Broadcom BCM43xx

Een veel gebruikte wifi adapter is de broadcom en heeft een bepaalde chipset (BCM43) in zich die niet meteen herkend wordt door Linux Mint. Maar het is wel mogelijk. Je moet hiervoor een paar toverspreuken uitvoeren in de terminal. Hij lijkt moeilijker dan het is. Het is gewoon een kwestie van knippen en plakken van de tekst in de terminal. Knippen is ctrl+c en plakken is ctrl+shift+v. Tip tekst selecteren en naar het terminal venster slepen werkt ook. Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome toe leiden.

Zorg eerst dat je verbonden bent met het internet (bedraad) want draadloos werkt natuurlijk niet. Heeft u geen mogelijkheid om bedraad aan het internet te koppelen (omdat je bijvoorbeeld het hele huis moet verbouwen) dan kun je ook de onderstaande link volgen waarin wordt uitgelegd hoe je bij het opstarten al de wifi aan kunt zetten. Het zijn wel veel meer handelingen dus denk er maar goed over na. https://overstappen2linuxmint.files.wordpress.com/2013/12/acer-aspire-3000.pdf

Als eerste moet je weten of je wel een BCM43 chipset hebt (anders kun je dit overslaan). Om dit te checken doe je het volgende. Open het terminal venster en typ in:

lspci -vvnn | grep 14e4

Als het goed is krijg je iets wat lijkt op het onderstaande:

03:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller [14e4:432b] (rev 01)

De chip-id is dus BCM4322 en de PCI-ID is [14e4:432b] wat verder onbelangrijk is voor leken.

Heb je te maken met zo’n BCM 43xx chip-id dan kun je het volgende doen om hem alsnog werkend te krijgen. Open de terminal en type in:

sudo apt-get update
sudo apt-get –reinstall install bcmwl-kernel-source

Nu moeten we testen of de driver werkt (en voorkomen we een herstart). Type in de terminal.

sudo modprobe -r b43 ssb wl brcmfmac brcmsmac bcma
sudo modprobe wl

Laat nu de laptop even zijn gang gaan voordat u connectie gaat maken met een draadloze verbinding. Het kan geen kwaad om nu uw computer opnieuw te starten en daarna pas verbinding te maken met het grote boze internet.

Advertenties

4 reacties op Broadcom BCM43xx

 1. WJvanEck zegt:

  Hier loop ik dus tegenaan. na een usb stick gemaakt te hebben via Unetbootin als eerste vanaf de USB Linux bekeken vervolgens geinstalleerd en dit ging allemaal goed.wel allemaal in de recovery mode en krijg tijdens het starten van Linux vanaf de usb de melding B43:unknownpameter’blacklist’. als ik nu gewoon vanaf de hdd opstart geeft hij ook een melding over de Brdcom b43 driver en verwijst mij naar en website. heb bovenstaande doorgelezen weet alleen niet waar dit uit te voeren. vanaf de hdd krijg ik Linux niet opgestart heeft u een antwoord??

  • Karel zegt:

   Het is gewoon erg lastig als hardware niet meteen herkend wordt. Helaas heb ik die hardware niet anders had ik er een filmpje van kunnen maken hoe je dit stap voor stap kan oplossen.

   Heb je het programma terminal venster wel gevonden ? Afhankelijk van welke distributie je gebruikt kun je met de toetsen combinatie alt+ctrl+t dit starten. Anders even het menu door spitten. In de terminal venster moet je de ‘tover spreuken’ invoeren (kopiëren van de uitleg en plakken in het venster). Het ziet eruit als een dos venster (zwart met witte letters).

   Succes.

 2. dennis jansen zegt:

  op het monet dati ik deze regel in voer: sudo apt-get –reinstall install bcmwl-kernel-source krijd ik de melding e :ongeldige opreatie -reinstall
  sudo apt-get update gaat goed ik heb de Broadcom Corporation BCM4311 802.11b/g WLAN in mijn laptop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s