Windows Vista/XP vervanger

U heeft het vast wel gehoord of gelezen dat Windows XP ermee gestopt is vanaf 8 april 2014. Nu stopt in April 2017 ook Windows Vista met ondersteuning.

Dit houd in dat er geen ondersteuning meer is en dus ook geen veiligheidsupdates meer komen. Ondanks dat er berichten circuleren dat Virusscanners en andere verdedigingsprogramma’s van derden bedrijven u nog (jaren ?) ondersteuning geven, raden we het af om Windows Vista & XP meer te gebruiken.

Het valt namelijk te verwachten, dat criminelen dan direct een stortvloed van opgespaarde kwaadaardige programma’s zullen ontketenen. Specifiek gericht op zwakheden in Windows XP en Vista. Het is het ideale moment voor het lanceren van zulke aanvallen: het doelwit zal immers nooit worden hersteld!

Windows XP is al 16 jaar oud en kan gewoon niet meer tegen het huidige internet geweld op. Vergelijk het maar met een auto die niet meer door de APK heen komt. Het wordt dus vervangen of opknappen.

Wat zijn uw opties?

1. U koopt een nieuwe computer met voor geïnstalleerde Windows 10, en brengt de Vista  /XP-machine naar de milieustraat.

2. U koopt voor de tweede keer een nieuw versie van Windows want voor Vista heeft u ook al betaald bij aankoop.

Voor de meeste mensen is hun pc naar de milieustraat brengen van toepassing. Maar bent u een beetje handig (en u vind het leuk om met computers te werken) dan kunt het volgende doen.

Een oplossing: Linux Mint 18 Xfce (Maya).

Windows Vista machines zijn vaak al wat ouder waardoor een upgrade naar Windows 10 niet mogelijk is (met name het intern geheugen voldoet niet meer).

Maar ook de systeemeisen van de meeste soorten Linux versies zijn toegenomen. Gelukkig zijn er nog lichtgewicht versies beschikbaar die prima op een Windows Vista/XP machine kunnen draaien. Goede lichtgewicht-keuzes zijn:

1. Linux Mint 18 met Xfce (veiligheidsupdates tot april 2021)

2. Linux Mint 17 met Xfce (veiligheidsupdates tot april 2019)

3. Iets zwaarder: Linux Mint 18.1 met Cinamon (veiligheidsupdates tot april 2021)

Linux Mint 18 Xfce is bijzonder makkelijk en eenvoudig te bedienen; de gemiddelde Windowsgebruiker kan er direct mee overweg. Deze Linuxversie is extra lichtgewicht, dus de systeemeisen van dit moderne besturingssysteem zijn bescheiden. Maar desondanks is hij compleet, fraai en goed verzorgd.

Linux Mint is geheel gratis en dat komt omdat Linux Mint wordt uitsluitend bekostigd door advertenties op zijn website en ondersteuningsforum, alsook door sponsoring en donaties.

Advertenties

87 reacties op Windows Vista/XP vervanger

 1. Susana zegt:

  Ik heb een mini zonder brander en ben zelf helaas éénhandig, één…. waardoor gesjouw met losse apparatuur daarnaast niet écht hándig is voor mij. Alleen al daarom kom ik graag in aanmerking voor de Dell. Lukt dit niet dan is er wellicht iemand die weet hoe toch Linux op de mini te krijgen?

  • Susana zegt:

   Lees net dat het installeren? evt. ook met usb-stick kan??

  • Susana zegt:

   Kun je me nog even de exacte link doen toekomen vanwaar ik het programma op stick kan downloaden? B.v. heel veel d.

   • Susana zegt:

    Blijven al mijn bestanden [Word, pdf..] en mails [outlook] bewaard en toegankelijk als ik Linux installeer?

   • Karel zegt:

    Hallo Susana,
    Als je Mint (=Linux) naast Windows installeer, dan blijft alles gewoon staan op je pc. Het kan natuurlijk nooit kwaad om alle bestanden op te slaan als backup (veiligheid voor alles). Om met outlook verder te gaan zal je het één en ander moeten exporteren (berichten, adressen etc). De meeste andere documenten kun je gewoon mee blijven werken in Mint (mits de office bestanden niet te geavanceerd zijn zoals macro’s of visual basic invoeg toepassingen). Klinkt ingewikkeld maar normale geschreven word documenten kun je zonder problemen openen dus.

