Bios instellen voor opstartbare cd/dvd

Hier behandelen we het instellen van de BIOS van uw PC. Dit stukje software zorgt ervoor dat het juiste besturingssysteem van het juiste medium wordt opgestart. Soms zijn er veranderingen nodig, omdat de BIOS vast ingesteld is om bijvoorbeeld MS Windows van de harde schijf te starten. Indien dit het geval is, kan u niet zonder aanpassingen van de Linux mint Live CD starten.

Wat is dat, een BIOS?

BIOS staat voor “Basic Input/Output System” of “Basic Integrated Operating System”. BIOS is de software code die draait wanneer u uw computer aanzet. De voornaamste funktie van de BIOS is de machine voor te bereiden zodat ze andere software, zoals bijvoorbeeld de MS Windows of Linux kernel, kan laden. Zo wordt het besturingssysteem gestart, dat de controle over het systeem overneemt van de BIOS. Een BIOS vind je enkel in PC’s.

Wanneer u na het herstarten van uw computer toch gewoon weer in uw eigen (MS Windows) systeem terechtkomt, zal u waarschijnlijk de instellingen van uw BIOS moeten aanpassen. Heel vroeg in het startproces, dus wanneer je de computer pas hebt aangezet, kan je toegang krijgen tot die instellingen. Op het moment dat een boodschap gelijkaardig als onderstaande helemaal onderaan in beeld verschijnt, druk je F2.

In de BIOS instellingen gaan.

Je komt zo in de BIOS instellingen terecht.

Opgepast! Hou uw aandacht bij dit werkje. Als u andere instellingen verandert dan degene die we hier bespreken, riskeer u dat uw computer niet meer opstart!

Op sommige computers druk je de Del-toets in plaats van F2 om in de BIOS te gaan.

Volgorde van de opstartmedia wijzigen.

In het scherm dat u te zien krijgt, navigeer u met behulp van de pijltjestoetsen in het hoofdmenu naar rechts, naar het menu Boot, waar u kan bepalen van welke opslagmedia de computer zal proberen te starten en in welke volgorde. Gezien uw computer niet van de CD wilde starten, zal de CD-ROM niet op de eerste plaats staan:

Volgorde van de opstart media. Gebruik het pijltje omlaag om de CD-ROM te selecteren. Witte letters betekenen dat het medium geselecteerd is. Duw nu op de + toets tot “CD-ROM Drive” bovenaan in de lijst staat:

BIOS verlaten

Ga nu met behulp van de pijl naar rechts naar het menu Exit. Zorg ervoor dat “Exit Saving Changes” geselecteerd is (in het wit staat). Druk Enter. Bevestig je keuze door in het venster “Setup Confirmation” ervoor te zorgen dat de keuze “Yes” aktief is (ditmaal betekent zwart aktief). Druk nogmaals Enter.

Hierna zal uw computer herstarten. U hoort de CD-ROM draaien en krijgt het scherm van Linux Mint te zien.


Advertenties

31 reacties op Bios instellen voor opstartbare cd/dvd

 1. h zegt:

  vet maar ik heb een andere scherm

 2. oscar lohmer zegt:

  ik heb de bios correct op cd start ingesteld. er is alleen Ubuntu geinstalleer.
  de xp cd start toch niet! als ik live cd van ubuntu inleg start die wel, ra ra politiepet…
  wat nu gedaan?

  • Even voor de duidelijkheid, u heeft de bios goed ingesteld op opstarten van cd/dvd. U heeft Ubuntu geïnstalleerd. Daarna wilt u XP cd opstarten en die doet het niet. Start de setup wel dan ? Zo niet, dan lijkt het op een foute cd/dvd.

   Wat mogelijk is dat de cd wel opstart tot en met de keuze waar u XP wil installeren. Dan ziet hij geen geschikte harde schijf. Dat klopt want u heeft als eerste Ubuntu geïnstalleerd en waarschijnlijk voor gekozen om de hele harde schijf toe te wijzen aan Ubuntu. Windows herkent deze schijf indeling niet (ext4).
   Het is daarom altijd verstandig eerst XP en daarna pas Ubuntu te installeren. Het kan wel hoor, maar dan zou u eerst de harde schijf moeten herindelen (een NTFS partitie maken) zodat u XP erop geïnstalleerd kan worden.

   Succes !

 3. mike zegt:

  moet het een cd zijn, kan het ook een dvd zijn?

 4. Eddy zegt:

  kan ik ook f8 toets gebruiken plaats van naar de bios gaan ?

