammer of weet jij nog een oplossing?

  Groeten van Pim.

  • Karel zegt:

   Voor wat betreft Mint is het jammer maar helaas. Maar je kunt wel andere distributies proberen die wel op een cd passen. Bodhi linux of puppy linux zijn daar voorbeelden van.

   Succes !

   Groeten van Karel,

 49. Adriane zegt:

  beste karel, als ik xp laat staan, naast linux, moet ik die dan op een gegeven moment niet verwijderen of uitzetten, ik bedoel na 8 april groeten, Adriane

  • Karel zegt:

   Dat zou kunnen maar is niet verplicht. Je kunt XP nog wel gebruiken alleen moet je dan je internet verbinding uit zetten (in configuratie scherm -netwerkadapters uit zetten).
   In de praktijk ga je hem uiteindelijk wel eraf gooien omdat je wellicht de hd ruimte nodig hebt of omdat je het gewoon netter vindt.

   Groeten van Karel,

   PS Weet je zeker dat je XP niet meer gaat gebruiken, verwijder hem dan meteen bij het installeren.

 50. Wim Hunselaar zegt:

  Hallo,
  Ik heb LinuxMint op mijn desktop draaien,
  Hoe ga ik met windows.exe files aan de gang onder LinuxMint.

  Graag wat info

  • Karel zegt:

   Nou niet ! Ha ha.
   Exe bestanden zijn bestanden voor Windows. Dus die kun je niet gebruiken in Linux. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve programmas die voor Linux zijn gemaakt. Lees deze weblog maar eens goed door.

   Groeten van Karel,

 51. Adriane zegt:

  beste Karel, heeft Linux een email programma, kan ik iets doen met mijn oude outlookmails zodatbik die nog kan zien zeg maar???. Ik ben me geestelijk aan het voorbereiden aan afscheid van Xp en overstappen naar Linux, met name door jouw positieve verhalen.

 52. Ben zegt:

  Beste Karel, Hartelijk dank voor al je reacties en de initiële uitleg. Door alles rustig door te lezen is me een heleboel duidelijk geworden en was een bootable usb stick een makkie om te maken. De live versie van Mint draaide prima, zonder WiFi maar die drivers komen er wel op na de installatie. Nu nog installeren…..;-)

 53. Shankara zegt:

  Ik wil op mijn oude laptop windows xp vervangen. Hij is niet legitiem (ik weet ook niet hoe ik dit kan veranderen, het windows wat erop staat is niet illegaal). Ik heb het iso-bestand van linux mint gedownload (zo’n 800 mb). Ik heb unetbootin gedownload. Ik heb mijn usb stick geformatteerd en via “schijfhulpprogramma’s” op de mac er een FAT32 van gemaakt. Met Unetbootin heb ik vervolgens het iso-bestand op de usb gezet. Deze plugde ik in mijn oude laptop, de laptop startte ik en ik drukte op F2. Hier heb ik in het Boot Setup gekozen dat hij van een usbstick moet opstarten. Hij start echter alsnog windows xp. De laptop is een Dell Inspiron 510m. Waar doe ik het verkeerd?
  Alvast bedankt!

  • Karel zegt:

   Ik heb gehoord dat sommige laptops het inderdaad op die manier weigeren (wel vreemd), maar als je eerst op esc drukt en dan vervolgens opstart via USB gaat het wel goed.

   Groeten van Karel,

   • Shankara zegt:

    Hallo Karel,
    Bedankt voor het snelle antwoord. Ik heb het echter al enkele malen geprobeerd. Bedoel je dat ik op esc moet drukken als ik nog in het bootsetup gedeelte zit? Want dat deed ik wel al telkens, dan vraagt hij of je de instellingen wilt opslaan. Vervolgens start hij automatisch op en krijg ik het windows gebeuren…
    Is er nog een andere optie om linux erop te zetten? Of doe ik toch iets verkeerd bij dat esc gedeelte?

   • Shankara zegt:

    Hallo,
    Ik denk er net aan dat mijn usb stick maar 1,5 gb is. Kan het daar aan liggen? Het unetbootin heeft geen melding gegeven dat het er niet op paste maar zou het alsnog kunnen dat de laptop hem daarom niet herkent? Groetjes, Shankara

   • Karel zegt:

    Volgens mij niet, maar ik kan erg weinig vinden over jou laptop. Het zou via F2 en dan je setup instellen op juiste opstart volgorde goed moeten gaan. Dat heb je gedaan, dus het enige wat overblijft is een andere usb stick proberen. Weigert die ook dan zou ik het ook niet weten.

    Succes !

   • Shankara zegt:

    Hmm misschien heb ik het gevonden: “Alleen, op apparaten van voor ongeveer 2005 werkt live-usb niet.” Ik zal het iso-bestand op een dvdtje zetten (de cd’s hier thuis zijn te klein). Misschien is het leuk om te weten dat je dit makkelijk via schijfhulpprogramma kan doen op de mac. Het iso-bestand sleep je in het linker witte vlak, je klikt het bestand aan en je drukt bovenin op brand. Ik ga het nu proberen, ik zal doorgeven of het is gelukt.

   • Shankara zegt:

    De laptop start nu wel op met het linux systeem. De laptop is echter zo oud dat hij een uur heeft zitten kraken toen ik op install drukte en niet verder kwam. Er koop maar gewoon een nieuwe laptop. Bedankt voor de hulp! Groetjes.

 54. Danny zegt:

  Ik ben Windows verslaafde, en moet steeds opnieuw horen dat Linux beter, veiliger, en niet moeilijk te installeren is.
  In al wat ik over Linux kan lezen zou Linux Mint mij wel kunnen bekoren.
  Ik zou die op mijn portabel met Windows 7 Home erop willen uitproberen, en ben op deze weblog uitgekomen, op zoek zijnde hoe ik te werk zou moeten gaan.
  Ik begin te lezen en WUBI lijkt mij iets om uit te proberen (niettegenstaande dit jouw voorkeur niet heeft, sorry), maar als ik op die link klik, daar zie ik daar niets anders dan UBUNTU, waar staat dienen Linux Mint?
  Bedankt voor jouw antwoord.
  Danny

  • Karel zegt:

   Ubuntu is de grote broer van Mint en gebruikt dezelfde motor. Mint ziet er alleen anders uit (ook qua bediening) maar onder de motorkap dus niet.
   De reden waarom ik Wubi niets vind is omdat je veel beter vanuit de nieuwe omgeving (de live dvd/usb) kunt beslissen of je het wil installeren dan vanuit Windows. Als je in Windows een opstartbare dvd of usb hebt gemaakt kun je er vervolgens mee opstarten en bekijken of Mint (of Ubuntu) wat voor je is zonder dat er wat aan je computer wordt veranderd (alles wordt in het interne geheugen geladen).
   Lees het één en ander hier maar eens goed door, en dan wordt het vast wel duidelijk.

 55. Wim zegt:

  Goeiemorgen

  ik probeer Linux Mint te installeren naast WinXP – dual boot – maar tijdens de installatie kan ik enkel mijn schijf sdb kiezen. Ik wil echter alles op sda zetten waar er genoeg vrije ruimte is.
  Via ‘geavanceerd’ zie ik sda wel staan maar als leek durf ik hier niet aan te komen…
  Hoe kan ik Mint dan installeren op sda?

  • Karel zegt:

   Hallo Wim,
   Je kan zelf partities kiezen en aanpassen maar dan moet je weten wat je moet doen. Op zich niet zo heel bijzonder maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Ik heb een stukje geschreven over handmatig installeren (wat je hier ook kunt vinden) en wie weet durf je het dan aan. Wat is eigenlijk de reden waarom hij niet op de sdb mag ?

   Groeten van Karel,

   • Wim zegt:

    Karel,
    bedankt voor de info.;;
    De reden waarom het niet op sdb mag is omdat daar te weinig plaats is…. ‘k heb nu zo’n 20 GB beschikbaar (is voldoende voor Mint), maar deze schijf wordt gebruikt voor videobestanden en ik wil dit zo houden. Op sda (waar dus WinXP staat) heb ik momenteel zo’n 50 GB over.

    Ik heb gezocht op je site, maar vond geen link naar de handmatige installatie. Kan je me op weg helpen?

    Wim

 56. Karel zegt:

  De handleiding staat bij ”handleidingen” en dan onderaan. Hij verwijst naar mijn overstappen2ubuntu weblog omdat het dezelfde stappen zijn.
  http://overstappen2ubuntu.wordpress.com/handleidingen/handmatig-ubuntu-installeren/

  • wim zegt:

   Karel,

   ik heb – om uit te proberen – LinuxMint toch eens – via de gewone procedure – geïnstalleerd op sdb; de installatieprocudure werkt correct afgewerkt, maar bij het heropstarten verschijnt WinXP automatisch; er is nergens de mogelijkheid om te kiezen tussen WinXP of LinuxMint

 57. Alex zegt:

  Hey Karel,

  Ik wil Linux mint 16 uitproberen en daarna eventueel installeren naast Windows 7, heb alleen 2 vragen:

  – Moet ik vantevoren in Windows een nieuwe partitie aanmaken of wordt dit gedaan tijdens de installatie van Linux zelf? (is het misschien voordelig om eerst in Windows een partitie aan te maken?)
  – Als ik de liveDVD boot en ik toch niet tevreden ben over Mint en dus niet wil installeren, hoe keer ik dan terug naar Windows? Kan ik dan gewoon de DVD eruithalen of moet ik eerst de laptop uitdoen?

  • Karel zegt:

   Hallo Alex, ik zou niets van te voren doen en eerst even proberen met zo’n live dvd. Bevalt het je, dan kun je het installeren en maakt hij zelf de benodigde partities aan. Lees anders eerst mijn handleidingen op deze website dan weet je wat je te wachten staat als je echt gaat installeren.

   Groeten van Karel,

 58. Dave zegt:

  Beste Karel, bent u ook aanwezig op de Ubuntu release / install party in Apeldoorn op 10 mei?

  groet,
  Dave

 59. ignaas zegt:

  hallo
  ik heb net linux mint 16 geinstalleerd op mijn laptop hp pavilon zd8000 alles is goed gegaan behalve geen wifi ook niks van te vinden in het stuurprogram wie oe wie kan me helpen

  • Karel zegt:

   Ik ga ervan uit dat je naar nieuwe hardware gezocht hebt in systeembeheer en daar geen gesloten stuurprogramma’s gevonden zijn. Je zou nog kunnen zoeken op merk en type en dan ubuntu of mint erachter.

   Succes.

 60. Bart zegt:

  Dag Karel,
  Allereerst bedankt voor de zeer duidelijk site, ik heb al veel opgestoken.
  Ik ben erin geslaagd om Mint 13 Xfce in live usb modus te starten. Helaas werkt mijn wifi dan niet, maar tijdelijk bekabeld internet gaat prima. Dat zal wel te fixen zijn na installatie.
  Dus de installatie geprobeerd via de link op de desktop (naast XP op een partitie van 25GB), maar die is helaas gecrasht.Wel heb ik nu een partitie van 25GB… waar ik dus alsnog graag Mint 13 Xfce op zet.
  Hoe nu verder? Als ik opstart vanaf usb krijg ik het startscherm van UNetBootin, maar de ‘integriteitscheck’ functie geeft aan dat er 1 bestand met 1 fout is. Ik heb een hash check gedaan op mijn .iso bestand, en dat was correct. Iso opnieuw gedownload en via UNetBootin op de usb gezet, maar ook dat hielp niet.
  Heb jij tips hoe ik een 100% correcte opstart-usb kan maken, en hoe ik Mint op die partitie kan zetten?

 61. Jan Karel Bouma zegt:

  Heel nuttig alle bovenstaande info. Maar ik ben nog niet uit mijn probleem: ik probeer Linux Mint 16 (ook Ubuntu 12.04 geprobeerd; 32 bits; te draaien op mijn XP PC. Naast de XP versie.Tijdens het installeren is er waarschijnlijk een probleem met de grafische driver(s); ik heb een ca 21 inch vrij nieuw beeldscherm van Philips. Linux probeert low graphics, maar een en ander loopt toch tijdens de installatie vast. Het enige wat ik nog zou kunnen bedenken is de resolutie vooraf lager te zetten.
  Ik heb Linux Mint 16 ook wel geïnstalleerd (multi boot) maar ook bij uitvoeren loopt de boel weer vast; dus heb ik alles weer verwijderd en met fixmbr en fixboot gezorgd dat XP weer normaal start.
  Toch maar Windows 7 erop?
  jkb

  • Karel zegt:

   Jan, heb je al gezocht (na installatie) op nieuwe hardware (zie afwerklijstje op deze weblog). Zit dat er niet bij dan kun je nog altijd de non free linux firmware software bron toevoegen.

   • Jan Bouma zegt:

    Karel, dank voor je antwoord. Beetje lastig om nieuwe hardware te zoeken als Linux, na installatie, vastloopt. Ik zoek verder.
    Nu niet van belang, maar wel om te vermelden:
    Op mijn andere PC lukte de installatie wel en loop Linux Mint 16 (Petra) prima; maar tijdens de installatie kwamen er wel wat berichten, waarschijnlijk ook ivm het grotere beeldscherm; maar na een paar keer nieuw straten ging alles prima. Linux Mint 16 ziet er gelikt uit en alles werkte in één keer: printerdrivers en draadloze verbinding.

   • Jan karel zegt:

    Karel,
    Inmiddels heb ik Linux Mint 13 Cinnamon geïnstalleerd; dat ging zonder problemen, “fluitend”. Nu heb ik één PC met Linux Mint 13 en 1 PC met Linux Mint 16. Zal ik de PC met Linux Mint 16 opnieuw installeren met Linux Mint 13?
    Wat is het verschil tussen beide versies? welke is het modernste?
    Dank alvast
    jan Karel

   • Karel zegt:

    Ik zou Mint 16 vervangen maar wacht heel even tot mei dit jaar. Dan komt versie 17 uit en die heeft dan 5 jaar ondersteuning. Mint 16 is een tussen versie (half jaarlijks) en heeft tot juli dit jaar ondersteuning. Mint 13 (12.04) was de laatste LTS (= 5 jaar ondersteuning) en heeft tot 2017 ondersteuning.
    De cijfers staan voor jaar en dan de maand. Dus 12.04 is van 2012 en in april (04) uitgekomen. Dit is een getallen reeks gemaakt door Ubuntu (grote broer van Mint). Mint komt meestal 6 weken na de officiële release van Ubuntu en gebruikt die tijd om o.a bugs en andere ongemakken op te lossen. Heel slim dus !

    Groeten van Karel,

 62. Jos Duykers zegt:

  Op dvd en USB is lunix mint gedownload. In beide gevallen wil geen installatie plaatsvinden. De ubunto versie lukt wel, maar daar wil wifi weer niet. Is het dan toch rommel net als vlees van AH versus de ALDI?

  • Karel zegt:

   Ik hoop dat je wel eerst goed heb voorbereid voordat je Ubuntu of Mint gaat installeren. Even snel een ander besturingssysteem installeren heeft gewoon aandacht nodig. Het is een hele andere wereld.

   Helaas heeft Ubuntu te maken met minder ondersteuning van hardware dan Windows. Dit komt omdat de leveranciers het gewoon vertikken om driver te maken (commercieel). Gelukkig kun je een hoop informatie vinden hoe je vaak wel de hardware aan de praat krijgt. Zoek eens op merk en type en dan op Ubuntu of Mint, en kijk wat andere mensen aan problemen onder vinden en ze wellicht oplossen.

   Ook moet jezelf afvragen waarom wil je Ubuntu gaan gebruiken. Veel mensen gaan met het einde van XP er gewoon mee experimenteren omdat ze niet meer willen investeren in zowel hard als software.