    Groeten van Karel,

   • Arjo zegt:

    en even opletten of booten van USB in de bios aanstaat (en als boot optie in prioriteit voor je harde schijf komt). Anders heeft het nog geen zin.
    bij het opstarten van je pc kan je vaak via del / f1 / f2 of een ander toets in de bios instellingen komen waar dit ingesteld kan worden.

 2. Bauwens Antoine zegt:

  Mijn pcke was de pijp uit. Aankoop nieuwe laptop met natuurlijk win 8. Op 1 maand tijd 10 keer naar de spoed voor een hartaanval pffffff . Kan ik linux mint bovenop win 8 instaleren of is een format C nodig.

  • Karel zegt:

   Om snel een antwoord op je vraag te geven “ja, je kan naast Windows 8 installeren”. Maar dat gaat helaas niet zo makkelijk als bij de vorige versies. Windows 8 heeft UEFi secure boot ingevoerd. Hiermee worden de drivers voor Windows al in de nieuwe bios geladen en heb je geen kans op rootkit besmetting. Zeer stabiel dus. Ik hoop niet dat Windows 8 je een hart aanval bezorgt heeft by the way. Ik gebruik het nu ook en ben zeer tevreden hierover. Het is veel beter en stabieler dan vorige Windows versies. Maar het blijft wel Windows en dus meer gevaar op virus aanvallen en malware etc. Daarom hou ik het ook ernaast.
   Maar als je Mint erop wil zetten moet je het één en ander veranderen in je bios (uitzetten). Dit verschilt per merk. Ik heb op mijn eigen website (het computermannetje) hier al een stukje over geschreven. Lees het maar eens goed door en wellicht lukt het je dan.

   Groeten van Karel,

   • Kayo zegt:

    Inmiddels is er Mint 16 XFce, is dat een goede/betere keus i.p.v Mint 13XFce?

   • Karel zegt:

    Nee, dat is geen betere keus. Het lijkt onwaarschijnlijk maar het heeft te maken met de ondersteuning. Mint 13 XFCE heeft tot en met 2017 ondersteuning en Mint 16 nog maar een paar maanden (6 of 7). Mint 16 is een tussen release en geen LTS (long time support).
    Dus als XP vervanger kun je het beste Mint 13 XFCE gebruiken.
    Je kan Mint 16 wel gebruiken maar dan moet je over een half jaar weer een upgrade doen. En als Mint nieuw voor je is gewoon niet doen.

    Het staat ook allemaal in het bericht !

    Groeten van Karel,

 3. Bauwens Antoine zegt:

  Bedankt karel. Morgen ga ik effe het computermannetje raadplegen

 4. andre van ruyskensveld zegt:

  zou graag naar linux 13 mint 13xfce overstappen draai nu window xp 32bit ik heb wel een vraagje
  hier in Belgie zitten wij met een azerty toetsen bord zit dat in mint 13?

 5. andre van ruyskensveld zegt:

  bedankt
  beste wensen voor 2014

  andre

 6. andre van ruyskensveld zegt:

  linux maya 13 xfce draait nu in dual boot bij mij en ik ben tevreden het werkt uitstekend ,je moet weten ik ben een oude rakker nog in cpm en dos 1 en 2 en 3 en nog veel operating systemen zoals datapoint ,primos ,unix enz in 1981 begonnen mijn desktop is nu 8jaar oud en kan normaal windows 7 draaien mits wat aanpassingen ,geheugen en drivers update maar ik blijf bij mint 13

 7. andre van ruyskensveld zegt:

  wat met virusscanner progs ik heb avast in windows xp beschermt die ook linux mint 13 xfce ik heb dual boot?is het mogelijk windows progs te draaien in linux?

 8. Susana zegt:

  Bedankt Arjo,
  Vind het vooralsnog allemaal een beetje eng. Moet er een keer echt voor gaan zitten in alle rust en tijd. Kan er overigens iets ernstigs misgaan?

  • Karel zegt:

   Zolang je maar een goede backup hebt van je belangrijkste bestanden, dan hoef je het niet ‘eng’ te vinden. Je leert het beste door het zelf de doen.

