Nieuwe usb Wifi adapter

Het komt wel eens voor dat om wat voor reden dan ook het draadloos netwerk/internet niet aan de praat is te krijgen. Dit is natuurlijk vervelend want u wil met uw oude laptop Mint proberen, en dan werkt het draadloos internet niet.

Maar u kunt voor relatief weinig geld (10 a 15 euro) een nieuwe usb wifi adapter kopen. Dit apparaatje is super klein en werkt out of the box (meteen dus) in de nieuwste Ubuntu en Mint versie (14.04). Maar die versie is pas net uit en Mint pas in mei 2014. Voor oudere versies moet je nog wel het één en ander instellen. Dit lijkt weer moeilijker dan het is.

1344415599TL-WN725N Nano USB Adapter van TP-Link. Kijk hier waar hij te koop is.

De onderstaande tekst komt van computer tip (pjotr) website. Ik heb alleen de tekst her en der wat aangepast.

Voor Linux Mint 13 Maya en Linux Mint 16 Petra (en voor oudere Ubuntuversies dan 14.04) moet u nog wel een stuurprogramma installeren. Bij de Realtek RTL8188EU chipset (0bda:8179) doet u in Linux Mint het volgende:
Steek de USB-netwerkstekker in uw computer. Sluit (tijdelijk) een internetverbinding via een netwerkkabel. Installeer nu wat programma’s die u nodig hebt voor het bouwen van het goede stuurprogramma.

Open een terminalvenster (Menuknop – Terminalvenster) en kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo apt-get install build-essential

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Wacht totdat de installatie is voltooid.

Haal vervolgens het wifi stuurprogramma op (een ingepakt zip-bestand). Pak het niet uit maar laat het gewoon ingepakt staan in de map Downloads. Tweede link voor als de bovenstaande niet werkt hier binnen (bouwpakket van 15-2-2014).

Open wederom een terminalvenster (als je hem gesloten had). Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:
cd Downloads && unzip ~/Downloads/rtl8188eu-master.zip

Druk op Enter. Kopieer en plak vervolgens de onderstaande regel in de terminal:
cd rtl8188eu-master

Druk op Enter. Tik nu in de terminal:
make

Druk op Enter. Als deze (intensieve) klus is voltooid, kopieert en plakt u de volgende tekst in het terminalvenster:
sudo make install

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter. Nadat deze taak is voltooid, kopieert en plakt u de volgende regel in de terminal:
sudo modprobe 8188eu

Druk op Enter. Klaar! Uw draadloze kaartje zou nu gereed moeten zijn voor gebruik. Klik maar eens op het pictogram van Netwerkbeheer in het systeemvak: er zou nu een venstertje moeten uitklappen met de beschikbare draadloze netwerken.

Er zit een schoonheidsfoutje in het nieuwe stuurprogramma (althans in de versie van 15-2-2014). Daardoor wordt de sterkte van de beschikbare draadloze netwerken verkeerd weergegeven: die staat bij allemaal op 0. Maar dat klopt niet: zodra u verbindt met uw draadloze netwerk, verandert daarvoor de weergave van de netwerksterkte alsnog in de juiste waarde. Gelukkig is dit het enige foutje; uw draadloze verbinding zou nu snel en stabiel moeten zijn. Overigens zou dit foutje in de nabije toekomst best wel eens verholpen kunnen worden: het stuurprogramma wordt actief doorontwikkeld.

Waarschijnlijk moet u deze ingreep in de toekomst herhalen na een kernel-update. In Linux Mint kunt u categorie 5 uitschakelen in het Updatebeheer om dit te voorkomen.

Bewaar in elk geval het zip-bestand rtl88eu-master.zip dat u hebt binnengehaald; dat kunt u gebruiken voor herinstallatie als u toch kernel-updates toepast. De uitgepakte map met het vervaardigde stuurprogramma erin, kunt u weggooien; die is alleen toegespitst op de huidige kernel en dus niet geschikt voor hergebruik bij een nieuwere kernel.


Ik kreeg een goede tip (wifi usb code) om deze wifi adapter wat simpeler aan de praat te krijgen. Het script maakte een map (rtl8812au) aan en kan na herkenning van de adapter verwijderd worden. Vul de onderstaande code in het terminal venster in.

