Linux Mint afwerken na installatie

U heeft Linux Mint op uw computer staan en nu ? Juist, hij moet nog wel goed afgesteld worden. Hieronder een lijstje die u kunt volgen.

 • Als eerste haal alle updates binnen. Dit wordt soms al aangegeven door middel van een tekst ballon onderin het beeld. Maar je kunt het ook doen door ‘update’ in te typen in zoekvenster in je menu. Tip: verbeter de instellingen van update beheer door niveau 4 & 5 aan te vinken. Dat kunt u als volgt veranderen. Menuknop – Beheer – Updatebeheer. Werkbalk Updatebeheer: Bewerken – Voorkeuren, Tabblad Niveaus (eerste tabblad): vink dan meteen ook Veiligheidsupdates altijd selecteren en vertrouwen aan.
 • Het zou leuk zijn dat Mint geheel in het Nederlands zou zijn. Soms gaat dit wel eens mis bij de installatie maar u kunt het altijd opnieuw instellen. Ga via systeeminstelling naar taalondersteuning. Hij controleert nu of hij op de juiste taal is geïnstalleerd. Is dit niet het geval kun je dat alsnog doen.
 • Multimedia ondersteuning volledig maken. In Mint zit al heel veel ondersteuning voor muziek en film, maar het is niet volledig. Zoek in softwarebeheer op ‘restricted’ en selecteer ‘niet-vrije multimedia-extra’s voor Ubuntu’.
 • Controleer of alle apparatuur goed werkt en installeer eventueel stuurprogramma’s (drivers). Hiervoor heeft u internetverbinding nodig! Stuurprogramma’s installeren is meestal niet noodzakelijk, omdat die al in de Linuxkernel zitten. Een uitzondering daarop vormen onder andere de fabrieksstuurprogramma’s voor Nvidia en ATI videokaarten (maar ook andere apparaten kunnen zo’n uitzondering zijn). Voor optimale prestaties van uw Nvidia of ATI videokaart, wil u daarvoor het gesloten-bron fabrieksstuurprogramma installeren (het propriëtaire stuurprogramma). Linux Mint Xfce geeft meestal vanzelf aan of er een fabrieksstuurprogramma beschikbaar is, door een melding in het systeemvak rechtsbovenin uw scherm. Klik op het meldingspictogram en volg de stappen. Let op: soms krijgt u meerdere versies aangeboden van het fabrieksstuurprogramma. De voorkeursvolgorde is als volgt:
  NVIDIA:
  1. nvidia-current
  2. nvidia-current-updates
  3. (nvidia-173)
  4. (nvidia-173-updates)
  5. nvidia-experimental
  ATI:
  1. fglrx
  2. fglrx-updates
  3. fglrx-experimental
  Kies alleen uit de versies die u worden aangeboden, want alleen die ondersteunen uw videokaart! U probeert dus eerst de versie met de hoogste voorkeur; alleen als die problemen geeft, probeert u nummer twee, enzovoorts.
Advertenties

14 reacties op Linux Mint afwerken na installatie

 1. Robin zegt:

  Stap 2 zal je altijd moeten doen om de aanvullingen op de CD / DVd binnen te halen, anders krijg je een aantal zinnen die later vertaald zijn alsnog in het Engels terug. De Linux vertaling is overigens vele malen beter dan dat Microsoft ooit voor elkaar heeft gekregen.

 2. paul zegt:

  Wil een bepaalde bewerking van een geïnstalleerd programma doen.
  Voer opdracht in maar ipv ww vraagt terminal:

  Please run this script with administrator privileges

  waarom deze andere vraag waar ik voor zover ik kan zien niets mee kan?