  • Harma zegt:

   Susana . Ik zit ook een beetje te trillen als ik er aan denk , dat ik dit helemaal zelf moet gaan instaleren… Ik ben bijna 70 jaar en zou toch graag willen, dat ik iemand konvinden die het instaleren voor mij zou willen doen…Heb jij de klus inmiddels al geklaard…Ik hoop het, dan kan jij mij miscchieneven ondersteunen
   groetjes Harma

 9. andre van ruyskensveld zegt:

  om surf en keokjes, geschiedenis op te ruimen en andere rommel is er een goed prog :sweeper en je kan het opkuisen dit ter info

 10. Hans zegt:

  Je oude computer zou ik niet zomaar bij het vuil/milieustraat brengen i.v.m. persoonlijke gegevens die op de harde schijf staan. Het uitbouwen van een harde schijf is een klusje van 10 min, opschroeven, stekkertjes loshalen en schijf eruit, klaar. en dan kan je de oude computer met een gerust hart afvoeren. Wat te doen met de schijf die overblijft…… inzetten als externe schijf voor je Linux computer, in een optie. Voor een paar tientjes heb je een kastje voor de schijf met een snoertje en kun je hem zo aan de nieuwe computer hangen. succes

 11. Frans Goossens zegt:

  Ik heb Linux Mint geinstalleerd naast Windows XP. Alles werkt naar behoren: internet is er de mail werkt; dus eigenlijk alleen maar lof: Snel en lekker.
  Zoals ik al zei heb ik Linux Mint geinstalleerd naast Windows XP. Bij het opstarten krijg ik een keuzescherm waarin ik voor XP kan kiezen. Dit werkt ook goed alleen een ding: onder Windows XP heb ik geen internet meer: melding “Netwerkkabel is niet goed aangesloten”.
  Dus onder Linux Mint werkt internet maar als ik opstart onder windows XP werkt het niet!!
  Snapt U dit ?

  • Karel zegt:

   Hallo Frans,
   Altijd leuk om te horen dat mensen blij zijn met Mint.
   Wat betreft je internet in XP, het enige wat ik kan bedenken is dat je netwerk adapter is uitgeschakeld (rood kruis erdoor heen) in XP. Is ook verstandig aangezien je na 8 april beter niet online moet zijn.

   Groeten van Karel,

   • Frans Goossens zegt:

    Bedankt voor de snelle reactie. Inderdaad staat er in XP een rood kruis door de netwerkverbinding. Kan de netwerkadapter uitgeschakeld zijn voor XP en gewoon werken in Linux ? Kan ik dit weer inschakelen voor XP ? Bij de specifikatie van het netwerk zit ook een knop ‘inschakelen’ maar dat werkt niet. Is dit een software probleem ? Of zit er ergens iets mis in de hardware ? En inderdaad ik ga in principe in XP geen internetdingen doen maar af en toe is het wel makkelijk.
    Groeten

   • Frans Goossens zegt:

    Mag ik nog een vraag stellen over het invullen van de belastingaangifte in Linux MInt ? Bij een van de vragen moet je opgeven de betaalde dividendbelasting in het buitenland. Je moet dan aangeven welk land het betreft. Je kunt dan klikken op een pull-down menu om het land te selekteren. Ik kom dan niet verder als het eerste overzicht: de landen vanaf A t/m Costarica: hoe moet je naar beneden scrollen om de andere landen te kunnen kiezen? Het lukt me niet, welke knop ik ook gebruik! Heb jij de oplossing ?

   • Karel zegt:

    Frank, heb je de knop “tab” al geprobeerd ? De tap toets is vaak de knop van verspringen naar het volgende invoer veld en werkt soms goed als je scrolwiel niet (meer) werkt. Anders zou ik het niet weten en gewoon de belasting helpdesk bellen.

 12. Susana zegt:

  Hallo Frans,
  Ik zit er nog steeds tegen aan te hikken. Heb je het rechtstreeks van internet gedownload, via Usb-stick of via cd? ‘Het uur U’ nadert rap, maar ik ben bang dat er iets misgaat. Mijn mini-laptop heeft niet zo’n groot geheugen en geen interne cd-brander. Wat ik nog een keer graag wil weten: is het eenvoudig te downloaden en te installeren of moet je ook nog van allerlei ingewikkelds in bijv. bios… gaan doen?

