Beginners fouten in Linux Mint & Ubuntu

Vooral beginners (die nog gewend zijn aan Windows) zoeken vaak naar scripts, patches en tweaks om Mint of Ubuntu nog mooier en sneller te willen maken. Dat is niet nodig want Mint & Ubuntu vervuilt niet of nauwelijks. Hieronder staan nog een paar beginners fouten.

 1. Installeer als het even kan Linux Mint of Ubuntu op een computer die u niet noodzakelijk nodig hebt voor het dagelijks werk. Met het einde van Windows XP en straks ook het einde van Vista (april 2017) heeft u er wellicht ééntje over.
 2. Houd er rekening mee dat Mint niet op alle computers meteen 100 % zal werken. Veel hardware leveranciers stellen niet altijd Linux drivers beschikbaar. Het instellen van niet meteen werkende hardware is soms een ingewikkelde en tijdrovende klus.
 3. Installeer geen Windows software in Mint of Ubuntu. Vaak zijn er prima alternatieven beschikbaar. Ik ben standaard geen voorstander van Wine (Windows emulator) maar soms kan het een nood oplossing zijn.
 4. Ga niet (als beginner) op zoek naar schoonmaak programma’s. De kans is groot dat u uw systeem (door onwetendheid) om zeep helpt. Mint & Ubuntu vervuilt niet veel, ook na langere tijd niet. Zelfs defragmentatie is overbodig. Het enige wat u in Ubuntu hoeft te doen om overtollige bestanden te verwijderen. Hoe dit moet kunt u bij FAQ lezen.
 5. Wees terughoudend met externe software bronnen. Standaard zitten er al vele duizenden software pakketten in het softwarecentrum. Maar soms is het verleidelijk om extra (software) regels toe te voegen om dat ene programma erbij te hebben. Maar als u die regel toelaat wat doet dat bedrijf nog verder ? Zoek even op internet naar recensies en wees kritisch. Gelukkig zijn er een heleboel vertrouwde (software) bronnen die u best kunt installeren.
 6. Je kunt op internet ‘deb’ bestanden downloaden die zijn gemaakt voor Mint & Ubuntu. Je kunt dit vergelijken met ‘exe’ bestanden in Windows. Pas ook hier weer op met deze bestanden, je weet niet altijd wie de uitgever is. Weet je het wel en vertrouw je ze ? Dan is het geen probleem om ze te downloaden en te installeren. Leveranciers van o.a. printers en andere hardware (ook de belastingdienst) leveren ‘deb’ bestanden.
 7. Wees ook voorzichtig met extenties en add-ons in Firefox en Chrome/Chromium. Ook hier geld weer ‘zoek even op internet naar recensies.
 8. Installeer geen verschillende werkomgevingen op één systeem. Een Mint of Ubuntu waarin u de volledige KDE-werkomgeving installeert naast de bestaande andere werkomgeving (Gnome/Unity, Cinnamon, Mate, Xfce), maakt van uw computer een rommeltje. Dit werkt prestatie verlagend en kan ook storingen veroorzaken.
 9. Verwijder nooit een programma dat deel uitmaakt van de standaardinstallatie van Ubuntu of Mint. Ook al gebruikt u een bepaald standaardprogramma nooit: verwijder het niet. Waarom is dat ? De standaardinstallatie is een onderling samenhangend geheel, met gedeelde ondersteunende bestanden, dat het besturingssysteem doet draaien. Als u een programma van het standaardpakket verwijdert, dan loopt u het risico dat u uw systeem onherstelbaar beschadigt. Dat risico is bij sommige programma’s groter dan bij andere, en bij veel programma’s zelfs nihil. Maar het voert nu te ver om dat te gaan uitpluizen: het heeft simpelweg geen zin om dit risico überhaupt te lopen. Verwijder een ongebruikt standaardprogramma desnoods uit het menu, maar verwijder het dus niet uit uw systeem. Deze beperking geldt alleen voor die programma’s, die in de standaardinstallatie van Ubuntu of Mint zitten. Programma’s die u zelf erbij hebt geïnstalleerd, kunt u probleemloos later weer verwijderen.
Advertenties

