Overbodige bestanden opruimen

Linux Mint vervuilt niet veel, ook na langere tijd niet. Zelfs defragmentatie is overbodig. Het enige wat u in Mint hoeft te doen is overtollige bestanden verwijderen.

  • Klik op Synaptic pakketbeheer. Ga naar Instellingen – Voorkeuren – tabblad Bestanden. Tijdelijke bestanden: en vink “Opgehaalde pakketten verwijderen na installatie” aan. Druk daarna op de knop Gebufferde pakketbestanden verwijderen.
  • Maak de opslagplaats van de miniaturen leeg (thumbnail). Van elke bekeken foto maakt Ubuntu automatisch een miniatuur, voor weergave in de bestandsbeheerder (verkenner). Op den duur kan het aantal miniaturen aardig oplopen. Bovendien bevat de opslag in de loop van de tijd veel overbodige miniaturen van foto’s die niet meer bestaan. Mijn advies is daarom, om de opslagplaats van de miniaturen een paar keer per jaar leeg te maken. De snelste manier is via de terminal. Open het terminalvenster:
  • rm -f ~/.cache/thumbnails/normal/*
  • Voorkom fouten en kopieer en plak de bovenstaande tekst. Tip: kopiëren is ctrl+c en plakken in de terminal venster is ctrl+shift+v.

Als u toch nog in de terminal venster zit dan kunt u deze onderstaande opdracht ook zonder problemen uit laten voeren. Met een beetje fantasy kun je wel raden wat de commando’s doen (en u kunt dan meteen wennen aan het ‘dos’ achtig scherm).

sudo apt-get clean
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get autoremove

Dat viel toch wel mee nietwaar ? Controleer meteen of u de laatste update hebt en installeer deze door de volgende 2 commando’s.

sudo apt-get update (controleren voor updates)
sudo apt-get upgrade (update uitvoeren mits beschikbaar).

Om uit de terminal venster te gaan kunt u “exit” intypen.

Advertenties

2 reacties op Overbodige bestanden opruimen

  1. heel handig en makkelijk toe te passen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s