 63. Jan karel zegt:

  Op mijn PC met Linux Mint 13 heb ik een Canon DR-3060 scanner; met de software Canon Capture kan ik onder Windows XP documenten scannen. Hoe krijg ik dit werkend onder Linux? Ik zie onder de hardware in Linux geen scanner staan; de printers werken wel.

  • Karel zegt:

   Ik lees dat het een SCSI aansluiting heeft nietwaar ? Met het programma XSANE zou je moeten kunnen scannen (gezocht op internet/Google).

   Succes !

   Groeten van Karel,

   • Jan Bouma zegt:

    hoe installeer ik Xsane?; de scsi card is een adaptec 19160 Ultra; de scanner is daarop aangesloten
    Dank Jan Karel Bouma

   • Karel zegt:

    Jan, Xsane kun je gewoon via softwarebeheer/centrum installeren. Ik hoop voor je dat de Scsi kaart nog ondersteund wordt maar ik denk het wel. Het is tenslotte een oud apparaat.

 64. JP Huyens zegt:

  Ik heb een oude IBM T30 laptop met XP die al een beetje kraakt en piept. Nu MS stopt met de ondersteuning van XP is dit het aangewezen moment om Linux te installeren. Ik dacht dan aan de Mint.
  Ik zou wel de oude XP volledig verwijderen. De schijf netjes cleanen en dan een propere Linux erop.
  Is dit een verstandig idee, of toch maar de XP erop laten en de Linux ernaast ?
  Stel dat ik de XP wil verwijderen, hoe ging dat alweer ? (her-formateren ?)
  Kan de PC dan nog een USB poort lezen of moet het met de CD (DVD ?) ?

  • Karel zegt:

   Gewoon een normale installatie uitvoeren en schijf wissen. Lees de handleidingen goed en aandachtig door om teleurstellingen en ergernissen te voorkomen.

   Groeten van Karel,

 65. W. Hunselaar zegt:

  Beste Karel,

  Als ik mijn desktop opstart dan bevriest deze. Moet opnieuw opstarten en dan shift-key indrukken en daarna “recovery” uitvoeren, eerts netwerk, dan dpkg en daarne resume en dan kan ik pas naar mijn login/paswoord scherm.
  In het systeem logboeken zie ik bij “boot.log” de volgende info.

  swapon: /dev/disk/by-uuid/650bc92d-fb99-4166-af95-3550f0697bcf: swapon is mislukt: Apparaat of hulpbron is bezig
  mountall: swapon /dev/disk/by-uuid/650bc92d-fb99-4166-af95-3550f0697bcf [1685] afgebroken met status 255
  mountall: Probleem met inschakelen swap: /dev/disk/by-uuid/650bc92d-fb99-4166-af95-3550f0697bcf
  initctl: Event failed
  * Setting sensors limits 
  [ OK ]
  * Loading cpufreq kernel modules… 
  [fail

  Heeft dit de probleem gemaakt?

  groet van Wim

  • Karel zegt:

   Wat je waarschijnlijk bedoelt is dat je op moet starten in de veilige modus. Dat kun je inderdaad met de shift-key indrukken tijdens het opstarten (soms werkt de escape of spatie balk ook). Daarna selecteer je de veilige modus.
   Ik weet niet of je Mint of Ubuntu bedoelt want daar zit wel verschil in hoe je naar die bewuste veilige modus gaat.

   Je meldingen van het boot.log zeggen mij niets.
   Ik weet ook niet of je al Mint of Ubuntu geinstalleerd heb, en of je al gezocht heb naar nieuwe hardware etc. Dus graag wat meer info hierover.

   Groeten van Karel,

 66. Beste Karel, ik ben druk bezig met het installeren van Linux Mint 13 xfce vanaf een USB-stick, maar ik stuit op de zogenaamde bios-instellingen. Bij het opstarten van de computer druk ik op delete, en dat kom in in Phoenix programma voor het instellen van de boots. Ik kan vier boot devices kiezen, maar welke combinatie ik ook kies met USB , ik krijgLinux niet aan de gang.

  Misschien heb ik ook iets niet goed gedaan met het downloaden van Linux Mint 13 op mijn USB, misschien moet ik hem eerst nog uitpakken.

  Alle advies is welkom.

  Maarten

  • Karel zegt:

   Hallo Maarten,
   Het opnieuw maken van een nieuwe of andere usb kan een oplossing zijn. Heb je het ook geprobeerd op een andere computer ?

   Groeten van Karel,

   • Beste Karel, Ik ben zover dat ik Linux op de USB stick heb gekregen en ook dat de computer als hij opstart, Linux kiest. Ik ben ook begonnen met het installeren met Linux, maar daar ben ik toch mee opgehouden toen gevraagd werd of ik Windows wilde vervangen of partities wilde maken. In een handleiding over Linus Mint die ik van internet plukte, stond dat er nog een derde optie zou zijn, namelijk dat ik Linux naast Windows zou kunnen blijven gebruiken. Die derde optie wordt mij bij de installatie echter niet geboden.

    Ik wil Windows echter nog even niet kwijt. Wat kan ik doen om Windows te behouden als ik Linux ga installeren?

    Mvg,
    Maarten

   • Karel zegt:

    Beste Maarten, je hebt zeer waarschijnlijk te maken met dat je computer al 4 primaire partities in gebruik heeft. Bij FAQ staat daar ook iets over geschreven (Windows 7 & 8 geen dual boot).
    Oplossing is vrij simpel, voeg wat partities samen of gooi er ééntje weg. Een partitie noemen ze in Windows c: of d:

    Succes !

 67. Jan Bouma zegt:

  Beste Karel,
  In antwoord op het installeren van Xsane om mijn scsi card met daarop de canon dr-3060 aan de praat te krijgen onder Linux Mint 13: er wordt nog steeds geen scanner gevonden.
  In antwoord op het installeren van Remmina om een “rdp” verbinding met de server van kantoor te maken (er is een ptp verbinding): ik ben een heel eind: bij openen remmina komt mijn server met het aanmeldscherm, net als onder windows op mijn beeldscherm, maar de server accepteert inlognaam en wachtwoord niet; ik ben dus nog bezig de juiste instellingen te vinden; maar het kan zijn dat de server blijft afwijzen omdat het toch een wat ander programma is; verder ben ik niet tevreden over de resolutie van het beeldscherm in de “rdp”modus; maar kan ook een kwestie van instellen zijn.
  Wat betreft je antwoord over Linux Mint 13 of 16; als je 16 hebt kun je volgens jou beter wchten op versie 17; als ik op internet het goed heb gelezen ias het niet zomaar een kwestie van upgraden, maar kun je dan beter versie 16 verwijderen en versie 17 installeren; maar dan moet ik wel weer alle handelingen doorlopen om bijvoorbeeld Firefox naar mijn zin in te stellen en een backup van Thunderbird en overige bestanden beschikbaar hebben.
  Al met al een heel gepuzzel om als windowsgebruiker een linuxgebruiker te worden.
  Dank voor al je adviezen!
  Jan Karel Bouma

  • Karel zegt:

   Als hardware (scsi) niet werkt is dat altijd lastig en vervelend. Helaas kan ik je niet ermee verder helpen omdat ik de hardware zelf niet heb. Blijft alleen maar zoeken op internet over.
   Wat betreft je rdp verbinding heb ik niet veel (eigenlijk geen) ervaring mee en kan je daar dus ook niet mee helpen. Wordt dus weer zoeken op internet.
   Maar zoals je zelf al schrijft ontdek je zelf een hoop in linux land. Dat is ook de beste manier.
   Je kunt inderdaad even wachten tot Mint 17 uit komt. Maar of dan je scsi gaat werken betwijfel ik omdat het gewoon oude hardware is.
   Het is jammer dat ik je niet verder kan helpen.

   Groeten van Karel,

 68. Menno zegt:

  Hallo Karel,
  Prima handleding, Mint geinstalleerd werkt prima. Echter het aan de praat krijgen van mijn draadloze netwerkadapter lukt niet. Is er een manier om vast te stellen welke kaart gemonteerd is in mijn (redelijk gedateerde) laptop? Hopelijk kan ik dan een driver vinden en installeren.
  Tips zijn welkom !!

  Groet Menno

 69. Menno zegt:

  Hoi Karel,
  Ben ik weer, inmiddels uitgevonden dat er een Broadcom BCM4318 netwerkadapter in gemonteerd is. Op ” http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/b43#Known_PCI_devices ” meen ik te lezen dat de kaart ondersteund wordt. Hoe nu verder is mijn vraag. Ik zie geen link waar ik iets kan gaan downloaden….
  Graag jou visie ?

  Groet Menno

  • Karel zegt:

   Hallo Menno,
   Je zou het kunnen proberen op deze manier (zie FAQ) op deze weblog. https://overstappen2linuxmint.wordpress.com/faq/geen-draadloos-internet/

   Of anders deze oplossing (van het Engelse forum gekopieerd): Ik hoop dat Engels geen probleem voor je is.

   Open a Terminal and install the bcmwl-kernel-source package:

   sudo apt-get update
   sudo apt-get –reinstall install bcmwl-kernel-source

   Note: If you see the message “Module build for the currently running kernel was skipped since the kernel source for this kernel does not seem to be installed” then you are missing the appropriate generic linux-header package(s).

   To test the driver (and remove the need for a computer restart) use:

   sudo modprobe -r b43 ssb wl brcmfmac brcmsmac bcma
   sudo modprobe wl

   Allow several seconds for the network manager to scan for available networks before attempting a connection.

   The bcmwl-kernel-source package should automatically blacklist the open source drivers so that the STA driver is the only one in use. However, some 11.10 users may have to manually blacklist the open source modules.

 70. theo van gastel zegt:

  geachte, als ik updatebeheer wil starten wordt mijn wachtwoord niet geaccepteerd.
  wat te doen?
  Ik heb nu twee dagen Linux Mint Mate, en geeft nu aan dat er 2 aanbevolen updates beschikbaar zijn. Wat nu te doen?
  bvd,
  groetjes Theo

 71. Olle zegt:

  Ik heb een Intel Pentium 4 met Windows XP, en wil er graag Linux Mint op installeren.

  Ik heb een USB stick aangemaakt met daarop Linux Mint 13 Live 32-bit met behulp van Unetbootin, zoals beschreven in de pdf. (Op de USB stick zie ik nu 6 folders en 7 files, niet 1 iso-bestand. Is dat normaal?)

  Daarna heb ik in de BIOS de USB boot optie bovenaan gezet. Daarvoor moest ik F10 kiezen (setup), en in menu ‘storage’ vond ik ‘boot order’. (Ik vind het een beetje vreemd dat het bij ‘storage’ staat, maar ik vind nergens anders iets dat lijkt op ‘boot order.) ‘USB device’ kon ik verplaatsen naar bovenaan het lijstje. Daarna kon ik in menu ‘file’ de optie ‘save changes and exit’ kiezen. (Wanneer ik nog eens opnieuw opstart en opnieuw F10 kies, zie ik dat ‘USB device’ nog steeds bovenaan staat.)

  Vlak daarna start gewoon Windows weer op. Ook wanneer ik de pc uitzet en daarna weer aan, met de USB stick in de poort, start telkens gewoon Windows op, in plaats van Linux Mint! Ik heb alle USB-poorten van de pc geprobeerd en 2 verschillende USB sticks. Wat doe ik verkeerd? Wat kan ik nog proberen?

  • Karel zegt:

   Als ik het zo lees is het misschien mis gegaan met het maken van de USB stick. Probeer het gewoon eens opnieuw of neem een andere usb stick. Zoals ik het lees moet uw computer gewoon kunnen opstarten van usb.
   De snelste manier om op te starten is via de F10 (zoals u beschreef).

   • Olle zegt:

    ‘k Heb 2 verschillende USB-sticks geprobeerd. Ook heb ik eentje eens geformat als USB-HDD (FAT32) met behulp van Bootice (een tip uit de FAQ bij de Universal USB installer van Pendrivelinux) en er daarna weer Mint 13 opgezet met behulp van Unetbootin. Zelfde verhaal voor format als USB-ZIP (FAT32). Mijn Pentium 4 start koppig op met Windows XP. Ook de UUInstaller heb ik eens geprobeerd (in plaats van Unetbootin dus), maar daarmee kon ik enkel Mint 15 kiezen, geen 13, en dat bleek iets te groot voor mijn 1GB USB-sticks. Ik heb ondertussen ook alle 8 USB-poorten al eens geprobeerd. Iemand een idee? Alvast bedankt! Nog een vraagje: is het eigenlijk van belang dat je die opstartbare USB aanmaakt op de pc die je ermee wil opstarten, of mag die toch elders gemaakt zijn?

   • Karel zegt:

    Het zo maar kunnen dat het gewoon niet mogelijk is om uw computer met Mint van usb op te starten. Ik heb ergens daar iets over gelezen maar geloofde het niet. Maar ik begin daar nu aan te twijfelen (nu ik uw verhaal lees). Wat overblijft is dus nog via een dvd mits mogelijk.
    Het maken van een opstartbare usb maakt niet uit op welke computer dit gebeurd (onafhankelijk dus).

    Groeten van Karel,

   • pga zegt:

    Heb zelf een XP Pentium 4 ,die draait als een zonnetje .
    Las wel dat je beter een stick van een paar GIG kon gebruiken ondanks een klein bestand ,waarom weet ik ook niet maar het werkt wel bij mij allemaal.
    Heb zelf mijn opstart via F12 ingesteld.

    Heb 2 computers met dezelfde download geïnstalleerd ,de primaire computer deed het geweldig ,de andere computer(laptop) heb ik toch moeten herinstalleren omdat hij spontaan allerlei vensters begon te openen .Loopt nu weer aardig ,ook al is de stick van een andere comp opnieuw gedownload.Maar je hebt wellicht een punt,hij doet soms wat raar op mijn 2e computer.

  • Olle zegt:

   Na mijn gesukkel met USB-sticks heb ik wat tijd nodig gehad (hm…) om een DVD-writer te vinden, want die heb ik zelf niet. Vanaf een DVD-tje lukte het meteen om Linux te installeren! Dankzij de handige handleiding van hierboven, natuurlijk. Zalig, een pc die zo snel opstart… Had ik dit maar eerder gedaan 🙂 Dankjewel voor de support!

 72. Staf Van Houdt zegt:

  Na installeren op USB kan ik Mint openen maar krijg geen verbinding met het internet (wireless) Hoe oplossen?

 73. de installatie via usb gelukt maar bij het opstarten kiezen tussen xp en linuxmunt kies ik voor linuxmint echter daarna krijg ik de melding kan het ” iso bestand “niet vinden.
  Linuxmint heeft 21,2 GB van de schijf gebruikt.
  Wat nu? Wat is er misgegaan???
  Vriendelijke groet Diny de Jongh

  • Karel zegt:

   Hallo Diny,
   De melding van iso niet gevonden heeft weinig te maken met het wel of niet opstarten van Xp of Mint. De iso zijn de ingepakte bestanden van mint. Ik begrijp dit dan ook niet.
   Maar je hebt het ook over dat mint 21,2 gb van de schijf gebruikt. Kennelijk is het dus gelukt om van usb op te starten en heeft u mint geïnstalleerd. Of heeft u het vanuit Windows gestart ?
   Het zijn voor mij tegenstrijdige dingen begrijpt u.

   Groeten van Karel,

 74. pga zegt:

  Karel ,zoals je hierboven wellicht hebt gelezen heb ik een herinstallatie moeten doen op mijn laptop.
  Bij het her installeren kwam er dit keer geen melding om te kunnen ingrijpen bij de schijfpartitieverdeling.
  Klopt dat bij herinstallatie?
  Bij mijn laptop stopte hij ‘m toch in een goede partitie,dat was geen probleem.
  Die op mijn desktop echter zit in een benauwde partitie van 7 GIG .Maar die herinstalleer ik nog niet omdat hij te goed loopt en omdat ik er al veel heb ingestopt (programma’s)
  Mocht het tzt toch nodig zijn kan ik dan de partitie nog wel uitbreiden?