Code:
sudo apt-get install build-essential git
git clone https://github.com/gnab/rtl8812au.git
cd rtl8812au
make
sudo make install
sudo modprobe 8812au
Advertenties

37 reacties op Nieuwe usb Wifi adapter

 1. pga zegt:

  Karel, heb je het zelf wel getest ?
  Daar degenen die het hier geprobeerd hebben (3 comp) de boel niet werkend kregen…

  • Karel zegt:

   Zelf (nog) niet kunnen testen, maar degene die het geschreven heeft schat ik hoog in qua kennis en expertise. Ik kan me niet voorstellen dat als hij zoiets op zijn weblog zet, het niet werkt. Op het Ubuntu forum worden ook positieve reactie geschreven dat het ook werkt.

   En vanaf Mint 17 (is Ubuntu 14.04 en is nog beta) werkt het dus out of the box.

   • pga zegt:

    Karel ,wederom een comp van Mint voorzien ,loopt goed .Ook hier weer geen draadloos aan de praat te krijgen… Dus om dit systeem nog erg te promoten…

   • Karel zegt:

    Tja, wat zal ik zeggen ! Ik heb in het verleden veel (zowel Windows als Linux) systemen geïnstalleerd. Bij de Windows systemen moest ik altijd wel extra drivers installeren om de machine goed te laten draaien. Bij Linux machines is dat soms niet nodig en werkt alles ‘out of the box’. Maar ook bij Linux werkt het niet altijd ‘out of the box’ en moet je op zoek naar drivers.

    Het grote voordeel van Windows is dat als je een nieuwe pc koopt daar meteen een werkende Windows op zit. Met Linux kan dit ook allen zijn er maar weinig winkels. En nu iedereen een computer over heeft (i.v.m Windows XP) gaat iedereen knutselen. En niet iedereen is in de wieg gelegd om besturingssystemen te installeren.

   • pga zegt:

    ´En niet iedereen is in de wieg gelegd om besturingssystemen te installeren.´

    Dank u .
    Wel vreemd dat al het andere wel goed werkt op die 3 computers.

   • Karel zegt:

    Sorry, maar zo was het niet bedoeld. Ik vind het super dat je al zoveel computer hebt omgetoverd, en als het niet lukt gewoon door gaat met oplossingen zoeken.
    Maar ik krijg de laatste tijd zoveel beginners die denken even snel Mint te willen installeren zonder zich er eerst in te verdiepen. Ik heb mijn website hier dan ook op aangepast.
    Voel je vooral niet aangesproken !

    Groeten van Karel,

 2. Staf van Houdt zegt:

  Karel, bedankt voor je geduld en de antwoorden, ik heb Mint16 kunnen installeren en met uw hulp voor nieuwe usb wifi adapters is me uiteindelijk alles gelukt. Nu ik zover ben krijg ik te maken met volgende probleem; udatebeheer zegt “kon de pakkettenlijst niet verversen” en doet dus niets meer. Hoe kan ik dat verhelpen?

 3. Staf van Houdt zegt:

  E: Encountered a section with no Package: header
  E: Problem with MergeList /var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_saucy_universe_i18n_Translation-en
  E: De pakketlijsten of statusbestand konden niet worden gelezen of geopend.
  E: _cache->open() failed, please report.

  Karel, dit is wat ik telkens krijg als ik probeer te updaten. Graag een voorstel om dit op te lossen.

 4. Staf van Houdt zegt:

  Karel, misschien een domme vraag, kan ik Mint13 gewoon over 16 installeren?
  Ik heb 16 over windows XP geplaatst, zodat die rommel van microsoft volledig weg is en voor mijn probleem met updates in mint16 schijnt er geen andere oplossing te zijn dan een herinstallatie, dus kan ik even goed 13 proberen te installeren installeren. Ik heb al gezocht op verschillende sites en fora maar een duidelijk antwoord kan ik nergens vinden. Ondertussen draait mijn andere, heel oude PC, zonder problemen op Xubuntu (windowsXP eveneens verwijderd), alleen een nieuwe USB stick aanmaken van Mint13 lukt mij niet.

  • Karel zegt:

   Je kan inderdaad Mint 13 over Mint 16 heen kopieeren. Je kunt het beste dan tijdens de installatie kiezen voor ‘iets anders’ en daar je bestaande Mint 16 partitie selecteren. Lees even de handleiding door over her installatie.
   Je kunt in Mint ook een opstartbare usb maken. Bij mij (Mint 16) staat hij bij hulpmiddelen-schijfkopieschrijver.

