Voor wie is Linux Mint ?

In principe kan iedereen (leren) omgaan met Linux Mint. Alleen moet u er wel 100 % achterstaan dat u wil (leren) overstappen. Omdat Linux Mint niet standaard op elke computer is geïnstalleerd moet u dit eerst installeren. Als u nog geen ervaring heeft met installeren van een besturingssysteem, vraag dan om hulp (of ga gewoon het avontuur aan).

Sommige mensen (vaak beginners) maken de fout om Windows software te willen installeren in Linux Mint (omdat ze gewend zijn aan die software, wat wel te begrijpen is natuurlijk). Dit zou hetzelfde zijn als je een Xbox spel op een Playstation 3 wil spelen/installeren. Lees hier nog meer beginners fouten.

Linux heeft bij sommige een reputatie dat het alleen voor Nerds zou zijn. Klik dan maar eens hier voor 20 vooroordelen over Linux die toch eigenlijk gewoon terzijde geschoven moeten worden.

Advertenties

20 reacties op Voor wie is Linux Mint ?

 1. Simone zegt:

  Ik gebruik het al jaren ! Echt een aanrader !

  Groetjes van Simone.

 2. AS_Tux zegt:

  Geweldig. OOk al jaren in gebruik genomen en in verhouding met Ubuntu beleef ik veel meer plezier ervan.

 3. Jan E. zegt:

  Karel, leuke site, goed begin!

  Ik gebruik Linux sinds een jaar of drie volledig. Daarvoor op en af. En omdat ik geen games speel op mijn PC (daar zijn spelcomputers voor!).

  Dit is dan ook mijn standaard handtekening onder E-mailberichten:

  PS:
  Ik maak gebruik van het gratis OpenSource besturingssysteem Linux Mint. (http://linuxmint.com).
  Deze software vind ik stabieler, eerlijker, sneller, en daarom beter dan Microsoft producten.
  Met Linux Mint heb ik geen last van virussen, malware en dergelijke. Bovendien kan Linux Mint MS Office bestanden lezen én schrijven. Daarom was er voor mij geen enkele reden om niet over te stappen.
  Linux Mint is een uitgebreide versie van Ubuntu Linux.

  Ik ben geregistreerd Linuxgebruiker 492444
  Ik ben geregistreerd Ubuntugebruiker 28769

  • Jos Parlevliet zegt:

   Beste Jan,

   Ik overweeg om binnenkort Linux Mint te downloaden en te installeren.
   In jou bericht lees ik dat Linux Mint MS Office bestanden kan lezen en schrijven.
   Mag ik vragen of jij Microsoft Office 2010 op je computer hebt staan ?
   Alvast hartelijk bedankt voor je reactie.

 4. rob bakker bolhaar zegt:

  Vandaag voor het eerst Linux Mint 11 op mijn Asus netbookje geinstalleerd en voor het eerst kennis gemaalt met Linux. Maar wat loopt dit gesmeerd! Ben er helemaal blij van. Het enige wat mij wel stoort is dat ik elke keer na het opstarten opnieuw mijn netwerk moet aanzetten. M.a.w. na het afsluiten sluit Linux ook direct het netwerk af. Iemand raad?

 5. vandervelden zegt:

  Jarenlang werk ik met windows en ik vind het een slecht systeem. Op aanraden wilde ik overstappen op linux mint maar de installatie vind ik zo ingewikkeld en slecht uitgelegd dat ik het opgeef. Spijtig want ik vind de filosofie erachter heel goed. Het is dus voor nerds en die willen en kunnen het niet uitleggen. Hopelijk vraagt me eens een nerd iets over motorfietsen, ik ga hem ook niet helpen. Einstein zei ooit dat als ge het niet kunt uitleggen aan een zesjarige, dan kent ge er zelf niets van en dat klopt : de meesten praten gewoon uit hun nek en écht verstaan doen ze het niet. Spijtig dat jullie zo elitair zijn, dat bevordert de klassenmaatschappij en daar wil ik geen deel van uit maken.

  • Karel zegt:

   Ieder zijn eigen mening ! Dat ik er anders over denk kunt u zich misschien wel voorstellen, anders had ik deze website niet gemaakt.

  • richard zegt:

   Wat een onzinnige opmerking. Ik zelf heb laatst voor het eerst Linux Mint geïnstalleerd en het is net zo simpel als, zo niet simpeler dan het installeren van Windows 7 of 8.

   Als totaal geen fluit weet van je computer en wat een harde schijf is, dan zal je met elk besturingssysteem problemen ondervinden om het te installeren. Dit is dan ook een onkunde van de gebruiker zelf, niets anders.

   Je hoeft letterlijk niets anders te doen bij een linux installatie die je niet ook bij een Windows installatie zult moeten doen. Minder zelfs, aangezien je zelfs beduidend minder drivers zult hoeven installeren in Linux dan Windows.