  LOL,en toch loopt ie als een trein
  [IMG]http://i.imgur.com/MUh3MMW.png[/IMG]

 75. Staf Van Houdt zegt:

  het ergste vind ik dat ik de boel op een heel oude pruts pc heb kunnen installeren zonder enig probleem, werkt perfect. Dat had mij overtuigt van de kwaliteit van Mint. Op mijn relatief nieuwe PC zit ik ik twee dagen te knoeien dat het geen naam meer heeft. Zelfs mijn vrouw wordt er moedeloos van( ik zit ganse dagen achter, of voor, dat kastje). Enfin laat mij iets weten als dar spul van realtek werkt.

 76. Dag Karel,
  Ik kom net thuis en zag div reacties op mijn vraag. echter het juiste antwoord was er niet bij.
  Zoals ik je geschreven had is volgens mij de installatie geslaagd en bij het opstarten kan ik kiezen tussen xp en linuxmint, dan kies ik voor linuxmint en alles gaat verder tot ik een zwart scherm krijg met de tekst:
  completing the linuxmint installation for more installation boot options press “esc” now en daaronder staat dan de tekst die ik je reeds gemaild heb n.l.
  dat het iso bestand niet gevonden is en als ik daarna op enter druk komt er te staan “initramfs”.
  Ik ben al op leeftijd en mijn Engels is slecht.
  Hopelijk begrijp je me nu anders einde linuxmint hetgeen ik erg jammer zou vinden.
  Vriendelijke groet Diny de Jongh

  • Karel zegt:

   Als je het zeker weet dat de installatie is gelukt kun je proberen in de veilige modus op te starten (zie FAQ). Weet je het niet zeker, her installeer dan Mint opnieuw (zie handleidingen).

   Het is niet erg als het uit eindelijk niet lukt. Het is altijd vervelend als hardware (onderdelen van de computer) niet willen werken met het besturingssysteem. Helaas denken nog veel hardware fabrikanten dat er alleen maar Windows in de wereld bestaat. Daardoor moeten de Linux mensen vaak lastige en ingewikkelde trucks uithalen om het toch voor elkaar te krijgen. Maar als je een beetje doorzetter bent, gaat het vast lukken.

   Gelukkig zijn er wel steunpunten in Nederland waar mensen je willen helpen. http://steunpunt-almere.nl/steunpunten-nl-be/

   Succes !

 77. LucW zegt:

  Hallo,
  Dit is een interessante site voor een nieuweling in Linux, zoals ikzelf. Ik heb onlangs Linux Mint 13 xfce op een oude PC hier op kantoor geïnstalleerd omdat die PC nog op XP draaide. Zelfs de printer om omslagen te drukken heb ik kunnen sharen over het netwerk met W7 machines. Nu wil ik thuis ook Linux Mint of een andere distro geschikt voor beginners installeren, maar daar lukt het niet. Dezelfde live DVD die ik hier gebruikte draait thuis heel even. Juist om het begin te zien van Linux Mint dan wordt het scherm wit, daarna wordt het scherm zwart met in de linkerbovenhoek een witte rechthoek ongeveer zo groot als een 10×15 foto (liggend), en dan komt na een tijdje een steeds herhaalde melding dat de DVD gestopt is en iets over ‘killing DVD’…
  Ik heb twee DVD drives in die PC zitten en ze hebben beiden hetzelfde probleem. Enig idee wat hier aan de hand kan zijn?

  • Karel zegt:

   Bedankt voor het compliment ! Zie FAQ afdeling waar veel voorkomende problemen staan.

   Groeten en succes !

  • pga zegt:

   Toch wel opmerkelijk om te zien dat er mensen zijn die elders een CD of USB hebben gemaakt en die elders hebben geïnstalleerd,op een andere computer brakke downloads e.d. hebben(zie ook Olle’s vraag op 8-04 om 8.04 uur et moi op 9-04 0m 10.04).
   Staf van Houdt ook problemen tussen 2 comp,9 -04 ,3,26 uur.

   • Karel zegt:

    Ik heb ook geen idee wat er allemaal gebeurd bij de mensen. Je moet maar op afstand ruiken wat er bij die mensen is gebeurd ha ha. Bij de reacties zie meestal waar het niet goed gaat. Waar het wel goed gaat zie je hier niet (zo gaat dat). Gelukkig zie ik ook leuke reacties i.p.v alleen maar van ‘het werkt niet’ en hoe nu verder ? Ik ben dan ook de laatste de zegt dat Mint op alle computers draait.

   • pga zegt:

    Misschien zit er toch een grond van waarheid in wat Olle vroeg….

    Karel nog even een vraag die ik eerder stelde:
    ´Karel ,zoals je hierboven wellicht hebt gelezen heb ik een herinstallatie moeten doen op mijn laptop.
    Bij het her installeren kwam er dit keer geen melding om te kunnen ingrijpen bij de schijfpartitieverdeling .
    Klopt dat bij herinstallatie?´

    Heb jij hier een antwoord op?

   • Karel zegt:

    Als je bij her installatie kiest voor ‘iets anders’ kom je in het programma gparted terecht. Hiermee kun je alle partities bewerken en voorbereiden voor een installatie van Mint. Is dat wat je gekozen hebt ? Iets anders ? Zo ja, wat kun je dan niet ingrijpen ?

    Groeten van Karel,

 78. Paul zegt:

  Kan me niet herinneren dat ik dat ben tegengekomen…

 79. Staf Van Houdt zegt:

  Potverdekke, ik heb vandaag weer de ganse dag zitten knoeien om er beweging in te krijgen zonder resultaat. Van doffe ellende dat realtek spul besteld bij Bol.com , zal morgen hier zijn. Weer 11 € en een beetje weggegooid.

  • Paul zegt:

   Misschien werkt het bij jou wel.Ik accepteer de beperkingen van Linux ,gebruik hem vaak.Dan maar niet draadloos.XP is prima ,maar voor de bank enz hebben we dan Linux altijd achter de hand moet je dan maar denken.
   Trouwens heerlijk in de polder gefietst vanmiddag ,dat gecomputer moet je zo nu en dan even van je afzetten,Staf 😉

 80. Staf Van Houdt zegt:

  TP-link geïnstalleerd, in Mint geen beweging te krijgen, dus weer € 11 weggegooid.

  • Karel zegt:

   Je bedoelt de TL-WN725N Nano ? Dan heb je vast de tips gelezen van computer tip ? Ik heb daar over gelezen dat hij wel werkt na wat aanpassingen (en meteen gaat werken in de nieuwste versie van Mint). Daarom heb ik er een handleiding over gemaakt en staat bij FAQ (nieuwe usb wifi adapter).

 81. pga zegt:

  ´en meteen gaat werken in de nieuwste versie van Mint´

  Je bedoelt Mint 16/17?

 82. W. Hunselaar zegt:

  Beste Karel,

  De problemen met bevriezen tijdens het installeren is opgelost.
  Ik heb op die desktop eerst de BIOS ge-updated. Wie het OS windows.
  Hierna ging de installatie helemaal goed.

  Ik krijg alleen nog een melding
  Ik zie bij de updatebeheer dit:
  Ophalen van het http://deb.playonlinux.com/dists/intrepid/main/binary-i386/Packages is mislukt.

  Terwijl Playonlinux op LM13 draait het wel

  • Karel zegt:

   Playonlinux kun je uitzetten in software update programma. Het is geen standaard softwarebron, maar er zitten wel leuke software tussen. Ik gebruik het eigenlijk nooit meer (vroeger wel). Misschien zijn ze ermee gestopt ! Google er even op.

 83. W. Hunselaar zegt:

  @Karel, Bedankt voor je tip.
  Ik gebruik “PlayonLinux” voor het programma “Sketchup”.
  Softwarebeheer heb ik geopend en bekeek de “Pakketbronnen”, eerst heb ik heb die regel uitgeschakeld en daarna getest en kreeg ik geen meldingen. Maar omdat ik vaak werk met “Sketchup” heb ik die regel veranderd in:
  http://deb.playonlinux.com/precise main en daarna weer aangevinkt. Hierna ook geen fout meldingen.

  groet
  W. Hunselaar

 84. W. Hunselaar zegt:

  @Karel
  Is het binnen LinuxMint13 mogelijk om iconen, letters op het bureaublad en in de taakbalk onder in het scherm te vergroten. Dit t.b.v. van wat slechtziende gebruikers in ons wijkcentrum.

  groet
  W. Hunselaar

  • Karel zegt:

   Ik heb gevonden pictogramgrootte vergroten (zit in instellingen-bureablad-tablad pictogrammen). Daaronder staat “gebruik aangepaste lettergrootte (die je met een vinkje aan of uit zet). Volgens mij is dat wat je zoekt nietwaar ?
   Ik heb dit gevonden in Mint 13 xfce versie.

 85. Jan Karel Bouma zegt:

  Karel,
  Ik kocht een externe 1 Tb USB Hard disk van WD Elements.
  Deze zie ik niet in bestandsbeheer; is daar een driver voor nodig?
  De HD is NTFS-geformatteerd. Kan ik daarop vanuit Linux Mint 16 bestanden zetten en lezen of moet de schijf dan anders geformatteerd worden?
  Jan Karel Bouma

 86. LucW zegt:

  Ik kom even terug op mijn eerdere bericht. Het is dus niet mogelijk om op mijn PC thuis Linux Mint te installeren, daarom wou ik het proberen met Xubuntu maar daar kan ik nergens een live cd van vinden. De iso die ik op een cd brandde wil direct installeren. Iemand een idee waar ik een live iso kan te pakken krijgen?

  • Karel zegt:

   Xubuntu is nagenoeg hetzelfde als Mint xfce (zelfde werkomgeving). De live dvd kun je vinden op hun website.
   http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu-cdimage-xubuntu/releases/12.04/release/
   De iso moet je met een programma imgburn op dvd branden waarna hij opstartbaar wordt. Of zet de iso op een usb stick met het programma unetbootin. Lees maar op deze weblog hoe je dit moet doen (stap voor stap).

   • LucW zegt:

    Dag Karel,
    Heel erg bedankt voor je snelle antwoord. De Xubuntu’s die ik tot nu toe vond waren geen, live cd’s, en ik wil het toch graag even uitproberen vooraleer ik installeer. De image uit de link die je hier aanhaalt is er toch eentje dat automatisch voorstelt om naast Windows te installeren hoop ik. Ik wil die XP momenteel nog niet kwijt.

 87. Karel zegt:

  Hallo Luc,
  Je kunt toch net zo lang de live dvd uitproberen tot je zeker weet of je overstapt of niet ? Dat is nou het leuke van zo’n live (probeer) dvd.
  En anders gebruik je een andere harde schijf in je computer. Ik heb wel vier verschillende harde schijven die ik omwissel als ik een ander besturingssysteem wil hebben. Net als zomer en winterbanden ha ha.

 88. W.Hunselaar zegt:

  Beste Karel,

  Heb jij een tip om de volgende printer op LinuxMint te laten draaien:
  Het is een Lexmark printer waarop de volgende code staat: X1250.

  Op dit moment wordt de printer wel herkend doch de printertaken die verstuurd zijn worden niet geprint.
  Geen foutmeldingen in de wachtrij. etc

  groet
  W. Hunselaar

 89. Dirk V. K. zegt:

  Hallo,

  Linux mint geinstalleerd (naast xp) hier zonder problemen. Draait ok. Alleen nu werkt windows xp niet meer. Start op en blijft dan hangen op het openingsscherm (scherm “klik op uw gebrukersnaam om te beginnen”). Ik kan blijkbaar windows xp ook niet meer opstarten in veilige modus (is geen optie in de grub). Wat kan ik doen ?

  Dirk.

 90. Avos zegt:

  Heb Linux mint 13 gedownload, iso op cd gebrand.
  Op cd staan 6 mappen en een teksttfile (md5sum)
  Mijn probleen is dat de cd niet bootable is en ook vanuit xp is de cd niet te draaien. Ik zie wel de inhoud.
  Iemand een idee??

 91. Johan vb zegt:

  Dag Karel,
  Ik heb Linux Mint 16 op mijn pc gezet, maar als ik hem opstart zegt hij steeds cinnamon vastgelopen. Is hier een oplossing voor ?

  • Karel zegt:

   Mint 16 is een tussen versie en is helaas niet foutloos. Heb je alle updates binnen gehaald ? Of kom je niet zover ? Werkt al je hardware wel goed ? Kijk eens bij FAQ of daar iets tussen staat wat je herkend.
   Mint 16 heeft ondersteuning tot juli dit jaar dus ik zou er niet teveel tijd en moeite insteken. Mint 13 is tot 2017 ondersteund. En straks in mei komt Mint 17 uit met vijf jaar ondersteuning.

 92. tessa zegt:

  hallo karel,
  fijn dat je deze handleiding hebt gemaakt – ik ben deze aan het uitproberen. wat betreft het volgende dat je schrijft:

  De eerste stap:
  Om Linux Mint te installeren moet u een opstartbare usb schijf/stick maken. Klik hier (pdf) om dit stap voor stap te doen.

  ik heb deze pdf bekeken, daarin staat als eerste:
  U kunt het gedownloade Linux Mint 13 “iso” bestand op een USB stick zetten.

  maar hoe kom ik aan een linux mint 13 iso? heb even gekeken bij de unetbootin die je noemt. als ik daar naar linux mint 13 ga, dan kom ik gelijk bij linux mint 16 uit.

  kan ik dus niet beter linux mint 16 als iso downloaden?

  verder staat in de 2e alinea van je pdf het volgende:
  Om een “iso” bestand op een CD/DVD te kunnen zetten heeft u software nodig.

  ik neem aan dat je hier usb stick bedoelt en niet CD/DVD? het is echt niet makkelijk voor een leek dus graag alle stappen zo duidelijk mogelijk omschreven.

  alvast dank voor je advies of ik nu linux mint 16 via unetbootin moet downloaden of toch voor linux mint 13 moet gaan. en waar ik deze laatste dan veilig van kan downloaden.

  vr grt

  tessa

  • Karel zegt:

   Hallo Tessa,
   Bedankt om de fout uit mijn handleiding te halen. Ik heb er wel honderd keer overheen gelezen. Ik heb het gelijk veranderd en nog wat andere kleine aanpassing gedaan.
   Je kunt op dit moment het beste voor Mint 13 gaan omdat Mint 16 maar tot en met juli dit jaar ondersteuning heeft. Volgende maand (mei 2014) komt Mint 17 uit die weer vijf jaar ondersteuning heeft. Je kunt daar ook op wachten.

   Groeten van Karel,

 93. W. Hunselaar zegt:

  Beste Karel,
  Hebben Mint 16 en de toekomstig Mint 17 het zelfde bureaublad als Mint 13?

 94. tessa zegt:

  hai karel,

  dank voor je snelle reactie. klein detail: de pdf is nog steeds in de oude versie te zien op de site, waarbij cd/dvd staat ipv usb-stick.

  verder ben ik nu het filmpje aan het uitproberen: dat is tot nu toe heel duidelijk, alleen handig om van te voren te weten dat er echt een usb stick nodig is met minimaal 5 gb (in het geval van linux mint).

  ook via dit programma (universal usb installer) is het niet mogelijk om linux mint 13 op te halen, dus ik heb voor linux mint 15 gekozen, een van de weinige linux mint opties via dit programma die zijn te downloaden.

  de andere linux mint optie gaf niet een download vinkje dus dan kon ik niet meer de aanwijzingen van het filmpje opvolgen.

  enfin, ik moet dus eerst een usb stick kopen met meer GB…. dan kan ik verder. wordt vervolgd!

  grt, tessa

  • Karel zegt:

   Tessa, Ik heb de nieuwe pdf helemaal onderaan gezet. Maar ik zie nu dat hij halverwege ook staat. Zal die link ook aanpassen.

