FAQ

Als u hier bent heeft u hoogst waarschijnlijk een probleem met een apparaat (driver probleem) wat niet werkt na of voor de installatie. Zoiets is altijd vervelend maar vaak is het simpel op te lossen. Ziet u het niet zitten dan kunt u altijd nog hulp vragen bij één van de steunpunten voor Mint of Ubuntu.

Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met veel voorkomende problemen. Er zitten er ook een paar gekoppeld aan het menu FAQ.

Advertenties

42 reacties op FAQ

 1. W. van Es zegt:

  Op mijn computer heb ik twee schijven, te weten sda, met daarop een bootpartite van 100 MB en daarnaast een partitie met Windows 7. Dan sdb, met daarop een reserve partitie en een partitie met Windows 8.1 Als bootmanager gebruik ik EasyBCD. Alle bootgegevens staan blijkbaar in de bootpartitie op sda.
  Ik bezit een MINT 13 (Maya) installatieschijf. De insrtallatie herkend Windows 8, maar verder niet Windows 7. De installatie maakt een aparte partitie naast Windows 8.1 op sdb en formateert die met ext4. Na installatie en weer opstarten zie ik uitsluitend het opstartmenu met de opties voor Win7 en Win8. Mint is onzichtbaar. Blijkbaar staat GRUB in de nieuw gevormde partitie voor MINT en is er geen correlatie met de rest van het bootmenu in de speciale bootpartitie op sda. Met EasyBCD kan ik niet naar Mint verewijzen, aangezien EasyBCD de ext4 partitie niet schijn te kunnen herkennen. Hoe moet ik nu verder?
  Wim

 2. Fred Backhaus zegt:

  Hoi, ik ga binnenkort overstappen naar Linux mint.
  Heb hier alle instructies om dit te doen al weten te viinden, heb de iso dvd gemaakt en denk dat het prima gaat lukken.
  Ik heb echter twijfels over het volgende; op mijn pc zijn een C (install )schijf 40 GB en een D ( Data) 106 Gb( muziekopslag) aanwezig. Als ik nu tijdens installatie kies voor ‘gehele schijf wissen’ wordt dan de hele C schijf gewist en D ongemoeid gelaten?Of verdwijnt D ook en daarmee mijn muziekbestand?
  Is er ook een optie om Linux mint alleen op C te plaatsen?

 3. Fred Backhaus zegt:

  Ojee ojee heb voor alle zekerheid gekozen om Xp nog te laten staan maar nu kan ik er niet inkomen op het keuzescherm
  Na selectie ‘ enter’ maar gebeurt niets..nogmaals enter en dan start Linux mint op
  Wat kan ik verkeerd hebben gedaan?
  Ook het toetsenbord lijkt verstoord, pakt steeds letters niet, en dan weer wel zodat inloggen met gebruikersnaam en wacchtwoord soms 5 -6 keer opnieuw moet gebeuren
  Wat te doen?
  Groet
  Fred

 4. Fred Backhaus zegt:

  Even update:)
  Heb via de recovery windows teruggezet en daardoor (tijdelijk) Linux verwijderd.
  Ga het opnieuw proberen, maar eerst even kijken of het toetsenbord niet gewoon aan vervanging toe is.
  U hoort:)
  Groet,
  Fred

 5. Hetty zegt:

  Hallo Karel. Ik heb vandaag geprobeerd Linux Mint 13 (32bit) te installeren maar de installatie stopt met de melding Out of Range 35 kHz 43HZ. Kan je mij vertellen hoe ik dit op kan lossen ??
  Groet, Hetty.

 6. Karel zegt:

  Handleiding is niet nodig, je moet gewoon de tweede optie kiezen (start in compatibility mode). Deze optie is speciaal voor als je geen, slecht beeld hebt (soort veilige mode). Het verschilt nogal per distributie hoe dit ingesteld moet worden. Maar Mint heeft netjes in hun opstart menu een compatibility mode geplaatst. Bij Ubuntu of Xubuntu moet je dit handmatig invoeren (xforcevesa).

  Succes !

  • Hetty zegt:

   Okee. Werkt Mint dan verder wel naar behoren ? Kan ik programma’s installeren ? Wordt deze melding veroorzaakt door de videokaart of is het de monitor ? Wat een vragen he 😉

   • Hetty zegt:

    Vergat ik te melden. XP draait trouwens zonder problemen.