 3. paul zegt:

  Dit is de opdracht waar het om gaat :
  /opt/COMODO/post_setup.sh

 4. Arie Koppert zegt:

  Ik heb Linux Mint 13Fce probleemloos op een XP computer geïnstalleerd, echter bij het afwerken van het programma als ik naar updatebeheer ga wordt er een password gevraagd.
  Ik dacht dat ik fout zat en heb op het gurr? scherm een nieuw password gemaakt maar het lukt nog steeds niet om verder te komen. Wat doe ik verkeerd.
  Arie

  • Karel zegt:

   Het wachtwoord wat je in moet vullen om iets te installeren is het zelfde wat je opgegeven hebt tijdens de installatie (administrator wachtwoord). Ben je die vergeten dan kun je het resetten. Is te doen maar voor beginners wel lastig. Hier kun je wel een handleiding erover vinden.

   Succes.

 5. hondje31 zegt:

  Ik ga zoeken, of is het misschien beter om mint 13fce opnieuw te installeren en de oude er af te halen?
  Overigens krijg ik nu van Windows XP de melding dat het een illegale versie is terwijl deze vanaf het begin op deze computer aanwezig is.

  Arie

  • Karel zegt:

   Ik zal het opnieuw installeren en de oude weg halen (her installatie is een handleiding van).
   Wat betreft XP, weg ermee ! Het feit dat je nu pas die melding krijgt over illegale versie betekend niet meteen dat hij al die tijd legaal was toch ? Maar hoe dan ook, ik zou gewoon afscheid nemen van XP en sla je bestanden op (backup) en gebruik een nieuwere versie van Windows of Linux natuurlijk.

 6. Selim zegt:

  Ik werk alweer een paar dagen met linux mint en wat een verademing. Heel wat jaren met windows gewerkt en met computers in het algemeen, maar nooit aan gedacht om over te stappen op Linux. Blij dat ik dat toch heb gedaan. Er blijft alleen een vraag bij mij steken.
  Ik zie dat comodo een antivirus heeft voor linux. Is het nou nodig om een antivirus te gebruiken?
  Op de ene website staat van niet en bij een ander weer wel. Wat zijn de voor en nadelen van het gebruiken van een antivirus en wanneer heb je die op linux eigenlijk nodig?

  • Karel zegt:

   Ik werk al vanaf 2008 met Linux en heb nog nooit een antivirus programma gebruikt. Geen garantie natuurlijk. Zelf denk ik dat de kans zeer klein is omdat het markt aandeel Linux zo klein is dat het geen zin heeft om daarvoor virussen en malware te maken.
   Windows & Android is veel interessanter voor die lui.
   Draai je een Linux server dan kom je wel in aanmerking (als doorgeef luik naar Windows pc) voor antivirus pakket.
   Conclusie: voor huis tuin en keuken gebruik heb je geen antivirus nodig met Linux.

 7. a. van den camp zegt:

  hallo, ik heb een vraag over Firefox, nl hoe kan ik die verwijderen en daarna chrome installeren?
  want Firefox vraagt regelmatig om een update en is daarna voor bv online spelletjes niet meer te gebruiken.

  • Karel zegt:

   Je kunt Firefox verwijderen door in softwarebeheer het op te zoeken en daarna op ‘verwijderen’ te klikken. Ik vraag me alleen af waarom al die moeite, je bespaart er amper hd ruimte mee.

 8. Boelens zegt:

  Hoe kan ik overstappen van OSX naar Linux ? Bestaat er een app die de accounts op OSX kan overzetten in op LInux ? TIPS ?
  Dank voor uw tijd
  erik boelens

  • Karel zegt:

   Hallo Erik,
   Uiteraard kun je overstappen naar Linux. Maar je accounts overzetten (OSX)? Dat gaat niet lukken. OSX is geen Linux en daarom zullen de accounts niet werken.
   Als u met account bedoelt ‘e-mail accounts’ dan lukt dit wel. Je moet ze dan wel zelf configureren (uitzondering mozilla thunderbrid, die kun je met een programma op verschillende OS platformen overzetten).

   Succes Erik !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s