 5. Staf van Houdt zegt:

  Bedankt, ga ik morgen of deze nacht (kan er toch niet van slapen) uitproberen. De USB stick maken is me ondertussen gelukt.

 6. Gustaaf Van Houdt zegt:

  Het is mij dus toch gelukt om Mint13 te installeren, met een stabiele WiFi verbinding. Alles schijnt te werken maar ik heb nog een vraag ten behoeve van mijn vrouw, “hoe zet ik een snelkoppeling, zoals firefox, thunderbird enz. op het bureaublad”? (Met de rechtermuisklik werkt het schijnbaar niet, dan gaat het prog gewoon open.)

 7. Gustaaf Van Houdt zegt:

  Xfce, ook kan ik geen streams van rptmp-servers afspelen alhoewel ik wel de juiste versie van flash geïnstalleerd heb, andere streams lukken wel. Oplossing?

  • Karel zegt:

   Gustaaf, ik ga ervan uit dat je het afwerklijstje heb afgehandeld wat hier op deze weblog staat ? Daar staat ook multimedia compleet maken tussen. Dit in combinatie met de vlc player heb ik tot nu toe alles kunnen kijken met mint.

 8. Gustaaf Van Houdt zegt:

  Karel, ik heb inderdaad dat lijstje afgelopen, zowat een half uur geleden heb ik de oplossing gevonden via Chromium en pepperflash, in Firefox werkt het niet maar werken met chromium is doenbaar mits gewenning.
  Voor die snelkoppelingen in XFCE heb ik nog geen oplossing gevonden, bestaat die?

  • Karel zegt:

   Wat betreft de snelkoppelingen, ik heb even geen mint xfce voor handen, maar lukt het niet met slepen naar het bureaublad ? Ik dacht zoiets gelezen te hebben in één van de reacties op deze weblog.

   • Gustaaf Van Houdt zegt:

    Had ik ook gelezen, maar het gaat over mint16 denk ik. In Mint13Xfce lukt het me niet, de link gaat gewoon open bij elke muisklik, slepen werkt niet.

 9. Gustaaf Van Houdt zegt:

  Ik heb te vroeg victorie gekraaid, deze morgen kon ik naar de F1 kijken op “spots livezz”, blijkbaar was dat geen rptmp stream. Via VLC krijg ik ook geen stream binnen..

 10. Gustaaf Van Houdt zegt:

  Karel, opgelost, de oplossing was poepsimpel, google chrome doet alles.

 11. Gustaaf Van Houdt zegt:

  http://sports-livezz.com/
  Geeft live streaming van voetbal, wielrennen, F1, enz. Voetbalstreams en belgische paardenkoersen komen meestal van een nederlandse rptmp-server, Omroep Fryslân moet ik nog proberen als er koersen zijn op Wolvega.

 12. Gustaaf Van Houdt zegt:

  Karel, zorg wel dat AdBlock opstaat als je een stream opent, streams werken enkel tijdens de aangegeven uren.

 13. Paul zegt:

  Karel gezien ik al 4 comp heb voorzien van Mint 13 Xfce zonder grote problemen en ook allerlei sudo apt klusjes (Pipeline installeren ,http://fds-team.de/cms/pipelight-installation.html) foutloos heb gedaan, blijft het voor mij een raadsel waarom gelijkluidende handelingen als met de Realtek niet willen lukken.De mensen die het wel lukt hebben andere versies van Mint.Is het soms mogelijk dat deze tweak niet werkt op Xfce?

  • Karel zegt:

   Vanaf 14.04 zou het out of the box moeten werken. De werkomgeving (xfce of unity) zou technisch gezien niet moeten uitmaken omdat de hardware herkenning in de kernel zit. Ik denk dat ik maar eens zo’n adapter ga kopen om te kijken waar ik tegenaan loop met mint en Ubuntu.

   • Paul zegt:

    Dag Karel,

    Heb je er al een zelf geprobeerd op 13 XFCE?
    Zit nu al op 6 computers door mij voorzien van 13 XFCE ,alles werkt maar draadloos nog steeds niet.