 13. Susana zegt:

  Het is mij gelukt e.e.a. op usb-stick te zetten en het lukt ook hiermee op te starten. Het is echter de Engelstalige versie en ik zou graag, ondanks dat mijn Engels op zich niet slecht is, een Nederlandse versie hebben. Wie geeft mij de goede link? Ik heb wel gezien dat je in Linux zelf iets met verschillende talen kunt doen, maaarrrr ik heb geen internetverbinding: hoe stel ik dat in? Als ik daarna weer opstart met XP doet internet het wel.

  • Karel zegt:

   Hallo Susana,
   Helaas kun je met je live usb modus niet in het Nederlands zetten. Maar na installatie kan dit natuurlijk wel. Ik lees dat je geen internet hebt en ik vermoed dan ook dat je draadloos bedoelt. Waarschijnlijk wordt je wifi adapter nog niet goed herkend tijdens de live usb modus. Ben je in de gelegenheid om een bekabelde (netwerk kabel) aan te sluiten ? Ik adviseer dat ook altijd bij een installatie (tenzij wifi gewoon werkt natuurlijk).

   Groeten van Karel,

 14. Susana zegt:

  Neemt Linux automatisch je internetverbinding[instellingen dus] over als je het op de harde schijf installeert? Als ik opstart via usb-stick heb ik geen internetverbinding, zie ik geen documenten, mails of wat dan ook. Doe ik iets niet goed? Ook zou ik graag de Nederlandstalige versie hebben. Kan ik sowieso niet instellen zonder internetverbinding??

  • Karel zegt:

   Als je opgestart bent vanaf usb dan zit je in de live modus. Als internet niet draadloos werkt is dus je wifi adapter niet herkend (komt vaak voor). Sluit indien mogelijk een netwerk kabel aan. Na installatie kun je Mint in het Nederlands zetten.

 15. Jo zegt:

  Dag, op mijn dell met 2 “schijven” een schijf, 120 GB, vrijgemaakt om Mint 13 XFCE te installeren vanf USB stick. Computer blijft echter starten in Windows XP. In BIOS kan ik niest wijzigen qua volgorde want hij vraagt een wachtwoord. Wat nu?

  • Karel zegt:

   Hallo Jo,
   Je moet toch een manier vinden om het wachtwoord te achterhalen, want je moet toch opstarten vanaf dvd/usb. Anders gaat het niet lukken met opstarten/installeren van Mint.

   Tip: Soms helpt het om de batterij er even uit te halen (bios batterij = meestal knoop batterij).

 16. Jo zegt:

  Ga het proberen; laat wat horen

 17. Marco zegt:

  Linux mint 13 geïnstalleerd gisteren. Even een boot dvd gemaakt. Back-up van bestanden gemaakt en in het diepe gesprongen. XP verloopt toch dus meteen geïnstalleerd . Resultaat…ik ben nu een dag verder en ja het werkt perfect! Als ik nu nog mijn outlook adressen kan importeren in Thunderbird ben ik helemaal tevreden. Surfen, mailen, brieven schrijven, excell, foto’s bewerken, muziek beluisteren,internet bankieren, printen, scannen, etc,etc. Het werkt perfect. Het ziet er niet zo gelikt uit als de interface van Windows maar dat interesseert me nog het minste. Alle programma’s zijn gratis, geen codecs meer, geen virusscanners meer, geen tralala dat je altijd van Windows moest installeren om de boel werkende te houden. Oke Linux Mint heeft een leercurve maar dat heeft het normale leven ook en in deze tijden van crisis, het kost niks ! De terminologie is anders in Linux zoals wat meer dingen maar handleidingen genoeg te vinden op het net. Kortom, ik ben om…en mijn oude laptop kan weer een paar jaartjes mee, ondersteuningscomité en beveiliging tot april 2017. Hulde aan Linux !

 18. jan zegt:

  ik heb Linux Mint 13 XFCE geinstalleerd als dual-boot naast windows/xp. Het werk goed behalve mijn display resolutie. In Windows/xp staat hij op 1600×900, maar onder Linux is deze maximaal 1024×768. Ik heb een Intel GMA 3150 kaart. Ik heb op internet al gezocht hoe een aangepaste driver te installeren maar kom er niet uit. Moet ik naar een hogere versie van Linux??