 5. Eddy zegt:

  maar hoe maak ik een booteble USB stick voor linux mint ?

 6. Anita zegt:

  Ik heb Ubuntu op mijn laptop geinstalleerd maar nu wil ik Linux Mint installeren. Het lukt mij op geen enkele manier om via de USB op te starten. Er zit geen cd/dvd speler op de laptop.

  • Karel zegt:

   Ik moet je dan toch verwijzen naar je instructie boekje van je laptop. Daarin staat zeer waarschijnlijk hoe je in de bios moet komen en je boot (opstart volgorde) moet wijzigen. Aangezien je geen cd/dvd hebt moet deze optie wel beschikbaar zijn.
   Heb je het boekje niet meer ? Dan is google je beste vriend om te zoeken.

   Succes !

   Groeten van Karel,

  • Eddy zegt:

   Beste Anita
   heb jij wel een bootable usb van linux mint gemaakt ? zo niet moet je eerst maken . als je niet weet hoe het moet hier heb jij de links: http://tweakers.net/meuktracker/31674/ en kun je ook universal usb installer downloaden. als het klaar is de laptop opnieuw opstarten en tijdens opstarten toets je f12 als goed is krijg je een keuze menu van welke media je de laptop op wilstarten

 7. Bas Luttels zegt:

  Op mijn nieuwe PC met een ASUS B85M moederbord heb ik windows 7 geinstalleerd.
  Ik kan Linus Mint 13 cinnamon opstarten vanaf DVD of USB maar na het eerste ‘Linux Bootscherm’ en de keuze ‘start Linux Mint’ blijft de cursor knipperen en gebeurt er verder niets.
  Moet ik verder nog iets in de Bios instellen?

  Bas.

 8. Bas. zegt:

  Hoi Karel,

  Ik heb wel gewoon beeld, maar kom niet verder als een knipperende cusor.
  De computer reageert op geen enkele toetsencombinatie.
  Ik heb ondertussen al iets verder gehobbyd, Linux Puppy start wel gewoon op vanaf CD of USB.

  Bas.

 9. Leo zegt:

  Hallo Karel, Ik heb een ‘oude’ Dell 2650 met XP. Ik heb Mint 13 Xfce op DVD gezet, de ideale vervanger voor XP (https://sites.google.com/site/computertip/mint-xfce). Bij de opstart van de CD komt de boodschap start na x aantal seconden. Niet reageren eindigt in een vastloper, een grijs scherm. Wel reageren geeft een keuze menu. 1. Start Mint. 2. Start in compatibiliteitsmodus (dit werkt geeft gefet een scherm met allerhande codes). 3. Integrity check. 4. Memory test (dit werkt, duurt lang). 5. Boot from local drive (dit werkt =XP).
  1. Start LinuxMint; de DVD wordt actief; al snel een grijs scherm, met linksboven een knipperende cursor); de DVD stopt. Geen reactie, power moet van de laptop af.

  Ik ben een Linux newby. Wat te doen?

 10. Leo zegt:

  Er staat bij de FAQ steevast “ná de installatie”. Ik krijg een menu. De optie Start Linux Mint heeft tot resultaat dat de CD stopt. Er vindt geen installatie plaats. De CD is overigens via Windows normaal te benaderen. Is er ergens een log of zo? Wat te doen, ik lees graag van je!

  • Karel zegt:

   We praten over een Dell 2650 toch? Dat is geen normale laptop of pc toch ? Meer een server (als ik erop Google).
   Ik denk dat de standaard Mint XFCE geen ondersteuning daar voor geeft. Je zou dan een cd/dvd van Ubuntu alternate moeten proberen. Dat werkt als een soort blokkendoos en moet je één voor één de software installeren. Kost wat meer tijd en inleving, maar het is te doen.

   Groeten van Karel,

 11. Leo zegt:

  Een Dell Inspirion 2650, een gewone laptop, met Pentium 4 en Windows XP, 2Ghz, 512MB ram.

  Op https://sites.google.com/site/computertip/mint-xfce staat dsat een dergelijk systeem redelijk met Mint kan functioneren:

  Processor: Pentium 4 1,4 Ghz
  RAM-geheugen: 512 MB
  Videokaart: 32 MB
  Harde-schijfruimte: 10 GB

  Daarmee loopt Linux Mint 13 Xfce al redelijk soepel, mits de swapneiging is verlaagd.

  Is er van de alternate installatie goede documentatie (Newby!)