   • Karel zegt:

    Mint werkt hetzelfde als normaal, alleen in lagere resolutie. Wordt veroorzaakt door niet of slechte ondersteuning van de video kaart. De fabrikant van de video kaart maken vaak alleen maar stuurprogramma’s voor Windows. Linux moet het zelf vaak in elkaar knutselen. Gelukkig wordt het steeds beter. En hoe meer mensen Linux gaan gebruiken hoe meer fabrikanten zich inspannen om Linux te ondersteunen.

 7. Fred zegt:

  Hoi, even update :).
  Inmiddels Linuxmint geïnstalleerd, windows eraf en nu maar leren werken met Mint…leuk!
  Groet,
  Fred

 8. Fred zegt:

  Nou jaaaa, wat is dit een verademing zeg!
  Alles doet het, mailen, muziek en surfen sneller als ooit tevoren!
  Zeer gebruiksvriendelijk hoor, er is nog niets wat ik niet kon vinden.
  Top!

  Groet, Fred

 9. harmen50 zegt:

  Ik wilde hetzelfde: Xp er af en Mint 13 Xfce er op. In stalleren gaat prima tot aan het copieren en uitpakken. Ik kan wel honderd keer “verder”klikken maar er gebeurt niets meer. Ik heb een Dell Latitude D800 met CPU 1,5 ghz en 1024 mb ram. Video 32 mb. Iemand een idee?

 10. Hallo, Ik heb naast windows xp linux mint geïnstalleerd. Loopt als een tierelier maar als ik de computer aanzet/herstart kom ik in het keuzemenu om te kiezen voor linux of windows en kan vervolgens niets kiezen doordat de pijltjestoetsen niet werken.
  Ik kan alleen windows aan de praat krijgen door te starten vanaf de bootrepair cd.
  Vervelende is dat ik windows nodig heb omdat ik een site die ik voor bestellingen nodig heb alleen kan gebruiken in explorer anders zou ik dat hele windows niet eens meer gebruiken.
  Wie weet raad?

  • Karel zegt:

   Ik heb wel eens vaker gelezen over het toetsenbord probleem (dat hij het niet doet tijdens grub). Probeer eens een ander toetsenbord (liever ééntje met een andere aansluiting). De meeste zijn tegenwoordig met usb aansluiting, maar vroeger waren ze met ps2 (rond) aansluiting (paars zijn ze meestal, en groen de muis).
   Wat ik ook gelezen heb over dat probleem was in de bios wat veranderen. Iets met usb legacy of zoiets. Kijk maar eens in je bios of je daarover iets ziet staan en experimenteer er mee. Is per computer verschillend.

   Wat betreft die website vind ik wel raar. Over welke website praten we ? Kan ik er even naar kijken.

   Als je echt IE nodig hebt (nu en in de toekomst) kun je ook Windows in een virtual box proberen. Maar daar heb je wel flink wat intern geheugen (min 2 gb) voor nodig.

 11. Nico zegt:

  Ik heb Linux mint 13 ook geïnstalleerd en het werkt prima. Bij het starten van picasa krijg ik een flikkerend beeldscherm. Heb een ATI readon 1300 express grafische kaart, en als ik extra stuur programma’s doe vind Linux niets.

  • Karel zegt:

   Na een zoektocht op Google kwam ik erachter dat je video kaart geen ondersteuning meer krijgt dan degene die voor versie 11 is gemaakt. Helaas laat de hardware leverancier u hier in de kou staan.
   Probeer eens het foto programma van Mint zelf, gaat het daar wel goed mee ?

   Groeten van Karel,

   PS: iemand heeft de volgende pakketten opnieuw geïnstalleerd en kreeg betere video ondersteuning. Het ging om:
   libgl1-mesa-dri
   libgl1-mesa-glx
   xserver-xorg-core
   Deze bovenstaande pakketten moet je in synaptic her-installeren. Dus kopieer de namen en plak ze in het zoek venster van synaptic.
   Succes.

   • N. de Kleijn zegt:

    Alles geprobeerd en heb picasa verwijderd. Ik gebruik nu het foto programma van mint .
    P.S. Bedankt voor de snelle reactie.

