Mint installeren vanuit Windows 8 of 10

Als u Linux Mint wil installeren vanaf een computer of laptop waarop Windows 8 of Windows 10 staat geïnstalleerd moet u rekening houden met aanpassingen voordat u verder gaat met de installatie.

Dit geld niet als u een upgrade gedaan heeft naar Windows 8 of 10 vanuit Windows 7 (of Vista en XP). Begrijpt u het nog ? Het heeft allemaal te maken met de nieuwe hardware in de bios van de pc of laptop. Vanaf Windows 8 is er gebruikt gemaakt van UEFI bios en secure boot. Deze opties veroorzaken problemen met de installatie van Linux Mint.

Zelf ben ik geen voorstander van dual boot maar ik begrijp wel dat niet iedereen een aparte HD heeft om een OS te installeren. Het is wel de veiligste manier omdat er geen data verlies mogelijk is.

Maar goed, we gaan ervan uit dat u een pc of laptop heeft waarop vanuit de fabriek dus Windows 8 of Windows 10 geïnstalleerd staat, en u wil Linux Mint installeren.

Controleer eerst of uw pc of laptop wel echt uit gaat en niet naar de ‘snelle start’ (geavanceerde slaapstand). Deze ‘snelle opstart’ is er namelijk de oorzaak van dat “afsluiten” uw computer niet echt uit zet, maar hem alleen in een diepe slaapstand brengt. Daardoor kunt u met Ubuntu of Linux Mint niet bij uw Windowsbestanden, en kunt u ook de Windowspartitie niet verkleinen. Door “snel opstarten” uit te schakelen zorgt u ervoor, dat “afsluiten” uw computer weer echt volledig uitzet. U doet u als volgt:

Configuratiescherm – Energiebeheer (om Energiebeheer te vinden in het Configuratiescherm, moet u mogelijk eerst even energiebeheer tikken in het zoekvak van Configuratiescherm) – Het gedrag van de aan/uit-knoppen wijzigen. Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Haal daarna het vinkje weg bij: Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) en klik op Wijzigingen opslaan. Zie onderstaande schermafdruk. Herstart Windows (dus niet afsluiten, maar herstarten!) Pas daarmee maakt u deze instelling blijvend.

Roep het instellingenscherm op van het UEFI. Bijvoorbeeld bij Acer is dit F2 en bij HP is dit F10 etc. Raadpleeg uw handleiding welke toets u moet indrukken om bij de instellingen van het UEFI te komen.

Schakelt nu in UEFI de functie Secure Boot uit. Dat is voor Ubuntu vaak niet meer noodzakelijk, want Ubuntu (in tegenstelling tot Linux Mint) beschikt over een digitale handtekening voor Secure Boot. Maar soms is het ook in Ubuntu toch nog een blokkade: schakel Secure Boot daarom altijd uit, als dit tenminste mogelijk is in uw UEFI.

Vervolgens plaatst u Windows Boot Manager (soms geheten: OS Boot Manager) blijvend onderaan in de opstartvolgorde van het UEFI. Daarna schakelt u in het UEFI de functietoets in voor eenmalige opstartwijziging (indien aanwezig).

Optioneel: Soms moet u in het UEFI de optie CSM (Compatibility Support Module) inschakelen (soms heet die: Legacy). Daardoor bootst het UEFI een ouderwets BIOS na. U zou deze optie in elk UEFI moeten aantreffen, gewoonlijk in het onderdeel Boot. Bij ASUS heet het: “Launch CSM”. Maar (verwarrend genoeg!) zorgt juist dat inschakelen in enkele gevallen weer voor opstartproblemen: probeer het dus eerst met CSM uitgeschakeld.

Kies bij een Windows 8- of Windows 10-computer met UEFI, beslist de 64-bits-versie van Ubuntu of Linux Mint om te installeren, en niet 32-bits. Een moderne computer met UEFI heeft een 64-bits-besturingssysteem nodig.

Bron: Pjor (tekst is vereenvoudigd).

Advertenties