   Met unetboot in kun je helaas niet alle distributies van Linux ophalen. Ik zal dit even aanpassen dat mensen dit van te voren moeten doen.

   Ik zou toch aanraden om voor versie 13 te gaan omdat dat een lange termijn ondersteuning (2017) heeft, en versie 15 heeft al geen ondersteuning meer. Kijk op http://www.linuxmint.com en dan bij downloads en dan all versions om daar de juiste versie te halen. http://www.linuxmint.com/oldreleases.php

   Ik heb een USB stick van 1 gb en daar past Mint 13 prima op hoor ! De iso is niet groter dan 817 mb en past dus makkelijk op een 1 gb stick.

   Succes !

   Groeten van Karel,

 95. pga zegt:

  Karel ,ik heb steeds gebruik gemaakt van deze versie van 13,die onder de blauwe pijl .
  https://sites.google.com/site/computertip/mint-xfce
  Was toch hoop ik wel de juiste?

  Weet niet meer waar ,maar had ergens gelezen dat je ondanks bestand kleiner dan 1 GIG toch beter een stick van meer dan 1 GIG kon gebruiken voor zo’n download omdat het anders wel eens mis kon gaan .

  Heb voor iemand Mint op een computer gezet , zij wil echter toch volledig kunnen aan en af melden ,ik had hem op aut. aanmelden gezet .Kan ik dat ergens resetten?

  • Karel zegt:

   Als ik de link bekijk heb je dus Xfce werkomgeving.
   Wat bedoel je met “ondanks bestand kleiner dan 1 GIG toch beter een stick van meer dan 1 GIG kon gebruiken voor zo’n download omdat het anders wel eens mis kon gaan”. Bedoel je dan de ISO die op USB of Dvd moet worden gezet ?
   Het aan en afmelden kun je regelen in systeem en dan “aanmeldvenster” tabblad “beveiliging”.

   • pga zegt:

    ” Bedoel je dan de ISO die op USB of Dvd moet worden gezet ?”

    Ja inderdaad,waarom die dan groter moest zijn weet ik ook niet ,weet ook niet wat de argumentatie erachter is.

 96. pga zegt:

  Hier bijv wordt 8GB-stick geadviseerd terwijl de 16 versie waar ze het over hebben maar iets groter is dan Mint 13
  http://www.zdnet.be/nieuws/154704/waarom-linux-mint-een-waardige-vervanger-is-voor-windows-xp/

 97. W. Hunselaar zegt:

  Beste Karel,

  Ik heb op de LM13-32b machine het programma “draftSight” geïnstalleerd. Dit programma draait wel, maar de “opties” worden anders aangegeven dan op de machine met Ubuntu 12.04LTS.
  Voorlopig geeft dit niets. Maar ik wil wel meer achterhalen waarom dit verschilt.
  Misschien zijn er nog andere gebruikers met LM13-32b. Die kunnen mij mails toesturen met hun tips of vragen.

  groet

  Wim

 98. Cathrina zegt:

  Beste Karel
  ik ben een nerd wat betreft pc’s etc.. Heb van de week een nieuwe laptop gekocht omdat EP niet meer wordt ondersteund. Kreeg echter de tip de oude pc niet weg te doen maar Linux te installeren.. Mijn vraag is nu: het programma Linus mint op een dvd branden..is een dvd van 4.7 GB groot genoeg??? bvd Cathrina

  • Cathrina zegt:

   aanvulling:
   Omdat hierboven ergens geschreven wordt dat een usb stick van 16 GB net groot genoeg is.
   gr C.

  • Karel zegt:

   Hallo Cathrina,
   Je kunt Linux Mint op een dvd branden. Het iso bestand is ruim 800 mb en past dus makkelijk op een dvd. Je kunt ook een usb stick gebruiken van 1 gigabyte, dat past ook. Ik weet niet waar die verhalen vandaan komen over zulke grote usb sticks.

   Groeten van Karel,

 99. Cathrina zegt:

  Karel, dank je wel voor antwoord…
  ik heb alles nog eens goed doorgelezen , maar mij veel te ingewikkeld..oefff het downloaden van het bestand duurde een tijd… het branden van de dvd.. nog veeeeeeeel langer…waardoor ik nu wel benieuwd ben af alles wat er op zou moeten staan er wel op staat..(810 Mb)
  Bij het downloaden van Linux krijg ik allerlei bestandjes die ik niet wil..tig cleaners en een back-up bestand , die zich vanzelf op de pc zetten…in configuratie weghalen??? Tja leuk maar configuratie map software krijg ik niet meer open.. Zal wel iets verkeerd gedaan hebben…maar dit is echt knudde…..(bij het nakijken wat er op de dvd staat, stond er zelfs een boek bij (ereader) en een plaatje, wat absoluut niet door mij erbij gezet is …)
  dus wat ik ga doen….is deze pc maar bij de schroothoop en dan de windows 8.1 proberen .. Voorlopig geen programmaatjes en bestandjes meer zien..hahahaha
  heb ik weer van de regen in de drup..
  gr Cathrina

  • Karel zegt:

   Het lang downloaden is afhankelijk van je internet snelheid dus dat zou kunnen. Het branden zou niet lang hoeven te duren (is ook afhankelijk van je dvd brander). Als je bij het downloaden allemaal bestanden (cleaners, backup) binnen krijgt zit je op de verkeerde download pagina. Download het gewoon via http://www.linuxmint.com. Hier staat wel een handleiding met plaatjes wat je moet te zien krijgen.
   Je kunt kijken of er een steunpunt bij jou in de buurt zit en vragen of iemand je wil helpen.
   http://steunpunt-almere.nl/steunpunten-nl-be/

   Groeten van Karel,

 100. Cathrina zegt:

  Hi Karel
  dank je wel voor antwoord…
  Op dit moment ben ik in Uk en pas na de 12de mei terug… dan ga ik zeker nog een keer proberen op de oude laptop Linux erop te zetten…
  Ik laat je weten hoe het gaat..
  gr Cathrina

 101. Klaas zegt:

  Beste Karel,

  Linux Mint 13 start via dvd alleen middels optie 2 in de veilige modus.
  Als ik hem via de veilige modus installeer en vervolgens zonder dvd opstart, dan loopt het proces helaas weer vast. Ik ervaar soort gelijke problemen met Linux Mint 16

  Heb je een oplossing?

  • Karel zegt:

   Kies je na installatie ook voor de veilige modus ? Zie op de FAQ pagina waar nog meer tips staan. Wat voor computer is het ? Google anders op merk en type + Mint of Ubuntu. Dan krijg je vaak honderden hits en mogelijke oplossing. Zo doe ik het ook.

   Groeten van Karel,

 102. W.Hunselaar zegt:

  Beste Karel,

  Heb jij een artikel om de volgende wifi adapter in LinuxMint 13 Xfce te installeren.

  type: Eminent-EM4586

  Wim

 103. Teun zegt:

  Hallo, Wanneer ik Linux mint 13 32 bits versie op mijn asus laptop wil installeren komt hij telkens met de melding: asus laptop: Error calling CWAP(1). Wat kan ik hier aan doen. Ik wil de versie naast windows XP installeren

  • Karel zegt:

   Teun, heb je al geprobeerd om in de veilige modus op te starten ? Bij de afdeling FAQ op deze website staat wel een handleiding.

   Succes !

   • Teun zegt:

    Hallo Karel als ik vanaf de DVD wil installeren kom ik niet eens in het menu. Hij laat wel even Linus Mint 13 zien, hierna verschijnen 4 rondjes die telkens één na één oplichten. Dit duurt ongeveer 2 minuten, hierna verschijnt de foutmelding: asus latop: Error calling CWAP (1). Hoe kan ik in de veilige modus komen bij linus mint 13?

   • Karel zegt:

    Op het moment dat je computer vanaf dvd gaat opstarten moet je op “esc of spatie of e etc” drukken (kwestie van oefenen). Dan krijg je het menu te zien waarin je kunt kiezen voor veilige modus.

    Succes.

   • Teun zegt:

    Hallo karel, Ik heb het programma geïnstalleerd vanuit de veilige modus. Na installatie tijdens het opstarten geeft de laptop nog steeds dezelfde foutmelding. Error calling CWAP(1)
    Wat te doen

   • Karel zegt:

    Ik zou eerst alle updates binnen halen. Controleren op nieuwe hardware en kijken of er niet gesloten stuurprogramma’s aanwezig zijn. Werkt dit allemaal nog niet, dan wordt het zoeken op het grote internet (Google) en dan merk + type + ubuntu. Zo zou ik naar de oplossing zoeken.

    Edit: Ik heb toch even voor je gezocht op Google, is het een asus laptop ? Hieronder een stukje tekst van iemand die dezelfde opstart code kreeg.

    “The error message comes from line 1456 of asus-laptop.c when write_acpi_int(asus->handle, “CWAP”, wapf) returns a non-zero acpi status. That can happen from an invalid handle or the acpi_evaluate_object call.

    wapf is related to Fn+Fx key controlling WLAN. The comments indicate that the function needs to be called for some laptops to initialize properly. My Fn+F2 toggles my WLAN properly, so I’m not going to worry about the error anymore…”

    Dus oplossing is dus op Fn+FX toets te klikken en zo je wifi adapter aan te zetten. Er was ook nog een andere mogelijke oplossing en dat kun je hier vinden/lezen.

    http://www.linux.org/threads/lubuntu-13-10-asus_laptop-error-calling-cwap-1.5616/

    Groeten van Karel,

 104. Ray zegt:

  I heb Linux Mint geïnstalleerd : geen probleem, maar om er toegang naar te krijgen heb ik een wachtwoord opgeven en dat ben ik vergeten :-(( shame on me!
  Kan ik gewoon een nieuwe installatie over de eerste uitvoeren of is er een manier om eerst de harde schijf helemaal te wissen/formateren.

 105. Willem van Zwam zegt:

  Heb linux mint 13Xfce geinstalleerd en draaid perfect. Heb alleen een klein probleemje namelijk dat ik mijn hooftelefoon niet kan gebruiken omdat linux mint dat niet ziet is dat op de een of andere manier op te lossen?

  • Karel zegt:

   Heb je al bij geluid instelling gekeken ? En doet het geluid het wel als de koptelefoon er niet inzit ? Heb je een andere geprobeerd ? Dat zou ik doen/proberen. Anders zou ik het echt niet weten.

   Groeten van Karel,

 106. Hans de Jong zegt:

  Voor het installeren vanaf USB eerst even de integriteit controleren: zodra het eerste mint-scherm te zien is, indrukken en kiezen uit het menu

 107. Ruben zegt:

  Ik heb Linux Mint geprobeerd in de Live Mode. Dit is goed bevallen. Daarom wil ik het os installeren op mijn pc. Echter het volgende probleem doet zich voor. Tijdens de installatie schakelt mijn pc zichzelf uit op een willekeurig moment in het installatieproces. Ik krijg het os daarom niet geïnstalleerd.

  Heeft er iemand hetzelfde ervaren?
  Weet iemand de oorzaak en de eventuele oplossing?

  Alvast vriendelijk bedankt.

  • Karel zegt:

   Kun je ook aangeven op welk moment hij uitgeschakeld ? Ben je dan al aan het installeren of ben je nog bezig met invullen van gegevens ? Ik weet van gevallen dat Windows niet goed (of half) is afgesloten en daardoor de installatie niet verder kan worden uitgevoerd. Maar dat komt dan naar voren als je partities aan het maken/toewijzen ben.

   Groeten van Karel,

 108. Ruben zegt:

  Het moment waarop hij zichzelf uitschakelt varieert. Kan zijn op het moment dat ik de gegevens invul, maar het kan ook gebeuren verderop in het installatieproces.
  Dit probleem doet zich voor bij de zowel de 32 bit als de 64 bit versie, ik dacht (hoopte) namelijk dat dit eventueel het probleem zou zijn.
  ff By the way.
  Windows niet goed afgesloten? Ik installeer het programma hierover heen. Hoezo niet goed afgesloten. Bovendien start ik de pc koud op met de installatie usb in de port.
  Partities maken / wijzigen? Heb ik niets van gezien. Ik ben in de veronderstelling dat dit niet noodzakelijk is.
  Is het misschien noodzakelijk om de pc vooraf te formatteren?

  groet, Ruben

  • Karel zegt:

   Het moment waarop hij zichzelf uitschakelt varieert. Kan zijn op het moment dat ik de gegevens invul, maar het kan ook gebeuren verderop in het installatieproces.
   Blijft wel vreemd.

   Windows niet goed afgesloten? Ik installeer het programma hierover heen. Hoezo niet goed afgesloten.
   Je installeert niet Linux Mint over Windows heen. Je installeert het ernaast. Linux Mint gebruikt een heel eigen bestandssysteem (ext4) en maakt daarom een aparte partities aan. Maar om die te maken moet de bestaande (windows partitie) wel benaderbaar zijn (en dat lukt niet als hij niet goed is afgesloten). Lees anders eerst wat meer informatie over Linux systeem voordat je aan dit avontuur begint !!!

   Partities maken / wijzigen? Heb ik niets van gezien. Ik ben in de veronderstelling dat dit niet noodzakelijk is.
   Tijdens de installatie heb je waarschijnlijk gekozen naast Windows te installeren. Daarna zag je een venster (met schuifbalk) hoe je de verdeling kon aanpassen. Daar is dus scheiding plaats gevonden van Windows en Linux Mint. Lees anders de handleiding nog eens door.

   Is het misschien noodzakelijk om de pc vooraf te formatteren?
   Niet noodzakelijk maar wel aan te bevelen. Er staat niet voor niets bij beginners fouten dat als je Linux Mint wil proberen je beter (mits mogelijk) geen hoofd of werk computer moet gebruiken. Op die manier kun je de hele schijf formateren en lekker testen en proberen. Lees het deze weblog nog maar eens goed door.

   Succes !

   • Ruben zegt:

    Dank voor de reactie.
    Ik heb niet gekozen, zoals jij stelt, voor installatie naast Windows. Dit is niet eens een optie.
    Als installatietype heb ik de eerste en waarschijnlijk meest “eenvoudige” optie aangevinkt in het installatieprogramma.
    Deze optie is : “1. Wis schijf en installeer Mint.”
    Hierbij staat de volgende Waarschuwing vermeld : “Dit zal alle bestanden op de schijf verwijderen.”
    Verder zijn er nog een drietal opties.
    Optie 2 en 3 vallen eigenlijk onder optie 1.
    Namelijk 2:encrypt en 3:use LVM.
    Optie 4 is “Iets anders. Zelf partities aanmaken of aanpassen. (deze bedoel jij waarschijnlijk. Waarschijnlijk tot doel om 2 OS naast elkaar te kunnen draaien)
    Na optie 1 gekozen te hebben kom ik in nog enkele invulschermen, deze zijn absoluut niet spannend en wijzen zichzelf (verder wordt er dus in het geheel niet gesproken over hardeschijven en partities) . Na invulling begint de daadwerkelijke installatie.
    Het verst dat ik gekomen ben is zo’n 80%. Hij blijft ‘m afkappen.
    Verder vindt ik hierover niets in de handleiding. Ik heb de handleidingen gewoon gevolgd.
    Ik denk dat ik eens een andere variant van Linux ga proberen.

    vr.gr. Ruben

   • Karel zegt:

    Dan heb je inderdaad de juiste stappen gedaan. Ik ben bang dat ik wat berichten door elkaar heb gehaald. Sorry daarvoor.