 12. Koos zegt:

  Beste Karel,

  Ik een Dell desktop met twee harde schijven. Op C: staat XP en software voor veschillende programma’s. De vrij ruimte op C: is een pasr honderd MB.

  Op D: staat data en is 160 GB waarvan ca. 70 GB gebruikt wordt. Tijdens het installeren van Mint 13 komt een schermpje met de vraag om een partitie te maken op D: met een verdeling van 111GB / 49 GB. Is dit een goede verdeling en gaat tijdens het maken van de partitie op D: huidige data verloren? Met andere woorden blijft de data op D: gewoon beschikbaar?

  Groet,

  Koos

  • Karel zegt:

   De data gaat niet verloren, alleen word je D partitie kleiner gemaakt voor Mint. Maar hij zal nooit kleiner worden dan 70 gb omdat dat al in gebruik is. Tijdens de installatie kun je kiezen met de schuifbalk hoe je de verdeling wil. Ik zou minimaal 10 gb voor Mint reserveren.
   Mijn advies is om voor hele belangrijke dingen toch een backup van te maken voordat je Mint installeert.
   Succes !
   Groeten van Karel,

 13. Koos zegt:

  Dank voor je snelle reactie, buitengewoon. Alles is duidelijk.

 14. Dick zegt:

  Gisteren Mint geinstalleerd, maar mijn Broadcom wireless sturingsprogramma krijg ik niet geinstalleerd. Bij installeren krijg ik op een gegeven moment heel veel strepen op het scherm en gebeurt er niets meer.
  Wie heeft tips?

 15. bert kleinherenbrink zegt:

  sinds maandg linux minrt geinstalleerd. Vervolgens GIMP. ik kan echter met dit programma geen jpg bestanden openen. Ook als ik een andere achtergrond voor mijn bureaublad wil zie ik geen bestanden met de extensie jpg. Kan iemand me helpen

 16. Jan Bouma zegt:

  Ik ben nog steeds beginner met Linux Mint 13; vragen:
  1. hoe plaats ik een snelkoppeling op het bureaublad
  2. mijn router heeft een ptp verbinding met mijn kantoor; in Windows gebruik ik vervolgens rdp; Hoe dat in Linux te realiseren; iemand raadde remina aan; ik heb dat gedownload , uitgepakt en via terminal trachten te installeren; maar dat lukt niet. Er is wel een map Build bijgekomen maar die is leeg.
  Jan Bouma

  • Karel zegt:

   Jan, je valt net als vele beginners in de valkuil van het Windows denken. Windows mensen gaan meteen op internet zoeken en downloaden als ze nieuwe software moeten hebben. In Linux zit standaard al heel veel software alleen weten de mensen dit vaak niet. Maar zoals bij alles graag eerst even lezen voordat je meteen gaat uitproberen (read the full manual).
   De beste RDP Client voor Linux is REMMINA. Zit gewoon in Softwarebeheer inclusief een RDP Plugin, die waarschijnlijk nodig is. Voor instellingen verwijs ik je naar het grote boze internet waar je veel informatie kunt vinden.

   Snelkoppeling doe je dacht ik door te slepen, maar dit kan per werkomgeving verschillen.

   Groeten van Karel,

 17. Henk zegt:

  Beste Karel.
  Ik heb een wat oudere hp dc 7600 met XP op de HD. ( 1gig heheugen, 3,2 Ghz processor.)
  Ik heb er een SSD van Evo van Samsung 120 Gig bij gezet waarop ik Mint13 Xcfe heb geïnstalleerd.
  Tot mijn verbazing zie ik de SSD niet meer in verkenner van XP terwijl in app.beheer de SSD
  aanwezig is en correct werkt. Driver is de laatste.
  In de bios is de SSD aanwezig in het configuratievenster maar in de opstart volgorde zie ik alleen
  de DVD, de floppy drive, USB, HD 1xSATA 1xIDE. als laatste de netwerk adapter?
  Vreemd, ik heb de floppy drive eruit gehaald om plaats te maken voor de SSD. (small Factor.)
  Ik weet het even niet meer. Ik heb de laatste dagen toch bijna alles gelezen wat ik kon vinden.
  De installatie volgens de handleiding ging zonder problemen.
  Ik hoop dat je me een zinnige tip kunt geven in deze zaak.
  Vriendelijke groet.