 19. gert zegt:

  kun je linux mint ook als vervanger van windows vista gebruiken?

  • Karel zegt:

   Jazeker, je hoeft dan niet de speciale licht gewicht versie te gebruiken. Je kan dan Mint 13 of even wachten tot versie 17 uit komt in Mei. Versie 16 verloopt juli dit jaar en heeft geen zin meer om te installeren.

 20. Annie zegt:

  Mijn moeder gebruikt al jaren een simpc! Dat draait ook op linux alleen wordt de computer onderhouden met updates en worden alle bestanden automatisch gebackupt. Het is een senioren computer dus als ze iets niet weet dan neemt iemand van de helpdesk de computer over en helpt haar. Egt een aanrader dus ! http://www.simpc.nl

 21. njo zegt:

  heb een dekstop van , schrik niet, 13 jaar! Het is een 3e pc, waar nog oude bestanden op staan die nog op een usb gezet moeten worden. Gebruik t alleen voor internet, geen actieve outlook. Hoe werkt draadloos internet Linux Mint 13 XFCE?

  • Karel zegt:

   Hoe werkt draadloos internet met Linux Mint 13 xfce ? Hetzelfde als in Windows alleen met andere stuurprogramma’s (drivers). Maar of je computer het gaat doen met zo’n oudje vraag ik me af. Wellicht op een hele lichte Linux distributie zoals puppy linux of bodhi linux.

 22. Willy Bakker zegt:

  Ook ik heb een oude PC (2003). Presteert nog altijd redelijk met XP, maar ik durf toch niet helemaal de toekomst aan zonder nu maatregelen te nemen. Wil doorsparen voor een iMac, dat duurt nog even dus. Ik wil gewoon nu helemaal van Windows af.
  Nu heb ik pas gehoord over Linux. Kan ik dat zo op mijn PC zetten? Moet ik behalve een totale back-up nog andere maatregelen nemen?
  Hoe zit het met wifi en thuisnetwerk wat nu is ingesteld op XP? Of heeft dat niet met elkaar te maken? Wat dit deel van het PC-gebeuren betreft weet ik erg weinig en snap het ook niet. Het verdere gebruik en installeren etc. wel.

  • Karel zegt:

   Hallo Willy,
   Lees deze weblog maar eens aandachtig door en kijk dan of je het aan durft om Linux te installeren. Het is altijd verstandig een back-up te maken van je belangrijke bestanden (foto, documenten en email doorsturen naar andere mail etc).

   Het is niet erg als je het niet ziet zitten. Er zijn wel Linux steunpunten en die kun je hier vinden.
   http://steunpunt-almere.nl/steunpunten-nl-be. Helaas zijn er niet zoveel steunpunten als er voor Windows zijn.

   Groeten van Karel

   • Willy Bakker zegt:

    Dag Karel,
    Hartelijk dank voorlopig! Ik ga nu eerst een back-up maken en hoop daarna durf genoeg te hebben verzameld.
    Dank ook voor het steunpuntadres.

   • BButs(TOM) zegt:

    Ik heb het hele verhaal hierboven gelezen en ik vind het wel te behappen dus ik ga ook deze versie van Linx op mijn pc zetten naast Win XP
    Mijn pc heeft de volgende specificaties
    MB Aopen AX4PE MaX
    met intel Pentium 4 CPU socket 478
    geheugen DDR 1048
    En een harde schijf van 20 GB
    kan ik Mint hier op installeren of beter een andere distrubutie?

    En als ik XP er op laat staan kan ik dan wel bestanden uitwisselen tussen Linux en XP via LAN?
    Of geeft dit problemen met de veiligheid?
    of zoals er hierboven werd geschreven dat je XP uitzet voor internetverbinding en dan geen problemen met de veiligheid hebt?

