Grub herstellen

Het wil wel eens voorkomen dat na de installatie van Linux Mint het opstart programma “Grub” niet goed wordt geïnstalleerd. Als u gekozen heeft voor Mint naast Windows dan zal Windows gewoon opstarten en kunt u Mint nog niet proberen. Wat ook kan gebeuren is dat Mint opstart maar u geen keuze meer heeft om naar Windows te gaan.

In beide gevallen geen goede (eerste) kennis maken met Linux Mint nietwaar ? Maar gelukkig is er een oplossing hiervoor.

De installatie is wel gelukt alleen is het opstart programma niet juist of verkeerd geïnstalleerd. Met het programma ‘boot-repair’ kunt u eenvoudig alsnog het opstart programma installeren. Er zijn twee mogelijkheden.

 • Vanuit Windows download u boot-repair.iso en zet deze op een dvd of usb (unetbootin) of imgburn (dvd). Start daarna met deze nieuw aangemaakte dvd of usb op en het zal uw systeem scannen

boot-repairKlik nu op “Recommended repair”.

boot-repair-reinstall-grubJe kunt het venster “Advanced options” openen om een her installatie uit te voeren. Lijkt mij niet zo heel moeilijk toch ?

 • Vanuit Mint kun je dit programma downloaden door de volgende (terminal) commando’s uit te voeren. Er moeten eerst externe software bronnen toegevoegd worden voordat we het programma kunnen downloaden. Open de terminal venster en typ de volgende regels één voor één in. Je kunt beter kopiëren (ctrl+c) en plakken.
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair

Tip: het toetsenbord commando voor plakken in de terminal is ctrl+shift+v.

De rest is nu hetzelfde als hierboven beschreven staat.

 

Advertenties

9 reacties op Grub herstellen

 1. Eric Otterloo zegt:

  Beste Karel,
  Allereerst compliment voor al je inspanningen die je voor ons verricht. Vele gebruikers zijn je ongetwijfeld dankbaar. Sinds kort (nadat Windows XP niet meer wordt ondersteund) heb ik Linux Mint 17 (Mate) geïnstalleerd op een aantal computers waar ik mee hobby. Wat een prima besturingssysteem (met ingebouwde programma’s) is dat. Vroeger heb ik wel eens UBUNTU uitgeprobeerd, maar de grafische schil en mogelijkheden weken mij toch teveel af van het vertrouwde Windows systeem (hetzelfde euvel nu met Windows 8, waardoor Microsoft een misser maakt, gelet op alle kritiek die op Windows 8 is). Linux Mint 17 gebruik ik naast Windows op verschillende computers. Ik combineer dan per computer Linux met respectievelijk XP, Vista en Windows 7 in dual boot configuraties die Linux automatisch aanmaakt. Helaas gebruikt Linux daar een erg klein lettertype voor. Bij Vista en Windows 7 heb ik dat opgelost om de dual boot configuratie van Linux te vervangen door het door mij geïnstalleerde freeware programma EasyBCD. Dat programma werkt helaas niet onder Windows XP. Dus moet ik het daar doen met de door Linux meegeleverde dual boot configuratie. Is er een mogelijkheid om het lettertype van de Linux dual boot configuratie aan te passen? Zo ja, hoe doe ik dat?

  vriendelijke groet,
  Eric

  • Karel zegt:

   Eric bedankt voor je complimenten. Ik denk dat je met het programma “grub customizer” wel uit te voeten kan met de lettertypes. Doe maar eens een zoektocht in Google en dan vindt je het vast wel hoe je dit moet installaren.
   Zelf installeer ik nooit Linux in dual boot met Windows. Ik gebruik een laptop en wissel gewoon van harddisk als ik naar Windows ga (gebeurd niet zo heel vaak meer tegenwoordig). Op die manier hou je de werelden echt gescheiden. In theorie zou je via Linux een virus of malware binnen kunnen krijgen (zonder dat je het weet) en die kunnen verspreiden op je Windows partitie (als je aangekoppeld bent). Ik weet het is misschien ver gezocht maar het kan. Bestanden delen doe ik al jaren via de cloud diensten dus heb ik altijd en overal mijn bestanden beschikbaar.