    Als ik het zo (goed) nalees ga ik toch denken aan de harddisk die nukken heeft. Maar goed, ga eerst een andere distro proberen voordat de schuld in de schoenen van de hd schuift. Voor het zelfde geld is de schijf of usb niet helemaal lekker.

    Succes met het proberen van andere distributies !

    Groeten van Karel,

 109. Casper zegt:

  Help svp!
  Ik heb Linux Mint 17 op USB stick gezet om naast Windows 7 bij Medion te kunnen proberen. IP van mijn computer heb ik vrijgegeven (ipconfig /release) en op dit moment kan ik wel Mint 17 inclusief internet gebruiken maar in Windows 7 heb ik geen internet verbinding meer. Eerst heb ik geprobeerd Mint 17 te installeren van een DVD maar het ging vast dus heb ik dit proces gestopt. Windows 7 begon ook raar doen; wilt niet meer op juiste wijze opstarten. Voor Mint 17 heb ik aparte partitie gemaakt van 30 GB.
  Hoe kan ik de fouten herstellen ?
  Gr.Casper

  • Karel zegt:

   Als je geen internet meer hebt in Windows 7 moet je daar even naar je netwerk instellingen kijken. Daar is veel over te vinden op internet (google).
   Als je het proces gestopt hebt tijdens installatie weet ik niet precies wat hij wel of niet gedaan heeft. Wat ik vermoed is dat je wel al de partities zijn aangemaakt, maar nog niet de opstart loader (grub) is geinstalleerd. Om dit te herstellen kun je opnieuw de installatie starten (zie handleiding her installatie).
   Succes.

 110. Ruben zegt:

  Ik heb een soort van oplossing gevonden.
  Het installatieproces wordt nu wel, bijna, afgerond. Doordat ik de pc niet op de voeding laat draaien doet zich het probleem van het uitvallen van de pc bijna niet meer voor. Ik vermoed dat het te maken heeft met de temperatuur.
  Het installatieproces heb ik nu voor zo’n 99% voltooid. Alleen doet zich nu het volgende probleem voor, ik krijg namelijk de volgende melding.
  Misschien dat jij weet hoe ik dit moet oplossen.
  “Kon GRUB niet op /dev/sdb installeren”
  “Uitvoeren van ‘Grub-install /dev/sdb’ is mislukt.”
  “Dit is een fatale fout.”

  vriendelijke groet, Ruben

 111. Staf Van Houdt zegt:

  Ruben, dat heb ik ook voorgehad. Ik had de USB met Usnetbootin aangemaakt en om de een of andere reden was installatie van de Grub niet mogelijk. Ik heb dan dezelfde versie gemaakt met “imageburner” en het werkte perfect.

  • Ruben zegt:

   Dus de door mij (in de handleiding voorgestelde) gebruikte “Universal-USB-Installer-1.9.5.2” moet ik vervangen door Unetbootin of Imageburner, kan dat wel?
   Ik zal eens wat proberen en hoop dat het werkt.

   vr.gr. Ruben

   • Karel zegt:

    Ik heb goede ervaringen met Unetbootin en Imageburn. Dit betekend niet dat het heilig is natuurlijk. Je kunt dus best andere programma’s gebruiken.

 112. Jento zegt:

  Beste schrijver, Ik heb mint op mijn Asus Eepc geïnstalleerd volgens de handleiding. Het liep allemaal goed totdat de pc opnieuw moest opstarten. Vanaf dat moment heb ik een zwart beeld met een knipperende cursor op ongeveer de derde regel. De pc blijft dood en ongevoelig vppr welk commando dan ook. Ook het terugplaatsen van de USB stick geeft geen resultaat. Het opstarten van de USB stick is gelukt na het installeren van een tooltje die de pc bootable maakte. De pc reageerde niet zo maar op de USB stick ondanks de aanpassing in de opstartvolgorde.
  Heb je nog adviezen voor mij om dit probleem te herstellen. Ik lees graag je reactie hierop.

 113. Wim zegt:

  Goeiedag,

  ik heb momenteel een goed draaiende Linux Mint 13 op mijn computer, naast WinXP.
  Ik heb de voorbije maanden diverse instellingen gepersonaliseerd, software (zowel Linux als via Wine) toegevoegd enz.
  Stel dat ik wil overstappen op LM17 (nieuwe LTS-versie), ben ik dan al mijn instellingen kwijt?
  Of kan met de bestaande backup-tool als herplaatst worden? Ook alle Cinnamon-instellingen ?

  Wim

  • Karel zegt:

   Als je wil overstappen naar Mint 17 is het beste om een schone installatie te doen. Dit betekend inderdaad dat je alles opnieuw moet installeren en instellen. Maar waarom zou je ? Mint 13 heeft nog tot 2017 ondersteuning. Ik zou alleen naar Mint 17 gaan als je hardware niet goed werkt (of beperkt). Uiterlijk is er niet veel veranderd (zijn wel verschillen maar die zijn te verwaarlozen).

   Groeten van Karel,

 114. Rémon zegt:

  Hallo Karel,

  is het ook mogelijk zonder USB stick of DVD schijfje een update te verrichten van Mint 16 naar 17?

 115. Paul zegt:

  Karel .

  Ik wil proberen Mint 13 te herinstalleren over een eerdere versie omdat hij niet helemaal soepel meer loopt.Zit geen XP meer op.
  De xfce gedownload ,maar het Unetboot gebeuren wil niet zo .Het werkt natuurlijk anders dan in XP ,maar er opent GParted met een melding ongebruikt 4,26 mb,met vermelding onbekend schijflabelunetbootin 608bin(als je op info klikt.)

  Hoe kom ik nu op de inst. interface zoals ik die zag bij inst via Windows?

  • Karel zegt:

   Ik begrijp even niet of het nu wel of niet gelukt is met de dvd of usb. Herinstallatie heb ik een handleiding over gemaakt. Lees dat maar eens door en wellicht wordt het duidelijker.

   Groeten van Karel,

 116. Paul zegt:

  De USB laden moet via Unetbootin .Die opende onder XP direct waarna ik de usb kon laden .
  Nu moet ik de Unetbootin kiezen via Linux tab op de Unetb. pag. maar dan geeft hij een download op mijn comp ,maar verder moet het blijkbaar anders . Maw hoe open ik de pga in Linux zodat ik de 811 MB iso van xfce kan plaatsen op de stick?
  Via Gparted geeft hij aan maar wat nu verder te doen?
  [IMG]http://i.imgur.com/coxAI3T.png[/IMG]
  Die 4,26 MB zijn dus van de Unetbootin

  • Paul zegt:

   pga,schrijffoutje,moet zijn:interfacepagina van Unetbootin

  • Karel zegt:

   Unetbootin kun je toch gewoon van softwarebeheer installeren ? En niet vanaf de website ! De werking van Unetbootin werkt hetzelfde als in Windows. Een iso van 811 mb moet op dus op een stick van minimaal 1 gb of een dvd.
   De afbeelding die je laat zien is van gparted en heeft niets met unetbootin te maken. Sorry maar ik begrijp het probleem niet.

   Stap 1: Je installeert unetbootin,
   Stap 2: Download de iso,
   Stap 3: Start unetbootin en selecteer de iso die je gedownload heb. De rest gaat vanzelf.
   Daarna is de usb stick bootable gemaakt en is hij klaar voor gebruik.
   Sorry maar ik kan het niet makkelijker maken.

   Groeten van Karel,

   • Paul zegt:

    Gewoon vanaf de link naar Unetbootin van je eigen website hoor…Bij XP toen ook zo gedaan.Van daaruit de Linuxlink gevolgd, download,vervolgens openen en dan geeft Mint aan dat het via GParted moet.Dan eindigt het bij het screenshot dat ik je stuurde.
    Zo gek is mijn handelwijze niet hoor ,volgde gewoon instructies van je PDF,´Linux Mint 13 op USB´
    Ik wist ook niet dat ie gewoon in Mint zit ,alleen niet in softwarebeheer ,hij vindt m wel in synaptic.

   • Karel zegt:

    De handleiding gaat er ook vanuit dat je nog geen Linux op je computer heb staan !! Maar ik kan je verwarring enigszins wel voorstellen. Maakt ook verder niet uit !

 117. Staf Van Houdt zegt:

  Ik zou eraan toevoegen in stap 3: ….selecteer “diskimage” en blader naar de iso die je……
  Omdat hij een download aangeeft heb je waarschijnlijk “diskimage” niet aangevinkt.

 118. Bart zegt:

  Hoe zit het met de Video Drivers en de Drivers van de geluidskaart, WLAN, LAN, USB enz. van de Laptop waarop ik linuxmint wil installeren?

  • Karel zegt:

   Daar kom je maar op één manier achter en dat is door het gewoon te proberen. Daar is die live modus voor ontwikkeld. Afhankelijk van het merk (HP, Dell Lenovo) computer wordt vaak alles wel in één keer herkend.

   • Bart zegt:

    Dank je wel Karel, zodra het even slecht weer is ga ik er eens lekker voor zitten en het rustig proberen.
    Groet,
    Bart

 119. Ruben zegt:

  Ik had wat problemen met de installatie. Maar uiteindelijk is het toch gelukt !!! De ventilator bleek defect te zijn en de boel zat ook nog eens goed verstopt met stof. Na deze vervangen te hebben en e.e.a. te hebben gereinigd was er geen sprake meer van overhitting (en dus uitval). Dus met succes geïnstalleerd en het bevalt uitstekend !!

 120. Dag Karel.
  Ik heb een iso van mint 16 op DVD gebrand en op fouten gecontroleerd. Alles Oké.
  Ik heb besloten Mint te installeren op een SSD en de HD te laten zitten zodat ik daar later nog gebruik van kan maken. De HD is te vol geraakt om Mint ernaast te installeren.
  Ik heb alles losgekoppeld op het internet en de SSD na. Bij de installatie loop ik vast op een pop-up met de boodschap dat er geen basis bestandssysteem is gedefinieerd. Ik redelijk wat varianten geprobeerd maar ik blijf die melding houden.
  Enig idee? Ik heb het idee dat het een andere, niet Mint, gerelateerde oorzaak heeft en in mijn zoektocht daarnaar kwam ik hier terecht. Dank voor de klare taal.
  Vriendelijke groet Henk.

  • Karel zegt:

   Henk, ten eerste is het jammer dat je voor Mint 16 gekozen hebt. Deze heeft nog maar een maandje ondersteuning. Ik zou voor de nieuwste versie 17 gaan (5 jaar ondersteuning). Tevens is versie 17 gebaseerd op Ubuntu 14.04 waar veel betere ondersteuning voor SSD is.
   Kortom, gewoon even opnieuw beginnen maar dan met Mint 17.

   Succes !

 121. Dank je. Ga ik doen. Zal tezijnertijd laten weten hoe het gegaan is.

 122. Ik heb een hp compaq computer 1.0 G\gb/ddr 400 werkgeheugen. Mint Petra programma. Sommige filmpjes (Holland doc) en graphics werken slecht (slecht beeld: groen paars, op slechts de helft van het beeldscherm) Wat is daar aan te doen please?

  • Karel zegt:

   Het lijkt erop dat het een kwestie is van ontbrekende of geen juiste codecs. Je kunt in het softwarebeheer zoeken op restricted extras for ubuntu. Daarin zitten veel pluginns die je nodig hebt voor het afspelen van film en video. Ook in de vlc speler zitten veel codecs, maar die wordt standaard mee geleverd met Mint.

   Groeten van Karel,

 123. Dank u. Ik ga mijn best doen.

 124. W. van Grinsven zegt:

  Kan ik, zonder verlies van data en geïnstalleerde progs, “upschalen” van Mint 16 naar Mint 17?

  • Karel zegt:

   Het kan wel, maar verstandig is het niet ! In de nieuwe versie zit een hoop verbeteringen onder de motorkap. Een schone installatie is altijd beter.

   • W. van Grinsven zegt:

    OK. Dan gaan we schoon van start.
    Hartelijk dank voor je antwoord.
    Veel succes met je site!

    Groet,
    Wim.

 125. W. Hunselaar zegt:

  Beste Karel,
  Ik heb “google earth” geinstallaeerd op pc met linuxmint 13.
  Het zoomen naar de plaats dieje hebt ingetikt en daarna op “zoeken” klikken ging niet goed.
  Op Ubuntu Forum heb ik de oplossing gevonden:

  Open {Terminal} en kopie de volgende opdracht in:
  sudo gedit /opt/google/earth/free/googleearth

  Dan wordt dit bestand geopend in gedit.

  Zoek dan naar: LD_LIBRARY_PATH=.:$LD_LIBRARY_PATH ./googleearth-bin “$@”
  Vul daarboven de volgende gegevens: export LC_NUMERIC=en_US.UTF-8

  Sla dan dit bestand op.

  Start dan opnieuw Google Earth en dan zal het zoomen goed gaan

  groet

  Wim

  • Karel zegt:

   Bedankt voor de tip Wim ! Ik zal er een handleiding van maken.

   • Staf Van Houdt zegt:

    Bedankt, ik vond maar geen oplossing, de boel draaide steeds naar Afrika terwijl ie de plaats wel juist markeerde. Werkt nu perfect. In Mint 17 heb ik de verandering gedaan via “leafpad”, werkt eveneens.

    grts

   • Paul zegt:

    Google Earth installeert goed ,maar bij het invullen van een plaatsnaam gevolgd door zoeken ,krijg ik de melding dat het niet gaat wegens ´ongeldig HTML verzoek´.

    Is hier in de instellingen wat aan te doen?

 126. Theo zegt:

  Jullie adviseren te kiezen voor de 1e optie (Cinnamon). Nu stond er in de Computeridee van vorige maand dat zij kozen voor Mate, omdat deze iets stabieler is. Ga vanmiddag iemand helpen om Linux te installeren, dus welke kan ik nu het beste nemen. Persoon werkt op zijn werk met Win7

  • Karel zegt:

   Theo, als de computer het hardware matig toe laat zou ik voor Cinnamon gaan. Mate is meer voor wat zwakkere computers (hardware matig) en gebaseerd op de oude gnome werkomgeving. Cinnamon is nu helemaal zelfstandig en kunnen wel bugs in zitten (gnome is al jaren oud en cinnamon niet). Ik zelf heb nog nooit problemen gehad met cinnamon maar dat is wel hardware afhankelijk. Op sommige computers loopt hij als een speer, en op de andere weer niet. Heeft alles met de drivers te maken uiteraard.
   Mijn tip is dan ook “test hem goed uit voordat je hem installeerd”.
   Voor beginners raad ik geen dual boot aan en vooral als het om een hoofd of werk computer gaat. Ik zeg altijd “leer eerst ermee werken op een aparte computer, en installeer hem dan naast Windows”. Niet iedereen heeft de luxe dat weet ik, maar het is dan ook maar een advies. Vaak als je eenmaal gewend bent aan Mint dan heb je Windows eigenlijk niet meer nodig ha ha.

   Groeten van Karel,

 127. Theo zegt:

  Bedankt Karel. Het is een oude PC waarop nog XP staat. PC zal voornamelijk alleen gebruikt worden voor email en internet.

  • Karel zegt:

   Windows XP gebruiken en internet is vragen om problemen (er zijn nog zoveel beveiligings-lekken die niet gedicht meer worden). Ik raad het niet aan ! Gewoon afscheid nemen van XP.

   Groeten van Karel,

   • Theo zegt:

    Misverstand. Het ging er om Cinnamon of Mate omdat het een oude pc is. Heb inmiddels wel al begrepen dat PC voldoet aan de eisen om Cinnamon te gebruiken.