18 reacties op Beginners fouten in Linux Mint & Ubuntu

 1. Pingback: Maak kennis met Linux Mint | Welkom bij 'overstappen naar Mint'.

 2. Sylvia van Asten zegt:

  Hoi Karel,
  Ik heb Linux Mint Mate 16 op de pc van mijn zus geinstalleerd. Geen dual boot ofzo. Alleen Linux Mint Mate 16. Nu wil ze weer liever Windows XP erop hebben. Hoe verwijder ik Linux? Heb de originele Windows Xp en heb de bios veranderd naar opstarten met cd/dvd. Maar hij start niet op van de cd/dvd. Nu kan ik Windows XP er niet meer opzetten.

 3. Michel zegt:

  Hallo Sylvia,
  Je kan Linux er ook uit laten zien als windows.
  Dar staan genoeg work arounds van op youtube.

 4. Tom zegt:

  Karel,
  Ik ben een tijdje terug overgegaan op Linux Mint 13 Maya en heb hierbij uitgebreid gebruik gemaakt van de kennis, wetenswaardigheden en links op je site.
  Ik ben op verschillende Linux sites geweest en heb het nodige gesurfd over het internet om me te bekwamen in het omgaan met Linux.
  Het is tot nu toe niet een onverdeeld genoegen.
  Ik kan gelukkig af en toe terug naar Windows XP omdat ik Linux 13 ernaast geplaatst heb, maar k heb wel de internet verbinding uitgeschakeld zoals hier ook geadviseerd word.

  Het meest vervelende probleem dat ik maar niet opgelost krijg en ook op een paar linux forums naar gevraagd heb is dat ik steeds in linux Mint mijn toetsenbord indeling moet aanpassen.
  Elke keer als ik Linux start staat mijn toetsenbord indeling weer op Nederlands.
  (Ik had dit per ongeluk bij de installatie verkeerd ingesteld)Dit is vooral lastig bij de wachtwoorden die ik in moet vullen omdat die niet zichtbaar zijn. Ondertussen weet ik op het toetsenbord ook het wachtwoord in deze toetsenbord indeling maar toch zou het wel prettig zijn als dit veranderd kon wordn en dan ook bewaard zou worden.
  Ik gebruik Lxkeymap om de toetsenbord indeling op engels (Us, internationaal met dode toetsen) te zetten en dan blijft gedurende die sessie het verder goed staan.
  Ik zou het op prijs stellen als je mij zou kunnen vertellen hoe dit te verhelpen?

  Met vriendelijke groet,

  Tom

  • Karel zegt:

   Tom, ik heb meer gelezen dat mensen per ongeluk hun toetsenbord verkeerd ingesteld hebben. Misschien is het te kort door de bocht om te zeggen “installeer het opnieuw en selecteer het juiste toetsenbord”. Je kunt tijdens de installatie testen of je het juiste toetsenbord hebt.
   Maar ik blijf het vreemd vinden waarom hij niet de verandering van toetsenbord wil onthouden. Ik heb er zelf geen ervaring mee omdat ik altijd de standaard keuze laat qua toetsenbord. Alleen als je het weet verander je het.

   Groeten van Karel,

   • Tom zegt:

    Hoi Karel,
    Bedankt voor alle moeite.
    Ik heb je tips een aanwijzingen nagelopen en uitgeprobeerd en ik kwam van de regen in de drup vrees ik door een gebrek aan kennis van de juiste codes voor welk toetsenbord in welke indeling en heb een verkeerde aangetikt en nu ligt mijn hel toetsenbord indeling dwars en heb ik alle overicht verloren dus ik ga het allemaal maar even opnieuw installeren.
    Ik heb in elk geval al het nodige geleerd en vanzelf gaat het allemaal niet en er zijn teveel methodes systemen en afwijkingen. Niets is eenduidig en vanzelfsprekend voor elk probleem zijn er in elke uitvoering meerdere oplossingen. Heel verwarrend allemaal.
    Maar ik geef het nog niet op. Het is een lastig probleem maar ik heb de afgelopen maand prima kunnen werken met Mint , alleen dit toetsenbordprobleem heeft het een beetje verziekt.
    Ik begin opnieuw met een herinstallatie.
    zijn er nog speciale zaken waar ik op moet letten bij een herinstallatie of kan ik gewoon dezelfde stappen nemen zoals je ze op je hier op je site hebt beschreven?