  • Karel zegt:

   Aha, een inspiron, nu wordt het duidelijker. Ik begrijp dat deze uit 2001 komt (volgens dit forum bericht).

   http://forum.ubuntu-nl.org/installatie/dell-inspiron-2650-%28uit-2001%29-na-nvidia-driver-zwart-scherm-wat-nu

   Als je verder leest in de topic, kom je erachter dat het dus een kwestie van niet goed ondersteunende (video Nvidia) hardware is. Helaas ligt dit niet aan Linux (een beetje want ze hebben de ondersteuning gestopt) maar ook aan de hardware leverancier nvidia. Voor Windows is er altijd ondersteuning en voor Linux moet je het dus maar afwachten.

   Je zou eens wat kunnen rondneuzen bij andere licht gewicht distributies van Linux. Ik weet dat bodhi linux ook een super licht gewicht is, maar geen idee hoe het met de hardware ondersteuning ligt.

   Het is jammer maar ik zou het ook niet meer weten.

   Groeten van Karel,

 12. Leo zegt:

  Karel,

  Bedankt.
  Jammer, maar helaas (nog) geen Linux!

  Met vriendelijke groet,
  Leo

 13. jan van deursen zegt:

  hallo, heb al plezierige ervaring met Ubuntu deze zit op een oude xp pc heb gelet linux mint 13 nog makkelijker is.
  Deze wil ik er nu op kan ik mint erover heen zetten zo niet hoe krijg ik de oude versie van de pc?

  Zou zeer geholpen zijn met Uw antwoord, vast vriendelijk dank.

 14. Xenia zegt:

  Beste,
  Hopelijk kunt u me verder helpen. De bios heb ik goed kunnen aanpassen, maar het lukt me niet om het primair te maken in het menu dat ik oproep (del-knop) wanneer ik de pc aanzet. Ik probee het te installeren op een windows 98 pc. Hoe kan ik dit doen?

 15. alex zegt:

  ik heb een herstart gemaakt in boot en ging prima bedakt

 16. bjorn zegt:

  mmm okay, ik start dus van de dvd op…. op deze trage pentium 4 duurt dat heel lang. uiteindelijk linux mint bureaublad, met daarop een icoontje met tekst installeer linux mint. Dit gedaan

  vraagt om welke schijf…. dus ik heb zonder windows installatie gekozen… ja hoor erg gewoon overheen…

  start ik de computer opnieuw op… DVD eruit.. bios nagekeken… start dat %$”$”ding nog steeds windows xp op…

  komt dit doordat het een sony vaio is? onder het mom…. ik ben lekker koppig?

  hoor graag van je

 17. Olle zegt:

  Dankjwel, Karel, voor deze handige site! Na een succesvolle installatie op een oude pc voor mezelf, is het nu ook op een laptopje voor een vriend gelukt.

  De grootste moeite had ik alweer in de bios. Bij mijn oude pc lukte het opstarten simpelweg niet vanaf een USB-stick en heb ik uiteindelijk een DVD-tje geschreven. Op de laptop had ik geen DVD-lezer, dus ben ik nog wat langer blijven zoeken naar een oplossing. Misschien kan ik iemand helpen met deze tip: Verander niet de ‘boot device priority’, want ook al lijkt het alsof je de USB-stick als eerste kan plaatsen, je blijft opstarten vanaf de harde schijf. Wat je wel moet doen is, met de USB-stick in de poort, bij ‘hard disk drive’ de USB-stick bovenaan plaatsen!

  Ook heb ik alweer 2 verschillende USB-sticks moeten proberen voor het ‘pakte’.

 18. Robbert Jan zegt:

  Hallo,

  Ik heb op een andere laptop naar tevredenheid Linux Mint draaien.

  In een andere laptop waarvan de harde schijf is gesneuveld heb ik vandaag, 10-04-2015, een nieuwe harde schijf geplaatst. Tevens een (flash) USB stick gekocht en daarop via het YouTube filmpje de Bohdi geinstalleerd.

  Nu wil ik in de Bios / Boot de USB aanwijzen als opstart USB stick echter de USB stick wordt niet herkend!?

  Wat doe ik niet goed?

  Gr, Robbert Jan

  • Karel zegt:

   Kun je wel aangeven in de bios dat de 1e volgorde usb is ? Sommige oude laptops kunnen dat namelijk niet (wel heel oude hoor).
   Maar als het wel kan en hij niet opstart, dan kan het zo zijn dat de usb stick niet goed is. Controleer hem ook eens in een andere pc/laptop. Werkt het daar ook niet ? Weet je het zeker en even opnieuw maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s