 128. Bob zegt:

  Hallo, Ik heb Mint 16 geïnstalleerd, maar mijn scherm van 1600×900 wordt niet automatisch geaccepteerd. nu moet ik iedere keer als ik opgestart heb, mijn scherminstellingen veranderen met in console te zetten:
  cvt 1600 900
  xrandr –newmode “1600x900_60.00” 118.25 1600 1696 1856 2112 900 903 908 934 -hsync +vsync
  xrandr –addmode VGA1 “1600x900_60.00”

  ik heb het al eens met dat xorg. bestand geprobeerd (aangeraden op internet), maar dan krijg ik een zwart scherm en kan ik helemaal niets meer met de computer.
  Ik heb ook al eens gekeken of het misschien aan de driver ligt, maar ik heb volgens mij de nieuwste driver.
  Als ik het beeldscherm op 1600×900 heb staan loopt het beeld links net iets van de monitor waardoor ik, als ik een programma links boven heb staan net de eerste letters met niet kan lezen.
  Lastig
  Ik heb een compaq sg2-110nl.

  Wie kan me helpen?
  Bob Horjus

  • Karel zegt:

   Hallo Bob,
   Ten eerste is het jammer dat je versie 16 hebt genomen. Dit is een tussen versie en heeft bijna geen ondersteuning meer. Versie 17 (vijf jaar ondersteuning) is in juni 2014 uitgekomen en heeft meer ondersteuning voor nieuwe hardware (dus ook video). Ik weet natuurlijk niet of alle problemen verdwijnen maar proberen kan geen kwaad nietwaar ?

   Succes !

 129. Bob zegt:

  Maareh Karel….
  ik lees dat mogelijk mint 13 een betere keuze is, omdat mijn computer al een jaar of 3 oud is en 13 minder ‘zwaar’ is.
  en
  Kan ik een andere versie gewoon ‘over’ mint 16 heen zetten (zoals bij een update van thunderbird bijvoorbeeld kan? of gaat hij die hele partitie opnieuw formatteren zodat ik al mijn data kwijt ben? en dus ook alle programmaś er opnieuw moet opzetten?

  • Karel zegt:

   Dat je computer 3 jaar oud is maakt niet zoveel uit. Mijn laptop is veel ouder en daar loopt Mint 17 als een zonnetje op (intern geheugen is belangrijk, hoe meer hoe beter). Je kunt met een live dvd/usb goed testen of je systeem lekker loopt of juist niet. Dat sommig (oudere) randapparatuur beter werkt met ouder versie is wel lastig, maar niet onoverkomelijk.

   Als je omlaag gaat qua versie moet je inderdaad helemaal opnieuw beginnen. Ik adviseer het altijd om opnieuw te beginnen als je overstapt op een nieuwe of oudere versie te gaan. Met versie mint 13 kun je nog tot 2017 vooruit, en mint 17 nog vijf jaar.

   Groeten van Karel,

 130. Tom zegt:

  Karel,
  Ik heb mint13 xfce Maya geïnstalleerd. Ik had de verkeerde toetsenbordinstelling gekozen.
  Ik kwam erachter dat ik dit kon veranderen met -Lxkeymap- maar hoe kan ik die verandering bewaren en opslaan.
  Na elke opstart moet ik weer de juiste toetsenbordinstelling via -Lxkeymap- instellen?

  • Karel zegt:

   Ik heb gezocht op google en hier staan wat oplossingen voor je (wel Engels).
   http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2130981

   • Tom zegt:

    Karel,
    Bij deze een update over mijn probleem met de toetsenbord indeling.
    Zoals ik aangaf had ik de verkeerde toetsenbordindeling ingesteld tijdens de installatie van Mint 13 Maya.
    Bij deze wil ik even aangeven hoe dit uiteindelijk door mij opgelost is.
    Ik had verschillende oplossingen geprobeerd zoals via -LXkeymap- maar daarvan bleven de instellingen niet bewaard.
    Ik heb ook de oplossing geprobeerd zoals via bovenstaande link door jou gevonden.
    en die werkte in eerste instantie maar was zo lastig te gebruiken vanwege de enorme hoeveelheden mogelijkheden dat ik niet goed wist welke ik moest kiezen en toen met een totaal verkeerde indeling kwam te zitten waardoor het nog slechter werd.
    Ik wilde toen ten einde raad maar een herinstallatie doen maar heb toen eerst nog maar eens goed gekeken in het menu en kwam toen in het startmenu van Mint 13 onder -instellingen- de term -toetsenbord- tegen.
    Hierop geklikt opende een venster en onder de tab, -indeling- kon ik het toetsenbordmodel alsook de toetsenbord indeling instellen op -Engels(US)- en sindsdien werkt het allemaal zoals het moet.
    (zucht)
    Het lijkt achteraf wel suf en dom maar ter verontschuldiging van mezelf wil ik toch opmerken dat het overstappen van een bekend OS (nl Windows) naar een toch heel ander OS (linux) in dit geval toch wel de nodige onzekerheid met zich meebrengt.
    En de grote variëteit in Linux distro`s, modellen en soorten maakt het niet eenvoudiger om een oplossing te vinden voor een probleem. voor elk probleem zijn er ook verschillende oplossingen en soms gelden de oplossingen niet voor elke distro of variatie.
    En ook als het wel de goede oplossing is dan nog zijn er weer andere menu-items en wegen om de oplossing te bereiken.
    Dit maakt het werken met Linux voor een newby niet echt eenvoudiger.
    Maar des te meer waardering voor deze site van je waar ik uiteindelijk nog de meeste steun aan heb gehad.
    (Al is het ook hier niet altijd eenvoudig om op de verschillende reactiemogelijkheden je eigen reactie terug te vinden 🙂 )
    Bedankt en ik hoop dat mensen die het zelfde probleem tegenkomen aan mijn oplossing een steun hebben.

    Met vriendelijke groet,

    Tom

   • Karel zegt:

    Bedankt voor de terugkoppeling Tom.
    Ik begrijp je frustratie als newby Linux gebruiker. Het zou een stuk eenvoudiger zijn als je een computer kon kopen waar Linux al op staat en gewoon werkt (zoals je Windows computers kan kopen). Helaas zijn die mogelijkheden beperkt.
    Ik denk dat als mensen zelf nog Windows op hun computer moeten installeren als je hem gekocht hebt (zoals vroeger) dat er dan lang niet zoveel mensen Windows zouden gebruiken.

    Groeten van Karel,

 131. Jim zegt:

  Ik heb net Linux Mint 17 Qiana geïnstalleerd naast Vista maar de letters van de menu’s zien er niet uit. Streeperig en moeilijk leesbaar. Dat is overigens vrijwel alleen bij de menu’s en de menubalk onder aan. Ik kan maar niet vinden waar ik dat eventueel kan aanpassen.
  Een ander punt wat me opviel is dat met het Libreoffice pakket bij het opslaan geen newerkt locaties zie, zoals de NAS, maar als ik via het bestandssysteem een doc uit de NAS open zie ik dat wel met PUBLIC. Is daar ook iets mee in te stellen?

  • Karel zegt:

   Onleesbaare letters geeft ik vaak de schuld van de video driver. Kijk of er dus een update is en zoek op google of er meer mensen zijn die dezelfde problemen zijn.
   Wat betreft libre office zou ik het niet weten. Ik gebruik het te weinig om hier wat nuttigs over te vertellen.

 132. whunselaar zegt:

  Hallo Karel,

  Ik wil via mijn laptop met Linux-Mint-13-Maya afdrukken maken op mijn printer die is aangesloten op mijn desktop. De desktop is via een kabel aangesloten op de router, de laptop is aangesloten op router via wifi.
  Op de desktop draait Xubuntu er hier staat de HP-deskjet-1050 printer die is gekoppeld met een usb-kabel op desktop, ook heb ik een “netwerkprinter” geïnstalleerd via “afdrukbeheer.
  Op de laptop heb ik ook de netwerkprinter geïnstalleerd via http://localhost:631/printers. De cups zijn gevonden via “zoeken of er een printer is aangesloten”.

  Nu wil ik een print maken via mijn laptop. Ik kies de netwerkprinter, het document wordt verstuurd, ik zie wel wat bewegingen naar de printer, maar even later zeg de laptop:
  Geen verbinding met de printer, hij is niet aangesloten.

  Hoe moet ik dit aan de praat krijgen?

  • Karel zegt:

   Ik zal na mijn vakantie eens erin duiken.

   • Wim Hunselaar zegt:

    Hoi Karel,

    Ik ben ondertussen uit het probleem.
    Op het verkeerde been gezet met de instelling van de printer op de desktop.
    Na vele pogingen ben ik eens gaan snuffelen in “HP-Device-Manager”, daar zie ik de gegevens van de op de usb poort aangesloten printer.
    Via tablad “Actions” naar de regel: “View printer and Device Information, klik hierop en dan opent het menu-blad “Device Information”, ga nu naar tabblad “naam van de printer” in mijn geval is dit Deskjet-1050-J410-series, klik hierop en ga dan naar regel 22, hier zie je de uri voor de printer. Dit heb ik ingevuld met ipv “localhost:631” het IP adres dan ik in de verbindingsinformatie kan terugvinden.

    Hierna worden de testpagina’s afgedrukt.
    Heb in de “Firewall-instelingen” de poort 631 ingesteld.
    Vanaf de laptop en de smartphones worden nu afdrukken geaccepteerd en uitgevoerd.

    groet

    Wim

   • Karel zegt:

    Bedankt voor je antwoord. Misschien hebben andere hier ook wat aan !

 133. Xavier zegt:

  Beste,
  Moet je altijd gebruik maken van de usb stick voor op te starten?
  Want ik kan zonder usb niet kiezen tussen XP of linux?
  Als je gëinstalleerd hebt om te werken naast XP, hoe kan je dan overschakelen naar altijd linux?
  Als ik wil updaten vraag ie een paswoord maar blijkbaar herkent hij het niet of heb ik me vergist,
  hoe kan ik dat opnieuw instellen?

 134. Ruben zegt:

  Dag,
  Tijdens het updaten van Ubuntu 14.04LTS krijg ik de volgende foutmeldingen:

  * Fout http://ppa.launchpad.net trusty/main i386 Packages
  404 Not Found
  * W: Ophalen van http://ppa.launchpad.net/kernel-ppa/ppa/ubuntu/dists/trusty/main/binary- i386/Packages is mislukt 404 Not Found
  * E: Some index files failed to download. They have been ignored, or old ones used instead.

  Oplossingen die al geprobeerd zijn:
  1. Andere server kiezen;
  2. in het tabblad other software diverse ppa’s uitzetten (deze worden dan niet geupdate) en dan updaten zodate i.i.g. de eigen software van Ubuntu geupdate kan worden.

  Ik hoop op een meer structurele oplossing.

  groet,

  Ruben

 135. Sven zegt:

  Hallo Karel,

  Door het lezen van deze site heb ik besloten Mint 17 (voorlopig) naast windows te laten draaien om er zo meer bekend mee te raken. Nu heb ik de “Live” variant via USB draaien en het ziet er prettig uit. Ik loop enkel tegen het probleem aan dat ik geen internet/netwerkverbinding krijg. Het gaat om een bekabelde aansluiting. Kun jij mij op weg helpen…? Want liever installeer ik de definitieve versie…maar zonder internetverbinding ben ik genoodzaakt in windows te blijven hangen, voorlopig.

  Grtz. Sven

  • Karel zegt:

   Sven, je hebt zeer waarschijnlijk te maken met de hardware die niet herkend wordt (je netwerkkaart). Erg lastig uiteraard. Zoek eens op google met merkt + Type en Ubuntu en kijk wat andere voor oplossing hebben. Ik heb zoiets ook mee gemaakt en kon op internet gewoon de drivers vinden en downloaden op usb stick. Daarna kon ik alles normaal update etc.

 136. whunselaar zegt:

  @ Karel en Sven,

  Kijk eens of de BIOS van de pc moet upgrade geworden.
  Heb ik ook vaak uitgevoerd voordat ik Linux-Mint heb geïnstalleerd op een oude XP computer.
  Daarna ging de installatie goed.

  groet

  Wim

 137. Jan Bouma zegt:

  Hallo, Ik heb al Linux Mint Quiana op mijn HP Pavilion geïnstalleerd. Windows kan ik niet meer starten. Af en toe loopt de PC vast bij het internetten. Dat had ik niet onder Petra. Hoe kan ik de Bios upgraden onder Linux?
  JKB

 138. whunselaar zegt:

  @ Jan,

  Staat XP nog op je HP Pavilion?
  Zo ja, kijk dan op [http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=nl&lc=nl&dlc=nl&docname=c00131948].

 139. Jan Bouma zegt:

  Nee, helaas, XP staat er niet meer op.

 140. Jan Bouma zegt:

  Wim, dank je wel. Ik had al soortgelijke sites bekeken. Ziet er nogal ingewikkeld uit; dus zodra ik tijd heb ga ik dat eens rustig bestuderen. Op de HP site lijkt het of de laatste Bios alleen een fout herstelt die te maken heeft met het feit dat er geen PS2 apparaat (oude muisaansluiting?) is aangesloten. Misschien sluit ik nog een extra muis op die manier aan en kijk of het probleem misschien over is. Verder vraag ik me af of ik nog ergens een windows opstartschijf heb liggen, zodat ik misschien toch een .exe Bios zou kunnen uitvoeren. Ik meld tzt wel wat de ervaringen zijn.
  Met vr gr JKB

 141. RB zegt:

  Hallo Karel,

  Ik ben inmiddels alweer een tijdje bezig om Mint 17 op een oude XP computer te installeren.
  Omdat de cd-rom speler defect is probeer ik de installatie via een usb-stick uit te voeren.
  Ik heb de ISO via de aan wijzigingen met UNetbootin op een usb-stick gezet.
  Het menu wordt vervolgens weergegeven maar welke optie ik ook probeer hij loopt telkens vrijwel direct in het begin al vast. Wanneer ik in compatibility mode start dan volgen er 2 regels die zijn opgestart en vervolgens is mijn hele scherm gevuld met ………………… (punten dus) en gebeurd er verder niets meer. Ik heb een aantal opties geprobeerd die ik hier ben tegengekomen (op tab drukken en extra commando invoeren) maar dit helpt niets. Op een oude laptop start mint echter in een keer probleemloos op met dezelfde usb-stick.
  Weet jij wat het probleem kan zijn en wat ik nog kan proberen?

  • Karel zegt:

   Bekend probleem hoor. Het is gewoon een kwestie van slechte ondersteuning van de hardware (videokaart of netwerk & wifi). Dit ligt niet aan Mint of Ubuntu maar aan de leverancier van de computer. Die vertikken het om stuurprogramma’s te maken voor Linux.
   Maar je kunt zoeken met Google op merk + type + Ubuntu. Kijk dan maar eens naar de resultaten en met een beetje geluk staat de oplossing er ook bij (zo doe ik het ook). Op deze weblog staan er al een aantal oplossingen van bekende hardware problemen.

   Succes.

 142. Ruben zegt:

  Mijn pc draaide prima, totdat ik de benodigde update uitvoerde.
  Nadat ik de pc normaal had afgesloten (dus eerst even een update uitgevoerd) en de volgende dag opstartte gebeurde het, een Kernel Panic.
  Nou is mijn vraag: Hoe los ik dit duurzaam op ?
  Ik weet wel dat ik door ingedrukt te houden tijdens het opstartproces ik in het Grub-menu kom en kan kiezen uit voorgaande kernel versies. Hierdoor was het toch nog voor mij mogelijk om toegang tot mijn pc te krijgen en e.e.a. te “redden” van mijn hardeschijf.

  groet,
  Ruben

 143. Ruben zegt:

  Stel nou dat mijn hardware gewoon niet compatible is met de nieuwere kernel versies en ik dus genoegen moet nemen met een oude variant, loop ik dan een veiligheidsrisico?
  Stel dat dit het geval is zijn er dan Linux LTS versies die wel goed draaien op verouderde hardware (en veilig zijn). Ik dacht trouwens dat dit de grote kracht was van Mint/Ubuntu, ik bedoel dus dat verouderde hardware geen probleem zou zijn voor het goed, stabiel en veilig functioneren van het OS.