   Dit soort luiheid is echt vreselijk. Besteed een paar seconden aan google als je dan echt iets niet begrijpt en het probleem is opgelost.

  • Vedder zegt:

   Beste vandervelden, Dit bericht begrijp ik totaal niet. Ik heb zelf voor het eerst Linux Mint op een haast antieke HP Compaq NC8000 geinstalleerd en dat liep als een fluitje. Totaal geen sorus bij de installatie. Probeer dat maar eens als je zelf Windows wil installeren en al helemaal Windows 8. Ik heb na mijn succesvolle installatieronde en gebruikservaring, deze software aanbevolen aan een schoonzus die een oude Acer Aspire heeft. En ook die is er nu heel gelukkig mee. Dus om nu ter roepen dat Linux elitair is en echt alleen voor Nerds, is natuurlijk onzin. Wat misschien voor velen een probleem kan geven is het verschil in werking bij de verschillende toepassingen zoals Open Office of Gimp. Ja, dat werkt net even anders als bij Windows.Maar als je hangt aan de Windows doctrine, kun je nooit wat anders leren. Geloof mij, overstappen op een Apple computer is absoluut lastiger dan overstappen op Linux. Ik ben geen nerd, maar ik kan het in dit geval wal weten omdat ik dus Linux Mint draai op een Compq NC8000, Ubuntu 14.04 op een HP Desktop, Windows 7 op een Dell Inspiron 6400 en OSX Yosemite draai op een Mac-Pro. Vergelijking te over dus. En ik moet zeggen: Mint is op dit moment mijn favoriet.

 6. Frank zegt:

  Ik heb de afgelopen tijd diverse XP gebruikers die uitsluitend mailen, tekstverwerken en surfen op Linux Mint overgezet. Xfce versie. Zelf had ik twee oude laptops en twee stokoude desktops eveneens van Linux Mint voorzien. Het valt me steeds op hoe lekker deze machines “aan het gas” hangen. De gebruikersinterface is heerlijk, en na configuratie van de snelstarters en Libre Office valt er niets meer te wensen. Ook printers worden goed ondersteund. Omdat ik ook nog een Windows 7 machine heb, grafisch zeker erg mooi, kan ik goed vergelijken. Mijn ervaring is dat je in de Windows wereld steeds zwaardere hardware nodig hebt met bijbehorend energieverbruik en koelingsproblemen. En door de langzaam trager wordende pc, geven veel mensen na een paar jaar weer veel geld uit voor een nieuw systeem. Doodzonde! Echt verspilling! Voor mij en tevreden buren is Linux Mint ( net als Ubuntu in het GNOME tijdperk) een verademing. Indertijd heb ik met Knoppix mijn eerste Linux ervaringen opgedaan en ik was verkocht.Jammer dat Linux nog steeds beschouwd wordt als iets voor nerds. Juist oudere gebruikers moeten een stabiel no nonsense OS hebben, zonder steeds weer oppompende schermen van virusscanners, spywarescanners en steeds trager opstartende computers. Bij sommigen kun je bezig blijven om Windows weer op te schonen of te ontdoen van troep.

  • Frits 17 zegt:

   Dat ga ik dan ondervinden. Ik wil nu, ruim tevoren, ervaring met Linux Mint op gaan doen. De reden is simpel: ik ontdekte dat ik 10 jaren geleden met Suse Linux- nu Open Suse genaamd- problemen kreeg naast Windows XP, en nu installeer ik op een oude pc zo Linux Mint. Het lukte me zelfs om Ubuntu er naast te zetten! Beiden lijken goed te draaien. Dat had ik nooit verwacht. Wat een verschil met 10 jaar geleden! Nu maar info inzamelen over beide besturingssystemen, en er ervaring mee gaan opdoen.
   Verder wil Microsoft hoogstwaarschijnlijk grof geld aan Windows 10 gaan verdienen , net als aan Microsoft Office. Ik kan nu, daar Windows 8.1 nog tot 10 januari 2023 ondersteund wordt, kijken of Linux nu wel iets voor me is. Nu denk ik al dat dit het geval is! Na die tijd wordt het voor mij kappen met Windows. Ongeveer over 12 maanden, komen ze met Windows 10 en dan komt misschien dat abonnement op Windows besturingssystemen. Aangezien Microsoft eerst het gerucht verspreid heeft, dat Windows 8.1 gebruikers een gratis upgrade naar Windows 10 zouden gaan krijgen, en dat daarvoor in de plaats een Microsoft Office strategie gaat komen, is natuurlijk voor mij de druppel die de emmer over doet lopen.

 7. han krol zegt:

  Ik ben een week geleden overgestapt van Win.7 naar Mint 17. Heerlijk, wat een prettig systeem. De printer was binnen 30sec. geinstalleerd (Canon MG2150 Pixma). Gebruik de laptop alleen voor surfen, MP3 afspelen en mailen. Voor mij geen Windows troep meer.
  Alleen de migratie van exel bestanden naar ODS (libre office) vond ik minder prettig.