 14. Pingback: Sitecom N300 Wifi usb installeren op zorin

 15. BerlinBlue zegt:

  Heel erg bedankt voor deze tutorial!
  Het is mij hiermee gelukt, zonder dat ik erg veel kennis heb (van terminal commands)…
  Gelukt met de volgende USB Dongle en Linux Mint versie:
  USB Dongle: Netis WL2190
  Linux Mint 17.1 (nieuwe installatie, usb dongle werd niet out-of-the-box herkend).

  • BerlinBlue zegt:

   Ik kan het volgende toevoegen aan mijn eerdere commentaar:
   Na het installeren van een nieuwe computer met Linux Mint (Linux Mint 17.2 Cinnamon 64-bit), wilde ik dezelfde USB Dongle (Netis WL2190, ongeveer 35 euro via amazon.de) opnieuw installeren. Aangezien de bovengenoemde tutorial al met al toch wel enige tijd in beslag nam (en de nodige technische kennis vergde van mij), ging ik op zoek naar een andere oplossing.

   Daarop vond ik een methode, die waarschijnlijk ook goed zal werken voor andere USB Dongles die een vergelijkbare Realtek driver nodig hebben, bijvoorbeeld de in dit artikel genoemde. Met slechts het invoeren van een paar commands in de terminal, kreeg ik het meteen werkend! De info is gebaseerd op de installatie van de ” Realtek 8812au driver” die blijkbaar voor diverse USB Dongles nodig is (zie https://github.com/gnab/rtl8812au).

   Hoe ik het zelf werkend kreeg in Linux Mint 17.2 (dat zeker ook werkt voor Ubuntu 14.04 en hoger), heb ik gevonden en beschreven, op ubuntuforums.org: http://bit.ly/1PpQktN.

 16. Imre Fabian zegt:

  Hi Allemaal,

  Na een aantal vruchteloze pogingen de TP-Link WiFi dongle te installeren volgens de instructies van de fabrikant en een paar pogingen de Windows Wireless Drivers methode te gebruiken, probeerde ik de bovenstaande methode.
  Helaas bleek deze website onbereikbaar te zijn voor Mozilla op Linux Mint 13 en heb ik mijn “oude vertrouwde” Windows (10) computer gebruikt om deze beschrijving via een Word 2010 bestand en de genoemde ZIP file middels een geheugenkaartje over te zetten.

  Na wat copy (uit LibreOffice 3) en paste (in het Terminal venster) lukte de installatie VOLLEDIG! Het liep (en loopt) als een zonnetje.

  Toch mogen de Linux experts wat mij betreft hun Installatie Methodes wel wat verbeteren!
  Windows wint het op dat gebied nog steeds glansrijk van Linux!

  Ware het niet dat de doelmachine een heel oude (2000) Laptop is, waar alleen Windows XP nog op draait, en Microsoft in complot met de Hardwarefabrikanten alleen nog nieuwe en ongelooflijk grote pakketten wil slijten, dan had ik deze moeite niet gedaan.

  Enfin, weer een nieuw truckje geleerd.
  Bedankt Karel!

 17. Imre Fabian zegt:

  Karel,

  Na installatie volgens boven werkte mijn WiFi dongle prima, tot ik de machine opnieuw opstartte.
  Geen netwerk.
  Pas nadat ik sudo modprobe 8188eu opnieuw in het Terminal Venster uitvoerdde, werd het draadloze netwerk onmiddelijk verbonden.

  Hoe kan ik zorgen dat dit automatisch bij elke opstart gebeurt?

  Groet,
  Imre Fabian

 18. Christel zegt:

  Ik heb mint16 geinstalleerd en net met je laatste tip WIFI adapter geinstalleerd: HET IS ME GELUKT en ik weet echt weinig van linux.
  Dus: een terminal venster openen (klik linksonder op menu en zoek op het woord ‘terminal’)
  Dan regel voor regel hieronder kopieren en na elke regel ENTER drukken (soms gaat de terminal dan programmeerzinnetjes programmeren, soms ook niet)

  sudo apt-get install build-essential git
  git clone https://github.com/gnab/rtl8812au.git
  cd rtl8812au
  make
  sudo make install
  sudo modprobe 8812au

  Als je dan op internetconnecties klikt rechtsonder, dan verschijnen de wifi’s in je buurt.
  Althans zo was het bij mij.
  (De eerste keer lukte het niet, maar de tweede keer wel, dus gewoon nog een keer proberen!)

  DANK VOOR DEZE SITE!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s