  Trouwens bedankt voor de snelle reactie.

 144. Rick zegt:

  Hallo,
  Kan iemand mij helpen want ik krijg de keus niet Windows 7 te behouden, maar alleen te vervangen…
  Mvg

  • Karel zegt:

   Wat er waarschijnlijk aan de hand is dat je teveel primaire partities heb. Ik vermoed een C: en een D: schijf, een partitie voor systeem recover en vanaf Windows 7 is er ook een partitie voor virtual geheugen. Dan zit je op 4 en kan Linux er niet veel mee. Je zult er dus ééntje moeten verwijderen (d: ??). Ik weet dat o.a HP machines standaard zo worden uitgeleverd. De d: schijf staat data op wat na backup gewoon kan verwijderd worden.

   Succes !

 145. Adje zegt:

  HALLO Karel

  Na een tevreden overstap naar Linux mint heb in ook nog op een heel oude laptop Lubuntu
  geinstalleerd om wat te mailen en te internetten. ( en wat te vertrouwd te raken)
  Het werkt allemaal, tijdens de installatie xp er totaal af maar bij gebruik blijkt dat met geen mogelijkheid internet te verbinden is met de lan pc kaart. wat bij xp geen enkel probleem was.
  Internet afgezocht alle mogelijkheden uitgeprobeerd maar geen verbinding.

  Is er nog hoop.

  Oude Toshiba PC lan kaart model 3 com 3CCFE574BT werkte altijd perfect.

  • Karel zegt:

   Ik zou proberen na te gaan wanneer het nog werkte. Voor een update misschien ?
   Wat soms ook werkt is: je pc uitzetten en stekker eruit halen. Dan weer op de aan knop drukken en kijken of het lampje even oplicht. Daarna weer de stekker erin en aanzetten. Het klinkt gek, maar ik heb dit al heel vaak toegepast met succes.

   Succes !

   • adje zegt:

    Bedankt voor je snelle reaktie.

    Dit heb ik al meerde malen gedaan.
    Bij Mint was het probleem unblock wlan e.d. en rfkill dus ik dacht dat daar het probleem zou zitten.

 146. BMWPiet zegt:

  Alles draait hier nu softwarematig, op printer en DVD drive na. Ook veel pakketten opgehaald en to-do lijst van Pjotr gedaan

 147. Theunis Henri zegt:

  heee
  waae kan ik de cd of dvd vinden van linux mint voor installatie op pc
  in welke winkels

 148. Remn zegt:

  Dag Karel,
  Ik heb een bestand gedownload buiten het sofware beheer van Linux. Dus via internet.
  Het is een Tar.gz bestand. Hoe ga ik dit openen?
  Ik hoor het graag!
  Groet Remon

  • Karel zegt:

   Remon, wat of waarvoor wil je dit gaan gebruiken ? Linux Mint/Ubuntu werken standaard met “deb” bestanden die je kunt openen door erop te dubbelklikken (zoals in Windows met “exe” bestanden). Weet wel zeker van je zaak want er kan altijd iets mee liften met een bestand buiten het softwarebeheer (garantie tot de deur). Maar als het van een vertrouwde partij komt kan het natuurlijk wel (gezond verstand gebruiken).
   Tar.gz zijn ingepakte bestanden. Na uitpakken moet je vaak nog het één en ander kopieeren/verplaatsen en activeren in de terminal. “deb” bestanden doet dit automatisch.

   Groeten van Karel,

 149. Remon zegt:

  Het gaat op Popcorn Time. Wellicht bekend.
  Totaal andere vraag, als je het prog wilt verwijderen, hoe gaat dat?

 150. Remon zegt:

  Draait inmiddels als een trein!

 151. Michel zegt:

  Ik ben nu al 2 dagen aan het proberen om Linux mint te installeren. Iedere keer loopt het spaak bij het aanmaken van parotitis. Ik ben radeloos. Wie kan mij helpen?

 152. Bjorn zegt:

  Ik heb een DVD gebrand met daarop Linux mint 13.
  ik heb de boot instellingen zo gezet dat deze via de DVD opstart.
  maar wanneer ik de computer hiermee probeer op te starten krijg ik een melding dat het niet mogelijk is om daarvanaf op te starten. in de boot instellingen staat er dat deze beschikbaar is.
  wat nu

  • Karel zegt:

   Heb je de dvd ook in een andere computer getest ? En doet hij het dan wel ? Het komt wel vaker voor dat een dvd niet goed is of te snel is gebrand (4x speed is het veiligste).
   Anders zou ik het ook niet weten.

   Succes.

 153. P. Buitendijk zegt:

  Ik had de ISO op een DVD- RW gebrand, daar startte Mint niet op. Dezelfde ISO wel op een DVD -R.

 154. Bjorn zegt:

  ik heb de dvd gebrand met 4x speed.
  op andere computer nog niet getest

 155. Vincent zegt:

  Sinds gisteren heb ik Linux mint op de laptop geinstalleerd werkt perfect en supersnel.. Zit wel met een zeer vervelend probleem en ik ben gewoon nog te onervaren met linux wat dat betreft..

  Ik wil Popcorn-Time op mijn laptop zetten. Ik ben naar de website van Popcorn-Time gegaan heb de versie voor Linux gedownload. Pak het bestand uit met de archive en ga dan naar de map waar de bestanden staan.. Wanneer ik op het uivoerbare bestand klik om dit uit te voeren gebeurd er dus helemaal niks.. Heb dat ook al met andere programma’s gehad.. Graag wilde ik weten hoe dit op te lossen.. Ik gebruik Linux Mint Maya..

  Gr,
  Vincent

 156. Piet zegt:

  Hallo, Vincent
  Ik draai 1,5 jaar met Linux op 2 pc`s. Jouw vraag:
  Linux werkt met pakketbronnen en niet via het downloaden via websites (alleen als het ECHT niet anders kan ga ik naar een website).
  Linux werkt met pakketbronnen, daar staat alle, goedgekeurde software voor Linux in.
  Dat is bereikbaar in je menu via Beheer/Softwarebeheer.

 157. Peter zegt:

  Ik heb alles geprobeerd maar hij blijft zeggen “èr is op de computer geen ander besturings- syteem“““ gevonden.ik heb een acer xc-605 met windows 8.1.ben 1 keer doorgegaan maar moest toen heel de comp. terug zetten naar fabrieksinst. en was mijn recovery management kwijt.Hoe kan het nou dat hij geen ander best.syst. ziet.weet iemand dat.bij voorbaat dank.

  • Karel zegt:

   Ik denk dat je UEFI instellingen moet veranderen. Dat is de nieuwe BIOS sinds Windows 8 op de markt is. Als dat ingesteld staat kun je geen enkel ander OS systeem installeren.
   Zoek maar eens op Merk & Type + diable UEFI op google (youtube?) en dan zul je zien dat er vast wel iemand dit al gedaan heeft. Daarna zoeken op je merk + type + ubuntu en dat moet het vast lukken.

   Groeten van Karel,

 158. Peter zegt:

  Oke Karel dat ga ik proberen.Bedankt voor je snelle antwoord.Groetjes Peter.

 159. Martijn zegt:

  Ik probeer Mint te installeren maar kom er niet uit met het maken van de partitie, kan wel een partitie maken maar dan vraagt ie om een boot iets….

 160. alfonsoo zegt:

  Beste Karel,
  heb xp vervangen voor Linux mint 17.1 op een e-machine van asus. Alles werkt naar behoren ook wifi.
  De computer word enkel gebruikt door mijn broer voor het spelen van spelletjes, zoals Mahjong.
  Dit spel word web-based gespeeld. Dit spel geeft nu aan dat Firefox outdated is en opgewaardeerd moet worden, dit heb ik geprobeerd ,maar een update die wel te downloaden is ,kan ik niet installeren, wat nu te doen? Is het mogelijk om Firefox geheel opnieuw te installeren, zo ja, hoe doe ik dat dan.
  Bedankt alvast voor het antwoord.

  • Karel zegt:

   Installeer gewoon Google Chrome via Internet. Je krijgt dan een ‘deb’ bestand aangeboden die je kunt uitvoeren en installeren. Firefox wordt niet of slecht bij gehouden,vooral flash.

 161. Franny zegt:

  Heb een tijdje geleden een prettig gestoorde site gevonden waar ook een deel aan Linux Mint in verwerkt: https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/07—onder-andere/05—linux.
  Heb er zelf erg veel aan gehad. Het is wel voor personen met een technische basis!
  Mogelijk heeft iemand anders er ook wat aan

 162. Linus Straub zegt:

  Een vraagje. Aankomend weekend wil ik Mint installeren op mijn laptop en MS Windhoos compleet vervangen. Als ik de handleiding hierboven lees is het simpel.
  Nu heb ik onder windows een stamboomprogramma die werkt onder Windows en Mac OS (met windows-emulator). Bestaat er een foefje om mijn windows stamboomprogramma te laten werken onder Mint ?

  Met vriendelijke groet, Linus

  • Karel zegt:

   Wine is een Windows emulator maar werkt niet altijd even goed. Probeer eens van te voren te zoeken (Google) op de naam van het stamboom programma + Ubuntu of Mint, vaak krijgt u dan wel de antwoorden te zien of het wel of niet gaat werken.

   Succes !

 163. toine zegt:

  de dvd heb ik nu , en ja ik wil linux installeren.
  heb in windows 2 partities C en D,
  de D is leeg is 140 gb dus groot genoeg, maar als ik wil installeren , zie ik de \D schijf niet direct terug.

 164. Kurturt zegt:

  Hoi Karel ik ben in het bezit van een HP G5261be-m met volgende systeem vereisten/
  classificatie 3,3 windows prestatie. Processor AMD Athlon ™ IIx 220 processor 2.80 GHz
  geïnstalleerd geheugen (RAM) 3,00GB (2,75GB beschikbaar)
  Type systeem 64 Bitsbesturing.
  Ik wil overstappen van Windows7 naar Linux mint 17.1 (ik weet uit ervaring dat Linux beter is) nu is de vraag: welke versie kan ik best nemen voor deze PC.
  Ik wil wel even vernoemen dat ik al enkele malen heb getracht een live boot usb te maken maar die staan vol errors en broken files, ook krijg ik ze niet opgestart via de Boot menu.

 165. spideywestland zegt:

  Hallo Karel,

  Na de laatste update van LM 17.1 Rebecca werkt pipelight/sliverlight5.1 niet lekker met Firefox.
  Ik kan geen IPTV meer bekijken.
  Als ik de details bekijk lijkt alles wel goed te zijn ingesteld.
  Maar zodra ik de website “Multisceen TV”
  opstart krijg ik de melding dat het systeem niet geschikt is.

  Is de oorzaak door de opgehaalde ppa ontstaan
  Of wordt er iets door de firewall tegengehouden omdat het kanaal wat ik kies niet opgehaald kan worden.

  2 weken geleden werkte het programma wel goed.

  Ik ben benieuwd.

  Wim ter Haar

 166. Dekie Guido zegt:

  Als je de boot volgorde van je systeem in de setup kan wijzigen kan je linux installeren op een afzonderlijke hard disk en de grub bootlader op dezelde linux schijf plaatsen.

  Linuxmint 17.2 geeft je de mogelijkheid om iets anders te doen, d.w.z. niet installeren naast een oude Windows versie, en om de schijf te kiezen voor de grub loader. Kies voor de grub loader de linux schijf. De loader op de Windows schijf wordt dan niet overschreven. Je kan na installatie vanop de linux schijf opstarten in linux of Windows. Of via de setup van je pc overschakelen op opstarten van de Windows schijf.

  Op removable hard disks kan je zo verschillende besturingssystemen installeren en uitproberen/gebruiken zonder dat een andere installatie verloren gaat. Vooral bij een OEM windows installatie zonder DVD kan het anders knap vervelend worden. Het hele opzet werkte ook met een usb 20GB schijfje voor mijn labtop.
  Het herstel van een moderne labtop steunt vaak op een recovery partitie. Vernietig of overschrijf die niet wan dan rest je enkel nog een linux labtop. Tenzij dat de bedoeling is.

  Beide installaties, op desktop en labtop, verliepen vlekkeloos. Zelfs mijn ingebouwde DVB-T kaart werkte onmiddelijk met VLC. Het enige wat ik echt mis in linux is goede programma’s om foto’s te bewerken. GIMP lijkt sedert jaren niet meer te evolueren en ondersteunt geen 16 bit. Een goede rawconvertor op het niveau van de windows versies is niet te vinden.

 167. lex zegt:

  Beste, hartelijk dank voor de duidelijke uitleg ! Nu rest er mij enkel nog een vraag ivm drivers, laat me even de situatie schetsen. ik heb onlangs debian 8 geïnstalleerd maar had problemen voor mijn wireless drivers( zowel interne kaart als externe usb adapter.), alsook mijn grafische drivers zijn niet geïnstalleerd! Resultaat ; een laptop met Debian8, geen internet en een scherm met strepen… Zijn er meer drivers bij de linux mint versie dan bij debian ? Ik kan wel dualbooten en op men andere distro heb ik niets van ergernissen gehad voor de installatie ( Parrot Sec 1.9 CyberLizard). Any help would be much appreciated !

  Alvast bedankt voor je tijd.

  Mvg Lex

  • Karel zegt:

   Debian is de koning van Ubuntu en Mint. Helaas minder hardware ondersteuning maar wat draait doet het ook heel goed. Ubuntu en Mint hebben veel meer hardware ondersteuning en het is zeker de moeite waard om het te proberen.
   Ik zou zeggen, maak een schijf of usb stick en probeer het in de live mode.

   Groeten van Karel,

 168. Jan Weterwout zegt:

  Ik ben in het bezit van een Dell XPS 17 met 2 aparte harde schijven van elk 500GB. Als ik op deze machine Linux MInt CInnamon wil installeren neemt Linux dan de beide schijven automatisch over of kan ik hier op problemen rekenen?
  De installatie op een Acer netbook van Linux mint verliep met 2 vingers in de neus. Klasse!

  • Karel zegt:

   Het antwoord is ja en nee. Tijdens de installatie kies je juiste (2e schijf) en daarop wordt dan Mint geinstalleerd. Maar om Mint te starten zal de opstart mogelijkheid moeten worden veranderd. Tijdens de installatie zal hij dus de bootloader veranderen/aanpassen en dat zit op de eerste harde schijf.

   Groeten van Karel,

 169. Rob zegt:

  Ik ben in het bezit van een Compaq loptop, vandaag Linux mint geinstaleerd via DVD.
  alles perfect verlopen en werkt inderdaad zeer vriendelijk.
  Alleen werkte Haupage wintv niet meer dus wilde Windows vista terug erop zetten.
  Nu krijg ik melding dat schijf geen NTFS schijf is?
  Schijf in andere computer gezet als 2e schijf maar krijg schijf niet te zien.
  Wat heb ik verkeerd gedaan?
  groeten Rob

 170. ten Haaken zegt:

  Ik heb Linux Mint Maya 13.2 geïnstalleerd en zou willen opwaarderen naar Linux mint 17.2. Heb daarvoor al een dvd gemaakt met iso bestand. Deze werkt ook, maar durf nog niet te installeren omdat ik er niet zeker van ben of mijn oude versie dan wel vervangen wordt (wat ik zou willen), en en niet dat er nog een extra versie geïnstalleerd wordt. Daarom de vraag kan deze 17.2 versie installeren en wordt dan 13.2 automatisch vervangen?
  Groeten Henk

 171. Tone zegt:

  Hallo, ik heb windows xp er totaal afgehaald. nu wil linux mint cinnamon 17.1 installeren (alles gedaan zoals jij beschreven hebt. zowel usb als cd) maar als is de usb of cd erin doe herkent de computer deze niet. Bios heb ik al veranderd. Wat doe ik fout?