    Hm het roept toch meer vragen op dan ik zo eerst had gedacht. Misschien heb je een advies waar ik mijn informatie over dit soort problemen kan halen?
    ALvast bedankt voor de reactie
    BB

   • Karel zegt:

    Hallo,
    Ik zou met jou configuratie gaan voor de lichte distributie van Mint 13 xfce. Maar met maar 20 gb aan schijf ruimte ga je het waarschijnlijk niet redden om en XP en Mint te installeren. XP neem vaak veel ruimte in en Mint minimaal 5 gb. Heb je niet ergens een grotere hd liggen (of erbij zetten).
    Bestanden uitwisselen kan gewoon in thunar (=verkenner van mint) en kun je de Windows partitie aankoppelen (mounten).
    In Windows XP moet je inderdaad de netwerk adapter uitzetten (software matig), dan kun je hem nog veilig gebruiken. Maar leuk is het dan niet meer in XP. Tegenwoordig doe je heel veel online.

 23. JL zegt:

  Zonet met uw hulp, waarvoor dank, Linux Mint 13 met Xfce geinstalleerd, naast xp. Als ik de mediaplayer Banshee wil gebruiken, hoe kan ik dan mijn muziekbestanden importeren, die ik vroeger, via Windows xp op mijn C-schijf gezet heb, importeren.

 24. BButs zegt:

  Dank je wel voor je reactie.
  Ik denk dat ik deze 20 gb harde schijf maar gewoon bij plaats in mijn andere xp computer dan kan ik daar Mint opzetten en heb ik genoeg ruimte lijkt me.

  Zijn er nog speciale zaken waar ik rekening mee moet houden als ik de harde schijf van de ene computer ( XP home) overzet in de andere (XP prof computer) en dan op de harde schijf Mint 13 xfce.
  Ik heb gelezen dat ik de internetverbinding van XP software matig uit kan zetten.
  zou je mij kunnen vertellen hoe?
  BButs

  • Karel zegt:

   Als je weet hoe je een extra hd in je pc zet (master en slave als je nog IDE hebt) hoef je geen extra dingen te doen. Tijdens de installatie krijg je vanzelf de keus (anders even handmatig kiezen).
   Internet uitzetten op XP kun je bij netwerk adapter software matig uitzetten. Klik met rechter muis op de adapter en kies uitschakelen.

   • BButs zegt:

    Karel,
    Ik heb ondertussen Mint13Xfce ginstalleerd op een PC met 2 Sata scijvenvan 80 gb elk met op de ene xp prof en de andere Linux Mint.
    Het werkt en daar ben ik al blij mee.
    Ik ben de afgelopen dagen druk bezig geweest het10 punten plan af te werken op je website en me tegelijkertijd te orienteren op Linux.
    Ik heb een foutje gemaakt met het installeren en wel met de toetsenbordinstelling. Net even te vlug doorgeklikt waarschijnlijk want ik heb de testregel om het juiste toetsenbord indeling te testen gemist.
    Dus had ik een probleem met het wachtwoord wat niet aangaf wat ik dacht dat ie aangaf, maar het waren nog steeds dezelfde toestaanslagen dus kon ik toch de nodige activaties doen nodig voor de update etc.
    Maar nu wil ik wel de juiste toestenbordindeling hebben.
    ik kan alleen niet vinden hoe ik dat moet veranderen in de juiste, ik hoop dat je me hiermee kunt helpen.
    Verder moet ik de mail nog instellen in Thunderbird.
    Deze gebruikte ik ook in XP dus dat zou geen probleem moeten zijn. Ik heb ergens een handleiding gezien maar die kan ik ook niet terugvinden ook hier zou ik je advies willen vragen. voorlopig bedankt ik heb al veel voordeel gehad van je site.
    Groet
    Tom

   • Karel zegt:

    Hallo Tom, wat vervelend allemaal zeg met het toetsenbord. Maar je Toetsenbord instelling kun je wijzigen in systeeminstellingen (=configuratiescherm) voorkeuren regionale instellingen (tabblad toetsenbordindelingen).
    Onthoud de juiste toetsenbord combinatie en verander je wachtwoord als je een nieuwe toetsenbord instelling heb genomen.
    Wat betreft thunderbird heb ik een handleiding over gemaakt. Staat op dit weblog. Je kunt je profiel map gewoon kopieeren en plakken binnen Mint.

    Succes !

 25. ergo zegt:

  Hallo allemaal,

  Graag zou ik Mint op een oude Dell laptop zetten. Helaas beschikt dat ding niet over een DVD speler, en booten vanaf USB staat de BIOS niet toe. Wel heb ik uitgevonden dat de Dell laptop vanaf het netwerk kan booten. Heeft iemand een idee of het met die live cd/usb image ook mogelijk is om dat via de netwerkboot optie op de laptop te krijgen?

