Partities verkleinen of vergroten

Veel mensen installeren Mint naast Windows zodat ze langzaam kunnen wennen aan Mint. Maar wat nou als je nog alleen maar in Mint werkt ? Dan zit je met een stuk ruimte op je harde schijf die je liever voor mint wil gebruiken.

In de wat nieuwere computers is dat niet zo heel erg aangezien er vele gigabytes hd ruimte op zitten, maar heb je minder gigabytes tot je beschikking dan kan het vervelend worden. Ook als je nog Windows XP hebt draaien is het verstandig om hier een keertje afstand van te nemen. Zorg dan voor een goede back-up van je bestanden.

 • Goed we gaan beginnen met het vergroten of verkleinen van partities. Om misverstanden te voorkomen starten we op met de usb of dvd waarmee je mint hebt geïnstalleerd. Dit is om te voorkomen dat de harde schijf die je wil vergroten of verkleinen nog is aangekoppeld.
 • Eenmaal opgestart start je het programma “gparted”. Dit programma scant je computer op aanwezige harde schijven. Daarna laat hij zien welke partities erop staan.

Het zou er zo uit kunnen zien.

Partities2

 • Sda1 is je virtueel geheugen voor Windows (7 & 8). Xp heeft dit niet.
 • Sda2 is je Windows partitie die je wil verkleinen.
 • Sda3 is je extended Linux partitie waar andere partities onder hangen.
 • Sda5 is je Linux werk partitie die je wil vergroten natuurlijk.
 • Sda6 is je virtueel geheugen (swap) voor Linux.

Als eerste verklein je Sda2 (Windows werk partitie) naar eigen inzicht. Nadat je dit gedaan hebt moet je Sda3 (extended) vergroten.Bij mij lukt dit eerst niet omdat er nog een (onderliggende partitie actief was). Dit kun je controleren door met de rechter muis knop op Sda3 extended te klikken (information) en naar de status te kijken. Bij mij bleek de swap partitie van Linux  nog gekoppeld te zijn. Toen ik de Sda6 op ‘swap off’ klikte kon ik wel Sda3 vergroten (niet vergeten weer terug op ‘on’ te zetten).

Als laatste Sda5 (je Linux werk partitie) nog vergroten. Let op, het vergroten duurt heel lang als je veel data erop hebt staan.

Het leuke van het programma gparted is dat je totdat je op de knop ‘apply’ klikt er niks veranderd aan je systeem. Dus je kunt hier lekker klooien met je partities totdat je tevreden bent. Je kunt ook een stap terug doen (pijtjes).

Let op: Als je besluit om complete partities te verwijderen en waar nou net de boot loader op staat, dan moet je grub opnieuw installeren (wat ook hier beschreven staat).

Succes !

 

 

Advertenties

13 reacties op Partities verkleinen of vergroten

 1. Paul zegt:

  Karel ,ik probeer de partitie van Mint met 4 Gig te vergroten adhv je handleiding.Ongebruikt nu 3,91 G.Extended niet te vergroten ,dus stap 2 van je.
  Heb bij sda6 op swap off gedrukt ,ook gelukt.
  Maar nog steeds staat de herschalings/verplaatstoets geblokkeerd bij extended.
  Zie print ,er zou nog steeds iets aangekoppeld staan.Maar wat ,want de rest is niet af te koppelen (of is niet aangekoppeld)
  Wat te doen?
  [IMG]http://i.imgur.com/ntJxUXE.png[/IMG]

 2. Paul zegt:

  Karel, weet nou waar het door kwam ,is opgelost.
  Hij kan hem nu uitbreiden ,maar krijg wel de waarschuwing:

  Moving a partition might cause your operating system to fail to boot.
  You have queued an operation to move the start sector of partition /dev/sda2. Failure to boot is most likely to occur if you move the GNU/Linux partition containing /boot, or if you move the Windows system partition C:.
  You can learn how to repair the boot configuration in the GParted FAQ.

  Moet ik wel doorgaan?

  Je waarschuwt zelf :
  ”Let op: Als je besluit om complete partities te verwijderen en waar nou net de boot loader op staat, dan moet je grub opnieuw installeren (wat ook hier beschreven staat).”