 172. Hallo Tone, heb je wel de iso file op de dvd gezet! Als dit is niet dan kan het ook niet starten. Ook al je BIOS heb ingesteld als start1 CD-Rom. De file dus branden als image!

 173. kenneth zegt:

  beste karel, ik heb linuxmin 18 gedownload en heb alles gedaan zoals vermeld. Wanneer ik download krijg ik een zipfile maar zie geen iso. Hoe krijg ik de isofile ?

 174. kenneth zegt:

  Beste Karel of andere lezer; ik heb net linux mint 18 gedownload en die komt als zipfile. als ik die uitpak zie ik geen iso file dus kan niet verder om die op mijn stick te zetten (ik heb universal usb gedownload daarvoor). wat doe ik fout? ik heb windows 10

 175. kenneth zegt:

  ik heb mint 18 cinnamon gedownload voor de live USB. Ik krijg een zip file maar zie geen ISO file. Wat doe ik fout? ik heb ook universal usb installer gedownload(die herkent mijn usb ingang niet) . Misschien moet ik erbij vermelden dat ik windows 10 heb..

 176. kenneth zegt:

  Ik heb cinnamon 18 gedownload voor een live usb te maken. Ik zie alleen geen sio file om via de univeral usb installer te kopieren. Wat doe ik fout? Daarnaast herkent de univeral usb installer de usb poort ook niet. Ik heb windows10; heeft dat er iets mee te maken?

 177. Christel zegt:

  Ik heb alles op USB gezet en net mijn laptop opgestart.
  Firefox was automatisch al geïnstalleerd.
  Dus ik wilde meteen op internet, maar de pagina kon niet worden geopend, de wifi werd niet gevonden.

  Ik heb alle knopjes gehad, maar ik kan ergens vinden hoe ik de wifi kan selecteren zodat de laptop op wifi kan. Alle tips zijn welkom!

 178. plop zegt:

  Klare taal!
  Ken goed mijn weg in Windows, maar Linux is ander paar mouwen.
  Geweldig dat jij het omzet naar mensentaal, want de typische Linux-fanaat verstaat niet dat niet iedereen tijd en zin heeft om heel het Linux verhaal te doorgronden …
  Ik wil gewoon Netflix en films kunnen kijken op de pc zonder alle tech specs van Linux van buiten te leren.
  Jou site stelt het duidelijk voor en was enorme hulp!

  Hartelijk dank!

 179. Bunga Tjengkeh zegt:

  Ik heb net Linux 17.1 geïnstalleerd. Als laatste vraagt hij of ik systeem wil herstarten. Ik heb de DVD eruit gehaald en opnieuw opgestart. Nu zie alleen links bovenin een liggend streep en voor de rest doet hij niks. Wat doe ik verkeerd ?

  • Karel zegt:

   Hallo,
   Wat vervelend dat het niet direct wil werken. Er kunnen een paar dingen gebeurd zijn waardoor dit zo gegaan is. De meest logische reden is dat de bootloader van Microsoft de boel geblokkeerd heeft. De bootloader van Linux (grub) kan dan geen wijzigingen aanbrengen. Meer info hierover kun je vinden op mijn weblog bij FAQ.
   Wat ook kan is dat het wegschrijven van de GRUB (bootloader Linux) niet goed is afgerond. Dit kun je oplossen door het opnieuw uit te laten voeren. Ook hier kun je informatie over vinden bij FAQ.

   Succes !

 180. Eric zegt:

  Zeer duidelijke handleiding. Ook al ben je een leek wat computers betreft kan je het met deze handleiding makkelijk installeren. Heb er enorm veel aan gehad! dank je wel.

 181. Jansen zegt:

  De installatie van Linux Mint 18.* via een USB stick gedaan via een beetje gehannes in mijn BIOS ging de installatie heel goed… klopt anders als Windows.. linux neemt veeeeeel minder ruimte in… goed en snel.. snelle installatie..

 182. Henk Wevers zegt:

  Enige jaren geleden heb ik naast windows xp op een desktop linux mint 13 Xfce geïnstalleerd. Deze versie krijgt geen updates meer. Is het noodzakelijk deze versie te vervangen door een nieuwe? Zo ja, waar vind ik de handleiding voor vervanging?

  • Karel zegt:

   Linux mint 13 krijgt geen updates meer sinds voorjaar 2017 dacht ik. Upgraden is dus noodzakelijk tenzij je offline blijft (geen optie tegenwoordig).
   De nieuwste versie is Linux Mint 18.2 en kun je tot 2021 gebruiken. Gewoon opnieuw beginnen want vanuit versie 13 gaat het niet lukken. Backup maken van je bestanden en schrijf op welke programma’s je gebruikt hebt natuurlijk. Sommige zullen niet meer bestaan maar daar zijn goede alternatieven voor.

   Succes !

 183. Loeks zegt:

  Ik heb een cd met daarop WiFi bestanden en een adapter voor Linux Mint 18, maar hoe installeer ik dit allemaal ?

  • Karel zegt:

   Je hebt geen losse bestanden nodig voor een Wifi adapter. Die wordt als het goed is vanzelf herkend door Linux. Probeer het gewoon uit met een live dvd of usb en je merkt direct of je wifi netwerken beschikbaar hebt.

   Succes !

   Gr Karel,

   • Loeks zegt:

    Dank voor je reactie. Wat bedoel je precies met een live dvd ? Ik heb linux gedownload en op dvd gezet. Dan zou die het toch moeten doen. Hij herkent geen wifi op de laptop als op de pc.

 184. Karel zegt:

  Een live dvd/usb heb je uiteindelijk nodig om Linux Mint te installeren. Je kunt hiermee nog voordat je gaat installeren rond kijken en zelf ermee werken nog voordat je gaat installeren. Maar ik begrijp uit je reactie dat dit al gebeurd is nietwaar? Waarschijnlijk heb je pech dat je een wifi adapter hebt die niet vanuit de kernel (de kernel is het hart van Linux waar alle hardware herkent wordt etc) herkent wordt. Wat je zou kunnen doen is testen of hij het met een vaste netwerk kabel wel werkt en dan update uitvoeren. Als bedraad netwerk ook niet werkt heb je wel pech want dan moet je handmatig gaan compileren en dat is voor beginners niet leuk. Als je netwerk kaart en wifi niet werken ligt dit aan de fabrikant van de pc want die verzuimen om Linux drivers beschikbaar te maken. Probeer te achterhalen wat voor merk en type netwerk en wifi hardware je hebt.
  De cd met wifi bestanden erop zijn alleen maar voor Windows, daar heb je dus niets aan in Linux.

  Gr Karel,

  PS: Ik vind het jammer dat je hardware niet meteen ondersteund wordt want Linux Mint is echt een super besturingssysteem. Helaas denken sommige hardware fabrikanten dat er alleen maar Windows bestaat.

 185. wilco zegt:

  ik heb een usb stick gemaakt met linux mint 19 op een w10 laptop want de vista laptop gaf aan minimaal w7 te moeten hebben, maar de usb stick doet niks. wat nu?

 186. Pingback: Maak je oude computer weer snel met Linux! – De andere economie

 187. Henk Grootaarts zegt:

  Goeden dag. Ik ben in het bezit van een Fujitsu/Siemens lapop Lifebook (e8110 en ook E8010).
  De laatste geeft bij het installeren van linuxmint-18-xfce-32bit de dae foutmelding.
  Ik heb op internet (zoeken met mint, dae) het volgende gevonde:How can I install on a non-PAE CPU? (error “Kernel requires features not present on the CPU: PAE”).
  Daar wordt aangegeven dat ik een “oude” versie van either Lubuntu 12.04 32-bit or Xubuntu 12.04 32-bit zou moeen downloaden en installeren, maar dan raak ik het spoor bijster. de xubuntu is niet te vinden en bij de eerste kom ik er gewoon niet uit wat ik moet downloaden. Kun je me een hint geven? Deze Fujitsu laptops vind ik gewoon een heel fijn werkend apparaat en ik WIL gewoon van MS af en overstappen op LINUX. Wat ik gezien heb op de E8110 geeft mij zo veel vertrouwen, dat blijven hangen bij MS met alle ergernissen daarvan geen optie is.
  Alvast bedankt voor de reactie

  • Karel zegt:

   Hallo Henk,
   Wat je op internet gevonden hebt is juist. Om Linux te kunnen draaien met een PAE – CPU moet je een eind terug gaan in de tijd. Vandaar die 12.04 wat inhoud 2012 en maand 04, april dus. Na die tijd zijn ze gestopt met het ondersteunen van een NON-PAE CPU. Kort gezegd houdt het in dat de hardware te oud is. Ook al zou je xubuntu 12.04 nemen, dan zit je met ondersteuning van die versie die niet meer ge update wordt. Je schrijft dat je MS eraf wil hebben, mag ik vragen welke versie je van Windows dan draait? Vast geen Win 7 of hoger?
   Ik heb even gezocht met Google op best distro for NON-PAE CPU en vond deze website:
   https://itsfoss.com/lightweight-linux-beginners/
   Daar staan verschillende distro’s die oude hardware nog ondersteunen. Helaas zijn die wel vaker moeilijker te doorgronden en minder media ondersteuning dan bijvoorbeeld Linux Mint of xubuntu.

   Succes !

   • Henk Grootaarts zegt:

    Op de E8010 draait XP (waar ik trouwens wel tevreden mee ben). Maar wordt niet meer ondersteund. op zich geen probleem, maar virussen etc. De XP-machines staan nie in verbinding met een netwerk (dus stand-alone). De E8110 is een stukje sterker en hoopte die als “leermachine” met Linux te kunnen opbouwen, om dan later de oude E8010 ook te kunnen voorzien. Gezien jouw antwoord gaat het dus niet neer lukken deze op Linux over te zetten. Ik kan trouwens met de E8110 (waar Linux Mint nu op staat) nog geen verbinding leggen met internet (tabblad connections is er niet, wel de volgende 3). Dat is waarschijnlijk te wijten aan drivers die ik weer moet installeren voor van alles en nog wat als je de laptop hebt voorzien van een nieuwe operating system (klopt dat?). Ik hoop dan wel weer verbinding te kunnen maken. Het is wel erg wennen aan de verkenner (geen C;\, D:\ etc meer, dat vond ik wel erg fijn organiseren)
    Ik ga in ieder geval even kijken naar de site die je hebt aangegeven. Een van de laptops wil ik puur gebruiken voor de administratie van een VW-club, waarvan ik penningmeester en redacteur ben. Alleen al i.v.m AVG is het al handig om geen netwerkverbinding e hebben (dat is een eis), Nog bedankt voor je snelle reactie.

 188. Vanwelckenhuyzen Luc zegt:

  Hallo. Ik gebruik een ASUS K70IC. Wanneer ik mijn interne webcam gebruik krijg ik telkens een omgekeerd beeld. Bij ASUS nagevraagd maar zij willen “domweg” Mint niet ondersteunen.
  Kan ik daar ergens, eventueel met een hulpprogramma een mouw aanpassen?

 189. CWH Klein zegt:

  Hai,
  Super handleiding, installatie no problem. Ik had mint 19.1 op de D schijf geïnstalleerd, op C staat W7 pro 64bit. Voor installatie in bios C uitgeschakeld.
  Aangegeven dat de D schijf geheel geformateerd kan worden.
  Tot mijn stomme verbazing kon ik na installatie wel nog wat oude bestanden vinden waarvan ik eigenlijk had verwacht dat ze weg zouden zijn maar dat is nog niet zo’n punt.
  Wel vind ik het vreemd dat de D schijf die voorheen als Maxtor werd aangegeven nu de beduiding heeft gekregen van de C schijf, welke uitgeschakeld is.
  Wat ook vreemd is is dat de pc heel lang erover doet om op te starten, alleen al de bios inkomen duurt ongewoon lang.
  Ik koos juist voor mint omdat het veel op Windows zou lijken en het ook oudere systemen weer soepeler zou laten draaien. Van beide beweringen merk ik niks. Een zeer verwarrend geheel.
  cpu: AMD PHENOM X2 BLACK EDITION, 8G ram ddr3, asus moederbord type weet ik even niet uit mijn hoofd.
  Groeten Carlo

  • Karel zegt:

   Hallo Carlo,
   Ik begrijp dat je Linux Mint hebt geïnstalleerd en tijdens de installatie handmatig schijfpartities toegewezen hebt. Dat is best pittig voor als je gaat beginnen met Linux, maar goed het kan. Ik adviseer altijd om Linux op een pc te zetten die je voor thuis of werk niet nodig hebt, zodat je geen belangrijke gegevens kunt kwijt raken (een oudere pc is geen probleem).
   Linux werkt met hele andere schijfindeling dan Windows (ext4 in plaats van FAT32 of NTFS). Bij een standaard installatie van Mint deelt hij meestal de schijf door de midden (dat is dus de C: schijf als je Windows hebt) en herschrijft hij deze gedeelde partitie in ext4.
   Wat jij wilde was op een andere schijf Mint installeren wat heel goed kan, alleen moet je dit goed aangeven en instellen (inclusief een koppel=mount punt toewijzen). Je kunt op mijn website hier meer over lezen.
   Dat de pc langzaam is (ook in de bios) kan van alles zijn. Heb je de pc al eens stofvrij gemaakt?
   Het klopt dat Mint veel op Windows lijkt, maar het blijft onder de motorkap wel Linux natuurlijk. Dus eenmaal goed installeert werkt het nagenoeg hetzelfde als Windows. De meeste mensen die Windows gebruiken, hebben zelf nog nooit een installatie gedaan van Windows (staat er altijd al op).

   Mijn advies: Begin opnieuw en sla al je belangrijke gegevens uiteraard op.

 190. John Bartens zegt:

  Moet er een Windows versie op de computer staan om Linux te installeren en te laten draaien? Zie dit eigenlijk nergens staan.

  • Karel zegt:

   Er hoeft geen Windows op een computer te staan om Linux te installeren, sterker nog liever niet zelfs en houd de twee verschillende besturingssystemen uit elkaar en geen kruisverstuiving maken (dat staat wel op de website).

   Het wordt echter wel vaak gedaan omdat mensen niet zonder Windows kunnen, daarom adviseer ik ook altijd om op een aparte pc Linux te beginnen die je uiteraard niet voor je werk of normaal gebruik moet gebruiken.

   Succes!

 191. Jos Bos zegt:

  Hoi Hoi Hier Jos Bos ,
  Heb inmiddel Linux mind op mijn oude i mac geinstaleerd dat draaid echt goed, maar ik wil nu mijn 3 d printer op de usb aansluiten nu kan die de poort niet vinden, en progje om de ventilatoren sachtjes te laten draaien werkt nu alleen als ik elke keer overnieuw installeer

 192. gc zegt:

  wat als je een oude desktop hebt liggen met windows vista nog op, welke versie moet ik downloaden dan ? betreft voor een 32bits

  • Karel zegt:

   Met alleen het besturingssysteem als informatie kan ik geen advies hierover geven. Wat wel belangrijk is, is hoeveel werkgeheugen (2 of 4 gb) zit erin? En wat voor een processor (motor van de pc) zit erin? Dat soort dingen zijn belangrijk om te kunnen adviseren welke Linux Mint versie je kunt gebruiken. Gezien de leeftijd (vista) zou ik beginnen met de lichtste versie, XFCE dus.

   Succes met het Linux avontuur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s