  Groet, ergo

  • Karel zegt:

   Is het wel verstandig om zo’n oude computer nog te willen gebruiken ? Voldoet hij nog aan de eisen ? 512 intern geheugen, Pentium 4 ? 10 gb harde schijf etc.
   Het idee om een installatie te doen via het netwerk staat nog op mijn ‘to do’ lijstje, maar heeft geen prioriteit.

 26. Fritz.V zegt:

  Ik heb alles volgens het boekje (gegevens) gedaan dus Linux mind naast windows XP geinstalleerd ,maar als ik nu opstart krijg ik na het windows logo een wit vlak te zien met input not supported.
  Na 30 seconden gaat het weg en wordt linux opgestart.
  Dat werkt verder goed.
  Wat is er fout gegaan?

  • Karel zegt:

   Ik vermoed dat er iets mis is gegaan bij het configureren van de opstart loader grub. Je kunt dit opnieuw laten scannen. Dat gaat door middel van het volgende commando:
   sudo update-grub
   Dit moet je uitvoeren in het terminal venster.

   Succes !

 27. Jan zegt:

  Probeer al de hele dag Linux Mint Mate te installeren maar het gaat niet goed.
  Ik krijg op een gegeven moment de volgende melding op het scherm:
  [140.348936] via-ircc 0000:00:11: device not available can’t reserve [10 0x4000-0x407f]
  Op de HD staat Windows XP en die start ook gewoon op als ik niet boot van de CD
  Ik heb al 3x het iso bestand op een DVD gebrand met steeds hetzelfde resultaat.
  In een andere PC (met windows 7 erop) gaat het allemaal wel goed, dwz dan krijg ik het beginscherm wel te zien.

  Oh ja dat eerste getal tussen de [ ] is iedere keer anders.

  Wie weet een oplossing?

  • Karel zegt:

   Al geprobeerd in de veilige modus op te starten ? Ik vermoed dat je te maken hebt met niet herkende hardware. Google even op je merk + type + Ubuntu en met een beetje geluk vind je een mogelijke oplossing.

 28. Jan zegt:

  Nou ik ben inmiddels iets verder. Ik heb op de enter toets gedrukt in dat 9 seconden scherm en toen optie 2 gekozen en het lijkt erop dat alles nu geinstalleerd wordt. Veilige modus opstarten? Dat gaat een beetje moeilijk bij de installatie via de dvd toch?

  • Karel zegt:

   Tijdens de installatie gaat dat niet. Ik bedoel ook na installatie. Als de installatie gereed is moet je eerst kijken of hij normaal opstart, dan kijken of er niet gesloten hardware drivers beschikbaar zijn, dan alles updaten (volgorde mag ook andersom).
   Succes.

 29. Jan zegt:

  Karel het is gelukt hoor. Ben nu alleen op zoek nog naar een driver voor een Linsys wireless USB adapter (WUSB53GC)

  • Karel zegt:

   Ik heb even gezocht maar er is erg weinig over deze wifi adapter te vinden. Iemand heeft het wel voor elkaar gekregen, maar niet beschreven hoe het moest.

   Groeten van Karel,

 30. Frans Goossens zegt:

  Ik heb, naar tevredenheid, Linux mint 16 geinstalleerd. Nu komt mint 17 uit; Is het aan te raden deze te installeren ? En doe je dat op dezelfde manier zoals ik bij versie 16 heb gedaan; ISO bestand downloaden, op een dvd branden en dan opstarten vanaf dvd ? De data gaat automatisch mee of moet er een back-up worden gemaakt ?

  • Karel zegt:

   Installatie gaat hetzelfde, data moet je inderdaad zelf eerst even een back-up van maken. Met mint 17 kun je weer 5 jaar vooruit, mint 16 maar tot volgende maand.

 31. andre van ruyskensveld zegt:

  ik draai linux 13xfce op 1 pc uitstekend ik heb nu een tweede op de kop getikt is iets jonger dan mijn oud beestje het is een intel celeron d 3.3gz met 1gb geheugen dvd player ik heb linux op usb stick hoe kan ik in de bios geraken

  • Karel zegt:

   Dat kan verschillen per computer/bios versie. Vaak is het de “DEL” knop of F1,F2,F9, F10, F11 of F12. Vaak kun je het ook zien (heel even) als de computer opstart. Als het te snel gaat kun je ook op pauze drukken en staat het scherm stil.