  Maar ik verwijder toch niets ?
  Ze hebben het in de waarschuwing echter over verschuiven.
  ‘Moving a partition might cause your operating system to fail to boot’
  In hoeverre kan ik dan toch iets beschadigen?

  • Karel zegt:

   Je verwijderd inderdaad niets, maar ik weet eigenlijk niet wat er gebeurd als de partitie vergroot of verkleind. Ik weet eigenlijk niet of de bootloader op vaste plaats staat van de harde schijf. In dat geval zal hij inderdaad niet meer opstarten. Maar dan kun je altijd alsnog grub herstellen.

 3. Paul zegt:

  Karel,
  Heb toch maar besloten de Windows eraf te gooien.
  Omzetten verliep prima ,Linux heeft nu hele schijf.Grubproblemen deden zich niet voor.

  Echter alles werkt nu omgekeerd.
  Hardwareversnelling moet nu aan ,anders lopen filmpjes helemaal niet meer …En ook dan lopen ze nog vaak schokkend.
  Swappiness op 10 is nu verplichte kost anders ook stilstaande filmpjes .
  Als dit zo blijft had ik het beter kunnen laten zoals het was .Op 7 GIG plus swap op 30-60 liep het allemaal veel beter.
  Zelfs de browser loopt trager.
  Wat voor videoverbeteringen zijn nog mogelijk?

  • Karel zegt:

   Wel vreemd ja dat het omgekeerd is. Heb je toevallig gesloten video drivers, zodat je daar nog kunt mee spelen (andere versie etc).

   Groeten van Karel,

   • Paul zegt:

    Ǹou breekt mijn klomp!
    Eerder verwijderde ik Compiz op advies van linuxsite wegens haperende filmpjes ,het deed niet veel ,uitschakelen hardwareversnelling wel.Alles liep goed.

    Nu na schijfuitbreiding dus haperen filmpjes en verplicht hw versnelling weer aan.

    Zo maar geprobeerd :Compiz weer terug geïnstalleerd.
    Probleem weg ….. en hardwareversnelling weer uit voor het beste resultaat.

    De wegen des Mints zijn ondoorgrondelijk 🙂 Maar leerzaam…

 4. Paul zegt:

  Weet het ook niet .Laat het er ook maar bij .Heb een aantal andere Pentium 4’s voorzien van Mint ,die lopen out of the box meteen prima .Dus het zal wel een instellingsprobleem zijn.

 5. Romano zegt:

  Goedendag,

  Ik heb mijn XP vervangen voor Mint 17 xfce op mijn desktop.
  En heb voor data een 2de HDD van 3TB. En weet ik dat XP dmv MBR niet meer dan 2TB kon lezen.

  Ik ben nu met GParted bezig om dit in Mint wel voor elkaar te krijgen. Is er een mogelijkheid om dit te doen zonder gehele schijf te formateren?
  Zo ja, hoe dan?
  Zo niet, hoe moet ik m dan formateren? Zodat ik nog steeds de schijf kan delen met Windows7 machine?

  • Karel zegt:

   Hallo Romano, je kunt met gparted je partities verkleinen vergroten zonder te wissen, maar er blijft altijd risico aan verbonden. Een backup is altijd gewenst maar niet verplicht.
   Lees anders wat meer over gpated, er is genoeg te vinden op internet. Ik heb ook een handleiding gemaakt waarin je met gparted moet werken.

 6. Kirsten zegt:

  Kunt u mij helpen met het volgende.Ik heb linux geinstalleerd naast windows 7 en alles werkt naar behoren. Ik wil nog instellen dat mijn bestanden (afbeeldingen, video, muziek, etc) standaard naar een apparte partitie geschreven worden. De standaard locatie is nu: /home/gebruikersnaam. Ik kan dit wel inzien maar niet wijzigen. In windowsch is het eenvoudig te wijzigen, dat zou in linux toch ook moeten kunnen? Het is waarschijnlijk een domme vraag, maar ik kan het echt nergens vinden….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s