    Met vriendelijke groet,

    Tom

 5. Schijgel zegt:

  hoi,
  Ik heb Linux 17 geinstalleerd op een USB stick.
  Werkt prima, maar als ik de nederlandse taal heb geinstalleerd en opnieuw opstart
  is weer alles engels, dus hij slaat het niet op.
  Ondanks dat ik z’n 13 Gb over heb op mijn USB.
  Wat kan ik hier aan doen?
  Grtjs. Schijgelke.

  • Karel zegt:

   Hallo,
   Wat je gedaan hebt is een installatie USB gemaakt. Die is standaard ‘alleen lezen’. Er is wel een manier om een beschrijfbare usb stick te maken van Linux Mint, maar dan moet je eerst een bestaande versie op een computer hebben. Er zit een standaard programma in Linux Mint waarmee je een installatie usb kan maken, en dan ook de optie hebt om de overige vrije ruimte te benutten.
   Er zijn nog wel andere mogelijkheden maar daar heb ik me nog nooit in verdiept. Het heeft alles met schrijf rechten te maken op je usb.

   Dus als je een computer hebt, installeer dan Mint en maak daarna alsnog een USB.

 6. BMWPiet zegt:

  Mint staat erop, XUbuntu stond er op, maar was veel te traag, ik kan alles weer, internetten, mailen, een pdf lezen enz. Alleen de printer en CD drive doen het niet.

  • Karel zegt:

   Op zich tegenstrijdig. Xubuntu is voor lichte machines (vanaf 512 mb intern geheugen) en beroemd om de Windows XP vervanger. De standaard Mint heeft zwaardere hardware eisen nodig (min 1024 mb intern geheugen). Mint is er ook in de XFCe omgeving en werkt erg snel. Lees het één en ander maar eens door op deze weblog

 7. Gertonovic zegt:

  Hallo,

  Nou, ik dacht na Ubuntu 12.04 eens kijken of Linux Mint sneller zou draaien op mijn netbook met 4 gb RAM en een c60 processor van AMD. En dat was ook zo! Het lijkt allemaal erg goed en ik heb dus ook een en ander geïnstalleerd vanaf USB naast Windows 7 en in plaats van Ubuntu 12.04.

  Het vreemde is nu wel dat mijn GRUB niet meer goed functioneerd. Het lijkt erop dat die verplaatst is naar mijn USB stick: Zonder die stick krijg ik de melding “GRUB error” en start er niets op. Stick in het netbook en GRUB is weer beschikbaar. Weet iemand hoe je dit verandert, want dan haal ik mijn netbook gelijk van de verkoopsites af en blijf ik ZEKER doorwerken in Mint!

  Dank!!

 8. Gertonovic zegt:

  Hoi Karel,

  Die oplossing werkte niet, maar herinstallatie deed wonderen. Volgens mij werkt alles weer.

  Succes met je site en het goede werk!

  Groet, Gert

 9. Ron zegt:

  Hallo Karel,
  Zojuist Linux Mint 19.1 Cinamon geïnstalleerd in een dual boot met Windows 10, dit werkt prima tot nu toe. Ik heb een probleem in Thunderbird als email programma. Deze onthoudt mijn wachtwoorden niet van mijn email accounts (aangevinkt om te onthouden) en staan ook niet in de wachtwoorden beheerder. Iedere keer als ik Thunderbird opstart wordt dus om mijn wachtwoorden gevraagd. Aangezien ik een paar email accounts heb, wordt dit erg vervelend. Wat moet ik doen om dit te herstellen?

  Groet Ron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s