   Succes.

 32. andre van ruyskensveld zegt:

  werkt niet usb boot niet in te stellen en linux onder window plaatsen geeft gnu grub ver1.99-21ubuntu3

  • Karel zegt:

   Als je niet van USB kunt opstarten, doe je het vanaf DVD. Lees hier op deze website maar het één en ander goed door, dan wordt het wel duidelijk. Als je XP gebruikt moet je gewoon de hele schijf wissen en Mint installeren. XP kun je beter verwijderen.

 33. andre van ruyskensveld zegt:

  met dvd gebrand en op de pc geplaatst maar de dvd moet in het toestel zitten om linux mint 13xfce te draaien windows was xp prof wat is er verkeerd?

 34. andre van ruyskensveld zegt:

  bedankt ga ik proberen vraagje bestaan er versie in linux 13 en hoe kan je dat zien

  • Karel zegt:

   Er zijn inderdaad verschillende versies van Linux Mint 13 (is oudje). Tegenwoordig is versie 17 al uit. Maar versie 13 (xfce) wordt nog gebruikt voor oudere machines. Lees hier op deze blog maar meer over.

 35. Piet Borst zegt:

  Draai al een tijdje met Mint17xfce naast Windows 7Pro , ideaal .
  Je gebruikt steeds minder Windows !
  Toch heb ik een probleem..als ik kies voor start Windows .. krijg ik een scherm vol schuine streepjes. Door een paar keer geforceerd uit te schakelen..lukt het na een tijdje om Windows op te starten. Ik heb de indruk dat het iets heeft te maken met video ..driver ?
  Heb dit probleem met twee verschillende Laptops .
  Heeft iemand misschien een oplossing ?
  Piet

 36. Bernardo zegt:

  Ten eerst goede dag iedereen. En ik hoop dat iemand zal me kunnen helpen.
  Ik kan niet linux Mint installeren. Ik heb al drie dvd’s gemaakt (gebrand). DVD in computer start direct XP op en pakt niet de dvd installatie. BIOS is ingesteld op DVD . Ik ben wat analfabeet in dit soort klusjes, ben ik 68 jaar. dus vraag ik jullie effe geduld. bedankt

 37. Bernardo zegt:

  bedankt. Maar toch, hoe kan ik op het forum? Ik las wel dat mensen elkaar helpen.

  • Karel zegt:

   Je kan op een forum door je aan te melden met een inlognaam (vaak email) en een eigen gekozen wachtwoord. Mensen helpen elkaar inderdaad op een forum. Maar dat heeft wel zijn beperkingen, je kunnen alleen maar advies (letters) schrijven en niet iets daadwerkelijk voor je uitvoeren. Maar dat lijkt me wel duidelijk.
   Op mijn weblog staan heel veel adviezen (letters & plaatjes) om het zo duidelijk mogelijk over te brengen. Komt u er dan alsnog niet uit, dan zal u echt iemand moeten zoeken die u daadwerkelijk gaat helpen (thuis dus).

   Laten we hopen dat u snel hulp vind (op een forum of aan huis).

 38. pvdv zegt:

  Enige tijd geleden Linux Mint naast XP gezet op laptop. Prima gewerkt. Nu gaat de laptop naar een nieuwe bestemming en heb ik de oude docs en instellingen op XP verwijderd door de installatie opnieuw te doen met de Linux-CD. Deze keer alleen Linux willen installeren. XP compleet verwijderd. Linux werkt echter ook niet meer. Zie vooral een zwartscherm. Kortom, hoe installeer ik een nieuwe Operating System? … nee, nooit een aparte schijf ontvangen van MS met XP er op …

  • Karel zegt:

   Als je een nieuw OS wil installeren moet je zelf een opstartbare cd/dvd/usb maken. De procedure hiervoor kun je hier wel vinden (voor linux mint) en voor Windows is het niet veel anders.
   Daarna opstarten vanaf de medium die je hierboven gemaakt hebt. Daarna instructies volgen van het betreffende OS.

   Gr Karel,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s