   Groeten van Karel,

 2. Ron Luijbeb zegt:

  Heb geprobeert om Linux Mint naast Xp te installeren. Hij installeert zich steeds op een
  twee lege harddisk en ik krijg geen dualbootmenu.
  Op XP zal al een dualbootmenu i.v.m. Acronis opstarter.
  Wat moet ik doen om wel dat dualbootmenu met Linux te krijgen????????

  • Karel zegt:

   Ik denk dat je ervoor moet zorgen dat de grub opstartloader van Linux het over gaat nemen. Vaak gebeurd dit tijdens de installatie. Geen idee eigenlijk waarom hij het niet doet bij je.

   Tip: gooi XP eraf indien je er ook mee op internet gaat.

 3. Cock Pels zegt:

  Dag, ik weet niet of ik hier zomaar een vraag kan stellen, maar niet geschoten is altijd mis.
  Ik zit met het volgende, ik probeer nu voor de derde keer Mint te installeren, nog voor het eind van de installatie loopt het vast. Ik ben nu ook al drie keer bij het opnieuw opstarten mijn Windows boot manager kwijt in het Bios. Ik heb inmiddels een prullenbak vol met zogenaamde Bootable cd’s die niet werken. Voor dat ik nu voor de vierde keer Windows op nieuw installeer, wil ik graag weten wat ik mogelijk fout doe in de installatie van Mint, is het ook mogelijk Mint direct te installeren zonder eerst proef te draaien ?

  Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

  Cock Pels

  • Karel zegt:

   “Ik zit met het volgende, ik probeer nu voor de derde keer Mint te installeren, nog voor het eind van de installatie loopt het vast”.
   Er zijn verschillende redenen waarom een installatie niet kan voltooien bij Linux. Meestal omdat hij niet goed kan omgaan met een partitie, of niet juist afgesloten partitie. Om dit te voorkomen is een schijfcontrole en of optimalisatie aan te bevelen (vanuit Windows).

   Bootable cd’s die niet werken.
   Ik adviseer om een bootable usb stick te maken. Je moet in de bios instellen dat hij of de bootloader laat zien, of je wijzigd opstart volgorde (usb eerst).

   is het ook mogelijk Mint direct te installeren zonder eerst proef te draaien ?

   Tijdens het opstarten van een bootable Linux usb (dvd) krijg je de mogelijkheid om direct te installeren (onderaan dacht ik) en dus niet eerst uitproberen.

   PS: zet secure boot uit in je bios om te voorkomen dat je Windows boot manager beschadigd wordt.

 4. Cock zegt:

  👍 Ga als ik even wat meer tijd heb er goed voor zitten. Laat het je weten.
  Groeten.

 5. Cock Pels zegt:

  Dag Karel,
  Ik ben weer bezig gegaan met de installatie van Mint, heb in het Bios secure boot uitgezet.
  Bij het installeren krijg ik de volgende opties:
  1 start Linux Mint
  2 Start Linux Mint (compt.mode)
  3 OEM install

  Bij 1 kan ik eerst proef draaien en daarna kiezen voor een install.
  Doe ik dat, dan krijg ik niet de keuze optie om naast Windows te installeren wel de drie anderen.
  Schiet mij maar lek.
  Ik kan nu gelukkig nog wel Win. starten.

  Ik hoor graag van je en nogmaals alvast bedankt.

  (in de linux special kan ik hierover niets vinden)

  • Karel zegt:

   Ik denk dat er teveel partities zijn gemaakt bij de vorige installaties, waardoor je geen optie krijgt naast Windows.
   De enige manier is nu handmatig te installeren (wat anders optie). Verwijder dan de overbodige Linux partities en nieuwe (2) aan. Zie https://overstappen2ubuntu.wordpress.com/handleidingen/handmatig-ubuntu-installeren/
   Gaat dit je allemaal boven de pet? Denk dan eens aan om een aparte HD erin te stoppen. Zo houdt je Windows & Linux fysiek gescheiden. Zeker aan te raden bij beginners. Er komen straks in april 2017 genoeg Windows Vista pc’s en laptops vrij om lekker te kunnen proberen met Mint of Ubuntu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s