  • Henk zegt:

   Vreemd, ik zag de vraag die ik gisteren gepost heb niet vanochtend. Dacht dat er iets mis was gegaan.

  • Karel zegt:

   Henk, was de SSD wel aanwezig (en de andere HD) tijdens de installatie ? Dus toen je was opgestart via de DVD (of USB). Of heb je dit niet bekeken.
   Wat je ook kunt doen is alleen je SSD aansluiten (als primair = hoofd controller) en dan installeren. Ik weet niet wat er op de andere HD staat (XP ??). Is dat gelukt plaats je de normale HD weer ernaast (als secundair = tweede) Na installatie kun je altijd grub opnieuw laten controleren of er nieuwe besturingssystemen aanwezig zijn.

   • Henk zegt:

    Beste Karel.
    Zowel de HD als de SSD waren aanwezig tijdens de installatie. Opgestart ben ik via de DVD met het iso bestand van Mint. Op de HD staat XP en de op de SSD stond Mint 13 die ik dacht verkeert geïnstalleerd te hebben. Dit omdat ik hetzelfde had als nu. Ik heb de installatie procedure nog een keer onder de loep genomen en opnieuw geïnstalleerd met de tweede optie, Mint vervangen door de nieuwe installatie. Ik kan me niet voorstellen iets fout gedaan te hebben. Het probleem is dus waarschijnlijk van een andere orde. De software die bij de SSD zat verteld me dat de SATA controller niet op AHCI staat maar dat moet naar mijn mening niet tot gevolg hebben dat ik de SSD niet kan zien in de opstart volgorde.
    Op mijn werk computer ( W7 ) werd een SSD van hetzelfde merk zonder problemen herkend ook na de installatie van W7. XP is anders dan 7 dat realiseer ik me.
    Ik ga proberen de installatie over te doen met alleen de SSD aangesloten. Grub kan ik toch alleen draaien als het systeem opstart. Dat kan natuurlijk ook via de DVD bedenk ik me. Ik zie. Dank voor je antwoord.
    Vriendelijke groet.

 18. Andy zegt:

  Over naar linux mint met jouw handleidingen en het werkt als een zonnetje. Ik heb nog een vraag, ik had picasa en weet dat ook linux met een verouderde versie van Picasa kan. Is er nog een hip alternatief?

  • Karel zegt:

   Ik vind het standaard programma van Mint echt geweldig. Niet zo compleet als Picassa, maar voor wat ik ermee wil voldoende. Wat is er mis met een oudere versie van Picassa dan ?

 19. Andy zegt:

  Ook probeer ik mijn fotocamera uit le lezen, echter via ‘bestandsbeheerder’zie ik de camera niet.

 20. andy zegt:

  welk programma bedoel je??? vooralsnog lukt het me niet om de camera uit te lezen, in bestandsbeheer zie ik m niet verschijnen. ik heb al gegoogeld maar heb nog geen manier gevonden.

  • Karel zegt:

   Standaard zitten er in Mint programma’s om foto te bekijken en te bewerken. Gthumb en gimp zijn hier voorbeelden van.
   Het probleem met je camera ligt waarschijnlijk aan de camera die een apart usb driver nodig heeft. Alternatief is natuurlijk via een kaartlees apparaatje.

 21. Huub zegt:

  Hallo Karel, ik heb Linux mint 17 geïnstalleerd en het eerste probleem wat ik gelijk tegen kwam was dat mijn muisaanwijzer niet te zien was op mijn scherm. De muis reageert wel , dat kon ik zien aan de buttons die van kleur veranderde, maar de pijl was niet te zien. Erg lastig dit. Ik had met veel moeite de instellingen van de muis kunnen vinden maar daar kon ik ook niets aan veranderen. Het merk van de muis is Logitech M185. Wat kan ik eventueel doen om mijn pijl zichtbaar te maken op mijn scherm.

  • Karel zegt:

   Het enige wat ik kan bedenken is een ander muis proberen ! Als u bij de muis instellingen niets kunt veranderen zou ik het verder ook niet weten. Moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit zoiets gehoord heb (maar daar heeft u niets aan natuurlijk).

   Groeten van Karel,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s