 8. Kasander zegt:

  Ben ooit begonnen met Ubuntu en installeerde het ook voor anderen. Maar sinds dat nieuwe menu aan de zijkant ben ik er heel snel vanaf gestapt.
  Nu installeer ik Linux Mint mate en dat bevalt nog veel beter dan Ubuntu ooit heeft gedaan. Krijg ook zeer veel positieve berichten van nieuwe gebruikers!
  Vooral oudere personen raad ik absoluut Linux aan. Vooral door het “missen” van al het grafische geweld en niet te vergeten de veiligheid!

 9. Margreet zegt:

  Ik ga binnenkort mijn 6 jaar oude laptop met windows 7 voorzien van Linux Mint. Nog een beetje inlezen en dan lekker uitproberen. Het plan was een nieuwe laptop, maar eigenlijk ben ik het veeleisende windows zat en Linux lijkt een goede optie. Ik hoor veel positieve verhalen, dus ik ben heel benieuwd! Fijne site dit trouwens!

 10. Lucien zegt:

  Ik ben sinds een maand weer in aanraking gekomen met Linux Mint, omdat mijn dochtertje van 6 een degelijke computer nodig heeft voor schoolwerk. Ik had nog een oude Vista laptop, waarop ik Mint 17.2 xfce geïnstaleerd heb. Ik vond het een hele verbetering ten opzichte van een aantal jaren geleden, toen ik nog wel eens “speelde” met Mint. Het is behoorlijk eenvoudiger en aantrekkelijker geworden en ze werkt er met het grootste gemak mee. En ik voel me er ook prettig bij te weten dat ze met een veilig systeem haar schoolwerk kan doen. Ik heb nu ook mijn laptop van 1,5 jaar oud uitgerust met Mint Cinnamon, en ben er helemaal blij mee. Ik zit er ook aan te denken om mijn Windows 7 machine van 5 jaar oud hiermee uit te rusten. Gisteren al via de live modus even geprobeerd en ga binnenkort alle bestanden nalopen en veilig stellen. Wat ik enkel nog kan adviseren om in je handleidingen te zetten, is om ook de “mono-runtime-common” te deïnstalleren. Het is de tegenhanger van Wine en daarmee ook een beveiligingsrisico i.v.m. de Windows virussen ( zie: https://sites.google.com/site/computertip/mint-cinnamon-directdoen voor meer info erover en meer tips). Verder een hele mooie en vooral nuttige site en daarvoor bedankt!!

 11. van onckelen zegt:

  ik draai reeds jaren – met tegenzin op windows (nu 10) en wens reeds jaren over te stappen op
  Linux; naast windows te draaien om ervaring op te doen vooraleer definitief over te stappen.
  ik zou graag een USBstick kopen omdat ik geen risico wens te nemen met mijn huidige windows
  en alles wat er mee verband houdt. Ik vind nergens de mogelijkheid en blijf dus steeds bihj windows. wie kan mij helpen ?
  Francis

  • Karel zegt:

   Je kunt heel eenvoudig zelf een USB maken met opslag mogelijkheid. Op die manier kun je dus alles lekker goed testen en kleine aanpassingen opslaan. Wil je meer snelheid? Installeer hem dan gewoon, desnoods op een andere HD.

 12. Julie zegt:

  Dag meneer Sterrenburg,

  Ik heb afgelopem zondag Linux Mint 19 Xfce
  naast Windows 7 geinstalleerd. En het draait
  allemaal keurig. Omdat ik nog maar een beginner
  ben in Linux blijft uw duidelijke site voor mij een grote
  steun.
  Maar waar ik grote moeite mee heb is het installeren
  van Palemoon als een tweede browser naast Firefox.
  Ook met wat er over wordt vermeld op de site van
  Palemoon kom ik er nog niet uit.
  Weet u misschien hoe ik Palemoon kan installeren?

  Vriendelijke dank en groeten,
  Julie

  • Karel zegt:

   Sorry, maar uw reactie stond bij ‘spam’ en gelukkig kon ik hem nog redden.
   Maar goed, ik ken Palemoon niet maar heb even gekeken. Om dit programma toe te voegen aan Mint moet je een softwarebron toevoegen. Standaard is Palemoon dus nog niet goedgekeurd door Mint of Ubuntu.
   Of dit ooit gaat komen hangt van het project af.
   Om het alsnog te installeren moet je dus in de terminal duiken. Dat lijkt lastig, maar met een beetje moeite en interesse gaat het vast lukken. Het is vooral knippen en plakken van de commando’s.
   Op deze site staan de commando’s.
   https://software.opensuse.org/download.html?project=home:stevenpusser&package=palemoon
   Let maar niet over Ubuntu want dat is de grote broer van Linux Mint en gelde dezelfde commando’s.

   Succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s